در زمان نگارش این مقاله، گسترش سریع ویروس کرونا موجب کشته شدن بیش از 2،000 نفر و ابتلا بیش از 78000 نفر در سراسر چین شده است (Hopkins, 2020). هر ساله با شروع سال جدید در چین، کشور به مدت یک هفته تعطیل می­ شود و بیشتر صنایع نیز فعالیت خود را در این مدت متوقف کرده و از 25 ژانویه از سر می­گیرند. این تعطیلات تأثیر کوتاه مدت و قابل توجهی در مصرف انرژی، تولیدات صنعتی و تولید گازهای گلخانه ­ای دارد. خطوط آبی رنگ موجود در نمودار زیر نشان می دهد که چگونه تولید برق از زغال سنگ به طور معمول در 10 روز پس از سال نو چینی، به طور متوسط 50٪ کاهش می یابد. امسال که با رنگ قرمز نشان داده شده است، مسئولان چینی تعطیلات را حدود 10 روز در بسیاری از مناطق کشور از جمله شانگهای تمدید کردند تا با نگه داشتن افراد در خانه­ ها، این بیماری همه گیر را مهار کنند. این اقدامات منجر به کاهش 15 تا 40 درصدی تولید در کل بخش­ های کلیدی صنعتی شده و هیچ نشانه ­ایی از بازگشت نیز وجود ندارد (alert, 2020).

ویروس کرونا و محیط زیست

ویروس کرونا چگونه به محیط زیست کمک کرد؟

طی دو هفته گذشته، تولید روزانه نیروگاه ها در نیروگاه های زغال سنگ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به کمترین میزان 4 سال گذشته رسیده، و تولید فولاد نیز به کمترین میزان 5 سال گذشته رسیده است. چین که بزرگترین وارد کننده و مصرف کننده نفت در سراسر جهان به شمار می­ رود، اما تولید در پالایشگاه­ های استان شاندونگ قطب نفتی این کشور به پایین ترین سطح از پاییز سال 2015 رسید.

حتما بخوانید  علت سبز بودن رنگ گیاهان

براساس مطالعه‌ای که روز چهارشنبه 26 فوریه 2020 توسط مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک (CREA)  در فنلاند منتشر شد، میزان انتشار دی اکسید کربن در چین طی دو هفته گذشته حداقل 100 میلیون تن (حدود 6 درصد) کاهش یافته است. این میزان تقریباً بیش از یک چهارم گاز دی اکسید کربن (CO2) انتشار یافته کشور در مدت مشابه سال گذشته بوده است. همچنین براساس داده­ های ماهواره ایی، در همین حال، انتشار دی اکسید نیتروژن در چین محصول جانبی احتراق سوخت های فسیلی در وسایل نقلیه و نیروگاه ها در هفته بعد از تعطیلات سال نو، در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، 36 درصد کاهش یافته است.

ویروس کرونا و محیط زیستکاهش 25٪ مصرف انرژی و تولید گازهای گلخانه ای به مدت دو هفته، فقط ارقام سالانه را حدود یک درصد کاهش می دهد. چرا که چین دارای ظرفیت بالای قابل توجهی در کلیه صنایع مهم می­ باشد، به این معنی که حجم تولید و در نتیجه تولید گازهای گلخانه ­ای در صورت وجود تقاضا، می تواند به سرعت افزایش پیدا کند. به همین دلیل متخصصان محیط زیست هشدار داده ­اند که این کاهش تولید گازهای گلخانه­ ای موقت است و پس از فروکش کردن همه گیری ویروس، کارخانه­ ها با حداکثر توان خود تولید را شروع کرده تا خسارات دوره خاموشی را جبران کنند. همین امر یک محرک برای دولت خواهد شد تا برای جبران این خاموشی، تولید را بیش از پیش افزایش داده که منجر به تولید آلاینده های بیشتری شده که این اثر مثبت ایجاد شده را خنثی می­کند (breif, 2020). حال باید منتظر بمانیم تا ببینیم ویروس کرونا تا چه اندازه در گرفتن جان انسان ها و کمک به حیات محیط زیست موفق خواهد بود.

حتما بخوانید  داستان زندگی بطری های پلاستیکی

منابع و مراجع:

ALERT, S. 2020. The Coronavirus Outbreak Is Having an Unexpected Effect on The Environment, Too

BREIF, C. 2020. Analysis: Coronavirus has temporarily reduced China’s CO2 emissions by a quarter.

HOPKINS, J. 2020. Coronavirus COVID-19 Global Cases by Johns Hopkins CSSE.

محسن محمدرضاپورطبری
شما باید همان تغییری باشید که می‌خواهید در دنیا شاهدش باشید. شاد باشید.
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
نجات محیط زیست | حفاظت از اکوسیستم | محافظت از محیط زیست | کاهش گازهای گلخانه ایی
09:00 - 1399/01/28
پاسخ دهید

[…] به ویژه صنایع سنگین یکی از بزرگترین چالش های کاهش انتشار گازهای گلخانه ایی می باشند. به عنوان مثال تولید بتن، که جزء اصلی ساخت و […]

ویروس کرونا و آلودگی محیط زیست | ماسک ها مهمان ناخوانده سواحل |
03:00 - 1399/01/11
پاسخ دهید

[…] منطقه خواهند شد. در نوشته های قبلی که آثار خوب آن شامل دوستدار محیط زیست و نجات بخش بودن کرونا صحبت کردیم، در این نوشته به یکی […]

الهه گودرزی
10:52 - 1398/12/10
پاسخ دهید

با سلام و درود بر شما .. مقاله بسیار جالبی بود آقای مهندس طبری. باید امیدوار باشیم که مسئولین چینی با تصمیم گیریهای مناسبتر، مانع از تخریب های احتمالی و بیش از پیش به محیط زیست شوند!

    محسن محمدرضاپورطبری
    11:00 - 1398/12/10
    پاسخ دهید

    با سلام و ادب خدمت خانم گودرزی
    ممنونم از نظر موشکافانه تون

لطفا صبر کنید