گازهای گلخانه ای و گرمایش زمین

(اگر حوصله خوندن متن نداری، کلیپ کاملش رو قرار دادیم تماشا کن و لذت ببر)

نقش گازهای گلخانه‌ای در  گرمایش زمین ، از  آنجا مهم جلوه می‌کند که وجود این گازها ، شرط حیات روی سیاره ی زمین بوده، اما مقادیر بیش از حد آنها در اتمسفر همان چیزی است که ما تحت عنوان اقزایش اثر گلخانه‌ای از آن نام می‌بریم. بطورکلی، افزایش گازهای گلخانه‌ای در اثر فعالیت‌های انسانی، موجب محدود شدن بازگشت تابش‌های خورشیدی و محبوس کردن برخی طول موج‌های بلند برگشتی در اتمسفر فوقانی سطح زمین شده و به اصطلاح “اثر گلخانه‌ای” را موجب می‌شوند.

فاصله زمین و ماه تا خورشید تقریبا برابر می‌باشد. با این حال ماه با میانگین دمای 18- درجه سانتی‌گراد غیرقابل سکونت و گاهی حتی کشنده‌تر می‌باشد. دما روی ماه بطور مرتب از 170- درجه سانتی‌گراد در شب تا 100 درجه سانتی‌گراد در ظهر نوسان می‌کند. که بیشتر از گرم‌ترین و سردترین دمایی می‌باشد که تاکنون روی کره زمین ثبت شده است و این در حالی است که طول روزها و شب‌ها در روی کره ماه حدود 14 برابر بیشتر از این مدت روی کره زمین می‌باشد. چرخش سریع سیاره ما باعث محافظت زمین در برابر این دماها نبوده بلکه جو، در محافظت از ما نقش دارد.

حتما بخوانید  تغییر اقلیم به زبان ساده - درس دوم - عوامل موثر بر پارامترهای اقلیمی

نقش اتمسفر در محافظت از زمین در برابر تشعشعات مضر

تشعشعات مضر اتمسفر

اتمسفر، روزانه همانند یک سپر عمل کرده و مانع از ورود اکثر پرتوهای مضر و حدود یک سوم از نور مرئی ضعیف خورشید به زمین می‌شود. همزمان جو، اشعه مادون قرمز (موسوم به گرما) بازتاب شده از زمین را به دام انداخته که از ما در برابر سرمای منجمد کننده شب محافظت می‌کند.

برای اینکه جو بتواند انواع تشعشعات را جذب کند، به ذرات باردار الکتریکی نیاز دارد تا امواج الکترومغناطیسی به اطراف ساطع کند و بیشتر جو ما از مولکول‌های گازی خنثی تشکیل شده که تعداد  پروتون‌ها (بار مثبت) و الکترون‌ها (بار منفی) در آنها برابر می‌باشد. اما در برخی از آنها الکترون‌های دارای بار منفی، به یک طرف مایل و نامتقارن بوده که این نامتقارن بودن، امکان حرکت به اتم‌ها را داده تا انرژی اشعه‌های مادون قرمز ورودی را جذب کنند. به عنوان مثال آب، ازون و منوکسید نیتروژن همگی مولکول­های نامتقارنی (قطبی) بوده بنابراین همه آنها پرتوهای مادون قرمز را جذب می‌کنند.

شما می توانید با استفاده از دوره آموزش نرم افزارهای تغییر اقلیم مجموعه ما با امکانات این نرم افزارها آشنا بشوید و به بهترین نحو از آن ها استفاده کنید.

علت اصلی بروز گرمایش زمین 

اما گازهایی مانند دی اکسید کربن و متان موجود در جو که روی کاغذ، جز مولکول‌های متقارن به شمار می روند. بنابراین به نظر می‌رسد که نمی‌توانند گرمای تابشی را جذب کنند. اما در واقعیت، مولکول‌های گاز بی‌حرکت نبوده و میلیارد‌ها بار در ثانیه به یکدیگر اصابت می‌کنند. این برخورد در جهات و حالت های مختلف چرخشی و ارتعاشی اتفاق ‌می‌افتد. مشخص شد که دی اکسید کربن و متان اکثرا در حال ارتعاش همانند مولکول‌های نامتقارن می‌باشند. که به آنها امکان جذب اشعه مادون قرمز و کمک به عایق کردن زمین را می‌دهد.

حتما بخوانید  دیوار سبز

گازهای گلحانه مضر

اگرچه انواع مختلفی از مولکول‌ها می‌توانند اشعه مادون قرمز را جذب کنند، اما اکثر مولکول‌های جو این توانایی را ندارند. چرا که جو غالبا از نیتروژن و اکسیژن تشکیل شده که حتی در زمان ارتعاش بسیار متقارن می‌باشند. با این وجود یک درصد از مولکول‌های نامتقارن با قابلیت جذب بالا امواج مادون قرمز را که دارند، ‌می‌توانند به عنوان حائل، مانع از خروج 90 درصد از گرمای خارج شده از زمین شوند.

نرم افزار SWAT به شما در ارزیابی آب و خاک کمک می کند. برای آشنایی بیشتر با این نرم افزار، توصیه می کنیم در دوره آموزش SWAT شرکت کنید.

نقش گازهای گلخانه ای در گرمایش زمین

هر اشعه به دام افتاده شده در اتمسفر پراکنده شده و اکثر آنها در نهایت حداقل یک بار قبل از راه یافتن به فضا به سطح برگردانده می‌شوند. نیازی نیست تا از شب‌های بسیار سرد ماه بازدید کنیم تا به اهمیت بازی پین‌بال تشعشعات روی زمین پی ببریم. سوابق اندازه یخ‌ها در سردترین آب و هوا نشان ‌می‌دهد که تغییرات طبیعی کوچک در مقدار دی اکسید کربن جو تغییرات دمایی نسبتا بزرگی را در کره زمین ایجاد می‌کند. همچنین این سوابق نشان می‌دهند که در مقایسه با 800 هزار سال قبل بازی بسیار بسیار سخت‌تر شده است.

برای یافتن پاسخ سوال‌هایتان شما را به تماشای این کلیپ زیبا دعوت می کنیم. لازم به ذکر است که ترجمه این کلیپ به طور کامل و اختصاصی توسط تیم انجمن تخصصی مهندسی علوم آب صورت گرفته است. لطفا در بازنشر این کلیپ رعایت حقوق کپی رایت و لوگو مجموعه را در نظر داشته باشید. با تشکر از شما مخاطب فرهیخته.

محسن محمدرضاپورطبری
شما باید همان تغییری باشید که می‌خواهید در دنیا شاهدش باشید. شاد باشید.
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
هنوز هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است

لطفا صبر کنید