مدیریت و مهار سیلاب به فرآیندهای فراگیری در مهار سیل اطلاق می­ شود که گسترش سیلاب و خسارت ناشی از آن­ را تعدیل می­کند. این فرایندها شامل انحراف، محدودسازی یا نگهداری جریان سیلاب می­ باشد که باید از لحاظ اقتصادی نیز توجیه­ پذیر باشد. اقدامات حفاظتی در برابر سیلاب به دو دسته سازه ­ای و غیرسازه ­ای تقسیم می­شوند.  در مدیریت سیلاب حوضه آبریز، لازم است تا بصورت یکپارچه از تمهیدات سازه ­ای و غیرسازه ­ای استفاده شود. در بسیاری از کشورهای جهان بیشتر سرمایه­ گذاری­های انجام شده به روش­های سازه­ای اختصاص داده شده­ است.

روش­ های سازه ­ای مدیریت و مهار سیلاب

روش­ های سازه ­ای  مدیریت و مهار سیلاب، زیر مجموعه­ ای از مدیریت سیل است که شامل نقش سازه و بهره ­برداری از آن در مهار سیل می­ باشد. بسیاری از  روش های مدیریت و مهار سیلاب سابقه چند هزار ساله دارند. هم­ اکنون نیز در بسیاری از کشورها، ایمنی صدها میلیون نفر در مقابل سیلاب وابسته به سدها، سیل­ بندها و کانال­ های انحراف سیل می­ باشد. درجه ایمنی سازه­ های مهار سیلاب بر اساس ملاحظات اقتصادی تعیین می­شود. این روش­ ها قبل از وقوع سیلاب اعمال می­ شوند، ماهیت عمدتا سازه­ ای دارند و بمنظور دور کردن سیلاب از مردم بکار گرفته می­ شوند. انواع روش ­های سازه ­ای به شرح زیر است:

سدهای مخزنی: ذخیره سیلاب در مخزن و کاهش پیک سیلاب

حتما بخوانید  چرا از سقوط در عرصه مدیریت منابع آب سلفی نمی گیریم؟!

گوره­ ها و سیل­بندها: محدود کردن سیلاب

مخازن تاخیری: کاهش پیک سیلاب و افزایش زمان اوج سیلاب

اصلاح و بهسازی مسیر: افزایش سرعت جریان و گذردهی رودخانه و حفاظت از کناره ­ها و بستر آن

انحراف سیلاب: کاهش میزان سیلاب در یک بازه از رودخانه از طریق انحراف بخشی از آن.

روش ­های غیرسازه­ ای مدیریت و مهار سیلاب

روش­ های غیرسازه­ ای در مدیریت و مهار سیلاب، در برگیرنده آن بخش از فعالیت­ هایی است که برای کاهش خطرات سیلاب سازه­ های فیزیکی احداث نمی­ شود. در این روش­ ها هدف کمینه کردن پیامدهای پس از وقوع سیلاب یا به عبارت دیگر فراگیری زندگی با سیلاب به جای مقاومت در برابر سیلاب است. کلیه روش­ های کاهش مشکلات سیلاب که در برگیرنده تواما سه مشخصه: اعمال شدن قبل از وقوع سیلاب، ماهیت سازه­ای و استفاده با هدف دور کردن سیلاب از مردم نباشند، روش­ های غیرسازه­ ای مدیریت سیلاب می­ باشند. برای مثال مقابله به هنگام با سیلاب، دارای ماهیت سازه­ ای است و بمنظور دور کردن سیلاب از مردم صورت می­ گیرد ولی در هنگام سیلاب انجام می­ شود یا مدیریت حوضه آبریز قبل از وقوع سیل و به منظور دور کردن سیلاب از مردم صورت می­ گیرد ولی ماهیت آن عمدتا غیرسازه­ای است.

در گذشته بسیاری از کشورها تصور می­کردند که با احداث سدها، سیل ­بندها و کانال­ های سیل­ بر می­توان بطور کامل سیلابها را کنترل نمود و از آب­گرفتگی جلوگیری کرد. تجربیات جهانی نشان داده ­است که این راهبرد غیرعقلانی است. اکنون کارشناسان سیلاب اعتقاد دارند که ترکیب روش ­های سازه ­ای و غیرسازه­ای، راه حل بهینه برای حداقل نمودن خسارات سیلاب است. در عین حال ترکیب روش ­های سازه­ ای و غیرسازه­ ای از نظر اقتصادی کم هزینه­ تر از روش­ های سازه­ ای به تنهایی بوده و از طرفی روش­ های غیرسازه­ ای به دلیل نبود اقدامات سازه ­ای در جهت حفظ پایداری محیط­زیست می­ باشند. بطور کلی در مدیریت سیلاب باید پایداری عوامل اقتصادی، زیست­محیطی و اجتماعی تواما در نظر گرفته شوند.

حتما بخوانید  اوپک آبی، از رویا تا واقعیت

مطالعات صورت گرفته روش های مدیریت و مهار سیلاب

در چند دهه اخیر محققین بررسی­ های زیادی در رابطه با روش­ های مدیریت و مهار سیلاب انجام داده ­اند در بیشتر موارد تاکید بر استفاده از ترکیب روش­ های سازه ­ای و غیرسازه­ ای بوده ­است. مایز (1996) روش ­های کاهش خسارت سیل اعم از سازه­ ای و غیرسازه­ ای را مورد بررسی قرار داده ­است. به اعتقاد وی عامل اصلی تشدید خسارت سیل، گسترش فعالیت­ های انسانی و مهمترین راه جهت کاهش خسارت سیل، مدیریت سیلاب دشت­ ها می­ باشد. سیمنویچ (2002) روش ­های غیرسازه­ای بیمه ­سیل، پهنه­ بندی سیل و سیستم هشدار سیل را در منطقه منتابو کانادا بررسی کرده و به این نتیجه رسیده که روش­ های غیرسازه ­ای از نظر اقتصادی مناسب تر از روش­ های سازه ­ای بوده ­اند. تاکچی (2001) روش ­های مدیریتی سیلاب را در ژاپن بررسی کرده ­است. به گفته وی سیلاب سال 2000 باعث تغییر در سیاست­گذاری­ های مدیریت سیلاب شده و نتیجه گرفته ­اند که روش ­های غیرسازه­ ای باید رواج بیشتری پیدا کند و به عنوان مکملی برای روش­ های سازه­ ای باشد. در این تحقیق گفته شده که اگرچه دیدگاه زندگی با سیلاب به جای مقابله با سیلاب یک موضوع جهانی است ولی روش­ های مدیریتی یک منطقه با منطقه دیگر متفاوت است زیرا موقعیت­ های اقتصادی، اجتماعی و زیست­محیطی آنها تفاوت دارد. کارآموز و همکاران (1385) ضمن بررسی روش ­های مدیریت سیلاب و با در نظر گرفتن تحلیل­ های اقتصادی، الگوریتمی برای یافتن بهترین راهکار مدیریتی تدوین کردند. بررسی­ ها نشانگر تاثیر قابل توجه روش­ های مدیریتی مهار سیلاب در کاهش خسارات سیل بوده­ است. کارآموز و همکاران (1385) با در نظر گرفتن هزينه­ گزينه ­هاي سازه­ اي و غيرسازه ­اي مديريت سيلاب، تركيب بهينه از اين گزينه ­ها بر مبناي كمترين اميد رياضي خسارات مالي و تلفات جاني براي رودخانه سفيدرود، را ارائه کرده و به منظور محاسبه خـسارات ناشـي از سيلاب ­هاي با دوره­ بازگشت مختلف، شبيه­ سازي رودخانه را به كمك نرم افزار HEC-RAS  انجام داده و با توجه به سطوح زير آب رفته و نوع كاربري اراضـي اطـراف رودخانـه، خـسارت كـل را محاسـبه کرده ­است.

الهه گودرزی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
محمد نظير
06:03 - 1402/06/20
پاسخ دهید

عالي بود

امیر محمدی
10:38 - 1401/08/11
پاسخ دهید

مقاله بسیار عالی است

    الهه گودرزی
    11:58 - 1401/08/12
    پاسخ دهید

    سپاس از همراهی شما

فهیمه زارعی
03:00 - 1401/03/08
پاسخ دهید

خیلی ممنون بابت اطلاعات کامل و بسیار مفیدتون

    الهه گودرزی
    13:58 - 1401/03/08
    پاسخ دهید

    سپاس از نگاه شما

    saifulhaqhami
    00:53 - 1402/06/17
    پاسخ دهید

    سلام میخواستم دررابطه به مدیریت آبریزه هابرمهارآبهای سطحی مواددانلوداما موادنیست

علی
15:23 - 1400/01/27
پاسخ دهید

لطف میکنید منبع این نوشته ها را بفرمائید، از این متن برای پایان نامه ام میخواهم استفاده کنم نیاز به منبع دارم. ممنون

    محسن محمدرضاپورطبری
    16:44 - 1400/01/27
    پاسخ دهید

    با سلام و ادب
    منبع نوشته در متن ذکر شده است و نام مقالات بیان شده است

آشنایی با نرم افزار HEC-FDA - انجمن تخصصی مهندسی علوم آب
09:59 - 1397/02/04
پاسخ دهید

[…] برای خسارات سیلاب، روش های تحلیل ریسک برای مطالعات کاهش خسارات سیلاب را طراحی می کند. این نرم افزار (Flood Damage Reduction Analysis) تحلیل […]

مکانیسم نفوذ آب در خاک - انجمن تخصصی مهندسی علوم آب
18:55 - 1397/01/27
پاسخ دهید

[…] در مناطق خشک با وجودی که بارندگی سالانه اندک است باز هم سیلاب شدید اتفاق می افتد؟ این مقاله حاصل جستجو برای این سوال […]

علی اصغر گلکار 09115223034
21:00 - 1396/07/12
پاسخ دهید

سلام خدمت همه عزیزان طرحی برای ذخیره اب هنگام سیلاب دارم شاید اجرایی باشد

عباس
09:47 - 1396/05/03
پاسخ دهید

نشریه شماره 419 ضوابط و دستورالعمل های طبیعی مرتع ، دستورالعمل اصلاح مراتع ، با استفاده از روش های ذخیره نزولات آسمانی
نشریه 416 مبانی طراحی و راهنمای اجرا و نگهداری سازه های کنترل سیل و رسوب
شرح خدمات پروژه مطالعه طراحی شبکه های جمع آوری و هدایت آبهای سطحی وسیلاب شهری منتشرشده از سوی پژوهشکده مطالعات شهری شهرداری ها
از جمله منابعی هستند که در این مورد توضیحات مفصلی دارند .

عباس
09:15 - 1396/05/03
پاسخ دهید

با عرض سلام و خسته نباشید

یکی از روش های کنترل و مهار سیلاب برگرداندن وضعیت طبیعی حوضه به حالت اولیه می باشد . تغییر نوع پوشش گیاهی منطقه ار طریق کاشت گیاهان و درختان باعث کاهش ضریب رواناب و کاهش سرعت رواناب هم چنین با افزایش زمان تمرکز وافزایش نفوذ در خاک باعث تاخیر در زمان رسیدن سیلاب به پایین دست و کاهش دبی سیلاب می شود . این راهکار در بالادست حوزه های شهری کارساز می باشد .راه حل های طبیعی از این دست از جهت محیط زیستی مطلوب تر هستند .

لطفا صبر کنید