در مقاله گذشته به ⁣⁣کاربرد پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی ⁣پرداختیم و به ویژگی های کلیدی آن اشاره کردیم و گفتیم که ⁣اگر در منطقه ای ایستگاه باران سنجی و سینوپتیک وجود نداشته باشد، چه راهی برای ⁣شبیه سازی های هیدرولوژیکی که مبنای آن داده های اقلیمی بخصوص داده های ⁣بارش هستند، وجود دارد. در این نوشته، با تعداد زیادی از پایگاه های اقلیمی CRU، NCEP CFSR و اسفزاری آشنا خواهیم شد. پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی با دقت و خروجی های مختلفی در اختیار پژوهشگران قرار گرفته اند. در این مطلب به پایگاه های اقلیمی CRU، NCEP CFSR و اسفزاری اشاره شده است.

پایگاه بازتحلیل شده اقلیمی CRU

مدل CRU یک شبیه سازی دینامیکی است و از حداکثر داده های هواشناسی زمینی ثبت شده در سطح جهان بهره می برد. شمار ایستگاه های مورد استفاده در آن متغییر بوده بطوریکه برای سال های اولیه این داده ها یعنی سال 1901 شمار ایستگاه هایی که در تولیداین پایگاه داده به کار رفته اند 4957 ایستگاه و در سال 1981 به 14572 ایستگاه افزایش یافته است. پایگاه بازتحلیلی شده اقلیمی CRU علاوه بر قدرت مکانی بالا، دوره زمانی بلند مدت تری را نسبت به سایر داده های جهانی پوشش می دهد. این داده ها توسط دانشگاه East Anglia در انگلستان تهیه شده و در دسترس است.

حتما بخوانید  باران سنج ها به چه تعداد و کجا نصب شوند؟

این پایگاه دارای نسخه های مختلفی است، در این پایگاه می توان بارش، تعداد روزهای مرطوب، میانگین حداقل دما، میانگین حداکثر دما، پوشش ابر، پتانسیل تبخیر تعرق و فشار بخار هوا وجود دارد. در ادامه به ویژگی های نسخه 4 که آخرین نسخه از این پایگاه است اشاره شده است.

نسخه CRU TS V.4.00 در 13 مارس 2017 میلادی انتشار یافته است. این نسخه از سال 1901 تا 2015 میلادی را پوشش می دهد. همچنین این نسخه در مقیاس مکانی 0.5 درجه به جز قطب شمال تمام سطح زمین را پوشش می دهد.

برای کسب اطلاعات بیشتر از این پایگاه می توانید به آدرس و مقاله مرجع آن که در زیر آمده است، مراجعه کنید.

http://dx.doi.org/10.1002/joc.3711

https://crudata.uea.ac.uk/cru/data/hrg

پایگاه بازتحلیل شده اقلیمی NCEP CFSR

این پایگاه توسط یکی از زیرشاخه های ناسا توسعه یافته است. این پایگاه از سال 1984 تا به سال 2014 را در خود جای داده است. این پایگاه اطلاعات مختلفی نظیر دما، بارش، فشار، رطوبت نسبی، سرعت باد و… را در اختیار قرار می دهد. داده های این پایگاه به دو صورت روزانه و ماهانه ارائه میشوند. این پایگاه با دقت 5/2 در 5/2 درجه اطلاعات را در اختیار قرار می دهد. فرمت این داده ها به صورت پیش فرض NetCDF است که با استفاده از نرم افزارهای مختلف نظیر ArcGIS قابل استخراج کردن داده هستند.

حتما بخوانید  آشنایی با نرم افزار HEC-GeoEFM

برای دانلود این پایگاه می توان به صورت مستقیم به پایگاه اطلاعات مراجعه کرد و یا اینکه از سایت مدل SWAT در وبسایت دانشگاه تگزاس به صورت آنلاین در اختیار سایرین قرار گرفته است. اگر از این پایگاه برای حوضه های کوچک استفاده شود بایستی برای کوچکتر شدن موقعیت مکانی بایستی از روش های درونیابی برای موقعیت های کوچکتر استفاده شود.

https://www.esrl.noaa.gov/psd/data/composites/day/

https://www.esrl.noaa.gov/psd/data/gridded/data.ncep.reanalysis.html

پایگاه های اقلیمی

موقعیت مکانی سه پایگاه CRU، NCEP CFSR و اسفزاری در حوضه دریاچه مهارلو

پایگاه باز تحلیل شده اقلیمی اسفزاری

این پایگاه اقلیمی توسط مسعودیان و همکاران در دانشگاه اصفهان توسعه یافته است. این داده ها از سال 1961 تا 2013 (طبق اطلاعات در دسترس نویسنده، البته در برخی از پژوهش ها 1961 تا 2004 ذکر شده است. داده های شبکه ای این پایگاه بر اساس 1437 پایگاه مشاهداتی باران سنجی، اقلیمی و سینوپتیک تهیه شده است و روش درونیابی آن کریجینگ بوده است و فقط برای ایران در دسترس است. این پایگاه برای پارامترهای دما، بارش، رطوبت جوی و برخی دیگر از پارامتر های اقلیمی توسط مسعودیان آماده شده است.

برای دسترسی به وبسایت این پایگاه جست و جوهای نویسنده به نتیجه نرسیده است و احتمالا بایستی با دانشگاه اصفهان و یا گروه مربوطه یا به افرادی که با این پایگاه پژوهش انجام داده اند، مکاتبه انجام شود.

حتما بخوانید  راز واقعی 2 اقیانوسی که به هم می‌رسند امّا مخلوط نمی‌شوند

پایگاه های اقلیمی دیگری نظیر APHRODITE، GISS، PERSIANN-CDR، GPCC، TRMM نیز برای سرتاسر جهان توسعه یافته اند. در نوشته بعدی نحوه دانلود و استفاده از این پایگاه های اقلیمی بیان خواهد شد.

الهه گودرزی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
عرفان ناصری
15:01 - 1398/02/08
پاسخ دهید

ممنون از اطلاعات عالی تون
با آرزوی موفقیت برای مهندس عینی عزیز

پایگاه بازتحلیل شده اقلیمی NCEP CFSR - انجمن تخصصی مهندسی علوم آب
14:54 - 1396/12/26
پاسخ دهید

[…] دو مطلب قبلی (+ و +) با پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی آشنا شدیم و با توجه […]

لطفا صبر کنید