با سلام و ادب خدمت مخاطبین مهربان انجمن تخصصی مهندسی علوم آب
در طی دوره هایی که در چندین سال گذشته در انجمن تخصصی مهندسی علوم آب در زمینه های مختلف نرم افزاری برگزار شد، مشکلی که در بیشتر دانشجویان، فارغ التحصیلان در مقاطع مختلف این رشته وجود داشت (به دلیل ارتباط تنگاتنگی که در دوره ها با عزیزان داشتیم) عدم درک درست از مفاهیم دروسی بود که در طی سال ها در دانشگاه ها آموختند و این امر موجب سردرگمی عزیزان در یادگیری مدل ها و نرم افزارهای این رشته شده بود. ما حدود چند ماه قبل یک پیش تولید سنگین و وقت گیر جهت تولید دروس اصلی رشته مهندسی آب از مقطع کارشناسی تا دکتری در گرایش های مختلف رو شروع کردیم. این دروس به صورت ویدیویی تولید شده (برای چندین سال) و ادامه خواهد داشت و به صورت کاملاً رایگان بر روی وبسایت انجمن تخصصی مهندسی علوم آب منتشر خواهد شد و همه دانشجویان و اساتید می تونند مشاهده کنند و استفاده کنند.

اگه ما رو دوست دارید، اگه سبک کار ما رو می پسندید، اگه درک میکنید که ما چقدرررر زحمت کشیدیم لطفا از ما حمایت کنید و پست های ما رو که در این کانال و وبسایت منتشر میشه رو برای دوستان تون هم بفرستین تا همه دانشجویان و اساتید در حوزه مهندسی آب در سراسر ایران و کشورهای فارسی زبان از این آموزش های تخصصی بهره مند بشن و دنیای ما جای بهتری برای زندگی بشه. این رو بدونید که ما پیشرفت نمی کنیم جزاینکه با هم یاد بگیریم.

حتما بخوانید  اصل انرژی در مجاری باز

درس اول از دوره مهندسی رودخانه | آشنایی با مهندسی رودخانه

در درس اول از دوره مهندسی رودخانه یادآورمی‌شویم رود و رودخانه را اشتباه نگیریم. نقش حیاتی رودخانه در شکل‌گیری جوامع اولیه بشر را ارائه می‌دهیم. با اهمیت و جایگاه رودخانه در مدیریت جامع و مدیریت منابع آب در حوزه آبخیز  آشنا شده و به مرور تاریخچه شکل گیری علم مهندسی رودخانه می‌پردازیم. شما رو بیشتر از این معطل نمیکنیم و به تماشای اولین درس از دوره مهندسی رودخانه دعوت می کنیم.

حتماً سوالات این درس رو در بخش دیدگاه ها برای ما ارسال کنید. ما مشتاقانه و صبورانه پاسخگوی شما هستیم. از خوندن نظرات شما انرژی می گیریم.

الهه گودرزی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
علی طالبی
18:53 - 1399/02/09
پاسخ دهید

با سلام. همانطور که سرکار خانم مهندس گودرزی اشاده داشتند این بحث حوضه و حوزه در جلسه انجمن آبخیزداری ایران قبلا مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه این است که کلمه حوضه می تواند به تنهایی یا به همراه آبریز باشد که دوست دیگرمان هم با رفرنس به کتاب اقای دکتر علیزاده تایید کردند. در واقع حوضه از حوض گرفته شده و معنی کاسه بودن را به همراه دارد. از طرفی حوزه آبخیز مرز فیزیکی برای سطوح کوچکتر از حوضه آبریز است و غالبا برای آبخیز بکار برده می شود. این نظر، در انجمن آبخیزداری ایران با بیش از 1000 عضو مصوب گردیده است. علی طالبی (استاد دانشگاه یزد و عضو هیات مدیره انجمن هیدرولوژی ایران و انجمن آبخیزداری ایران)

    الهه گودرزی
    19:17 - 1399/02/09
    پاسخ دهید

    با سلام و احترام
    جناب آقای دکتر طالبی، استاد بزرگوار .
    سپاسگزاریم از مشارکت در بحث و بیان نظر "انجمن آبخیزداری ایران".
    سلامت باشید

    آرش ازکیا
    19:51 - 1399/02/09
    پاسخ دهید

    استاد گرانقدر و سرور ارجمند

    سلام
    پیش از هر کلام، چاکر اجازه می خواهد تا مراتب ذوق و شعف خویش از بابت مشارکت آن مقام شامخ در بحث حاضر را ابراز و مراتب امتنان خویش را معروض دارد. اگرچه پر واضح است که فعالیت و عملکرد اعضای انجمن توسط بزرگترین اساتید وقت ریزبینانه مورد تدقیق واقع می شود، درک حضور ایشان و کسب عقاید و نظرات حضرات آنچنان مسرّت بخش است که دایره واژگان ناکارآمد این بندهء حقیر، بیان هر صفت در راستای وصف حالت را سخیف می سازد.
    در گام بعد با عنایت به آنکه بی مقدار را با عبارت دل انگیز و غرور آفرین «دوست دیگر» خطاب کرده، حقیر را تا این درجه لایق شمرده مقام و رفعت اعطا نموده و رهین منت و افتخار فرموده اید از سخاوت نامتناهی آن استاد گرانمایه، فروتنانه تشکر می کنم. قطعا و یقینا نظر صائب آن والاحضرت نقطهء پایانی است قاطع بر مبحثی که تا پیش از این، محل پرسش و اشکال گشته بود. از راهنمایی سخاوتمندانه حضرتتان صمیمانه سپاسگزارم. شاد و سلامت باشید؛ انشاء الله

hoda
19:30 - 1399/02/08
پاسخ دهید

سلام علیکم.بنده هم به عنوان یک عضو هیأت علمی دانشگاه با به کارگیری کلمه حوضه آبخیز یا حوضه آبریز موافق نیستم. پیروز و سربلند باشید.

    محسن محمدرضاپورطبری
    19:40 - 1399/02/08
    پاسخ دهید

    با سلام و ادب خانم هدی قاسمیه
    نظر شما محترم است. اما اعضای انجمن از اعضای هیات علمی و فارغ التحصیل بهترین دانشگاه های ایران تشکیل شده است و پاسخی که به دیدگاه شما داده شد استناد به کتاب مرجع شده است.
    موفق باشید

    آرش ازکیا
    00:07 - 1399/02/09
    پاسخ دهید

    سرکار خانم
    آنچه فرمودید پاسخ پرسش من نبود. بنده بطور مشخص می پرسم با توجه به اینکه در زمینه علوم محیطی و منابع طبیعی بین علما اختلاف رای مشهود است و بخشی از حضرات رای به صواب بودن ترکیب «حوضه آبریز» و دسته ای دیگر از ایشان ابرام بر کاربرد عبارت «حوزه آبریز» دارند ـ چنانچه در فرمودهء خویش بر این امر صحه گذارده اید ـ نتیجتا کاربرد عبارت «حوضه آبریز» که توسط همکار دانشمند ما استفاده گردید نیز بلا اشکال بوده و می توان چنین انگاشت که ایشان در جلسه تدریسی خویش ارجاع به رای علمای گروه نخست داده اند. حال بفرمایید با توجه به اینکه در گرایش منابع طبیعی هیچیک از دو گروه متخصصین موجود تاکنون قادر به متقاعد ساختن دستهء دیگر در راستای صائب شمردن رأی خویش نبوده و این ابهام در گرایش تخصصی یاد شده محرز می باشد (در صورتیکه طبق فرموده پرفسور علیزاده این ابهام برای گرایش مهندسی علوم آب هرگز مطرح نیست)، بر چه اساس اظهار فرمودید که همکار گرانقدر ما مرتکب اشتباه شده اند؟ بی صبرانه منتظر پاسخ شما هستم و امیدوارم این مرتبه بر خلاف نوبت قبل پاسخی قانع کننده و مستند در شأن و مقام عضوی از اعضاء هیأت علمی دانشگاه ارائه فرمایید. متشکرم

هدی
14:01 - 1399/02/08
پاسخ دهید

با سلام آقای ازکیا. آقای دکتر امین علیزاده گرامی، رشته شان آبیاری و زهکشی است و نه منابع طبیعی و آبخیزداری. بنده نیز در مورد رشته منابع طبیعی صحبت کردم. ضمنا حتی بین اساتید دانشکده های منابع طیعی دانشگاه های مختلف نیز اختلاف نظر وجود دارد. مثلاً اساتید دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران صحبت بنده را تأیید می کنند. اما بعضی اساتید دانشگاه تربیت مدرس نظر دیگری دارند. البته جدیدترین نظرات انجمن هیدرولوژی و نیز انجمن آبخیزداری ایران نیز باید بررسی شود. چون معمولا به یک توافق های کلی در این موارد می رسند. موفق باشید

    آرش ازکیا
    14:15 - 1399/02/08
    پاسخ دهید

    همانطور که حضور شریفتان خانم هدی قاسمیه عرض شد پرفسور علیزاده در چهارچوب علم آبیاری یا آبخیزداری صحبت نکرده اند و بنده متن کتاب را عینا خدمت شما بازنویسی کردم. ایشان به مفهوم و ماهیت فیزیکی واژهء «حوضه» ارجاع می دهند و ماهیت توپوگرافیک حوضهء آبریز را مد نظر دارند.

    از سوی دیگر وقتی جنابعالی به این نکته معترف هستید که حتی در رشته تخصصی شما ـ منابع طبیعی ـ بین دو گروه از اساتید از دو دانشگاه معتبر اختلاف نظر وجود داشته عده ای «حوضه آبریز» و گروهی دیگر از بزرگان «حوزه آبریز» می نگارند، در نتیجه چگونه در متن قبلی ادعا فرمودید که از دیدگاه تخصصی منابع طبیعی نگاشته همکاران محترم بنده در انجمن آب نادرست بوده است؟

    اجازه می خواهم دو جمله مختلف از حضرتعالی را جهت مقایسه در ذیل عرایض خویش قرار دهم:

    1- جسارتا تعریف شما برای حوضه و حوزه در رشته های منابع طبیعی درست نیست ...
    2- ضمنا حتی بین اساتید دانشکده های منابع طیعی دانشگاه های مختلف نیز اختلاف نظر وجود دارد ...

    موفق باشید

هدی
18:37 - 1399/02/05
پاسخ دهید

سلام جسارتا تعریف شما برای حوضه و حوزه در رشته های منابع طبیعی درست نیست. در منابع طبیعی اگر قرار باشد حوضه به تنهایی به کار برود و همراه با کلمات آبریز یا آبخیز نباشد با ض نوشته می شود و اگر همراه با کلمات آبخیز یا آبریز باشد با ز نوشته می شود.

    آرش ازکیا
    19:54 - 1399/02/05
    پاسخ دهید

    با سلام و ادب

    خیر خانم هدی قاسمیه؛ شما اشتباه می فرمایید
    با استناد به فرمایشات پرفسور امین علیزاده در کتاب هیدرولوژی کاربردی در فصل مربوط به «حوضه های آبریز و خصوصیات آنها» استاد در بخش مقدمات و کلیات توضیح می دهند که:

    «از آنجاییکه این محدوده (حوضه آبریز) نقش یک کاسه یا حوض را ایفا میکند به آن حوضه آبریز گفته می شود. در برخی نوشته های فارسی آنرا حوزه نیز می نویسند اما باید توجه داشت که حوزه یک مفهوم غیر فیزیکی داشته و حوضه آبریز مفهوم فیزیکی و توپوگرافیک دارد. حوضه آبریز را به فرانسه و انگلیسی Basin که به معنی حوضچه یا لگن است می گویند ...»

    کتابی که من در اختیار دارم مربوط به دوران تحصیلم بوده و چاپ پانزدهم سال 1381 است و این مطالب در صفحه 390 آن کتاب نگاشته شده است.

    متشکر از احساس مسئولیت شما و اینکه ما را ریزبینانه دنبال می فرمایید
    موفق و موید باشید. انشاء الله

    الهه گودرزی
    20:16 - 1399/02/05
    پاسخ دهید

    با سلام و ادب خدمت شما دوست عزیز.
    از اینکه ما را همراهی می کنید خوشحالیم.
    متخصصین توافق دارند که در متون علمی باید از یکی از دو واژه فوق استفاده کرد و هنگامی که از واژه حوزه استفاده می‌نمایند آوردن کلمه آبخیز به دنبال آن ضروری است (یعنی: حوزه آبخیز) اما در هنگام استفاده از واژه حوضه، ذکر کلمه آبخیز به دنبال آن ضرورتی ندارد.
    البته با توافق نظر علمی،همراه کلمه ی آبریز، "حوضه" قرار میگیرد و در منابع طبیعی همراه کلمه ی آبخیز از "حوزه" استفاده میکنند. اگرچه معمولا میان متخصصین منابع طبیعی و منابع آب و علوم محیطی اختلاف نظری برای بکاربردن این واژه ها وجود دارد.
    موید باشید

ناصر
07:51 - 1398/12/12
پاسخ دهید

سلام ویدیوها لود نمیشن

    محسن محمدرضاپورطبری
    07:59 - 1398/12/12
    پاسخ دهید

    با سلام و ادب
    ممنون از ارتباط شما
    ویدیوها تست شد هیچ مشکلی نداره. لطفا سرعت نت خودتون رو چک کنید

هادی برزین
09:46 - 1398/11/29
پاسخ دهید

سلام.عالی بود---چرا از کلمه حوضه به جای حوزه استفاده نمیکنید؟

    الهه گودرزی
    10:00 - 1398/11/29
    پاسخ دهید

    با سلام و ادب و با سپاس از حسن لطف شما،
    بصورت قراردادی از "حوضه" برای واژه‌ی آبریز استفاده میشود که معمولا در رشته های جغرافیا، آب‌شناسی و زمین‌شناسی رایج است و در رشته‌های منابع طبیعی از "حوزه" برای واژه‌ی آبخیز بهره می‌گیرند. تفاوت اصلی در این میان وسعت بزرگتر آبریز نسبت به آبخیز است که اصطلاح حوضه آبریز ( یعنی جایی از رودخانه که آب از کوه یا نهر وارد آن می‌شود) را در برمی‌گیرد.

کاربر
04:00 - 1398/11/12
پاسخ دهید

مفید بود

    الهه گودرزی
    13:38 - 1398/11/12
    پاسخ دهید

    با سلام و سپاس از توجه شما.

لطفا صبر کنید