(اگر حوصله خوندن متن نداری، قسمت پایین مقاله، موشن گرافیگ اش رو قرار دادیم تماشا کن و لذت ببر)
آب برای کشاورزان بسیار حیاتی می باشد. چرا که زندگی آنها به محصولاتی وابسته است که بدون آب کافی از بین خواهند رفت. به همین دلیل بسیاری از کشاورزان تجهیزات گران قیمتی را برای آبیاری مزارع خود خریداری می کنند. در حقیقت حدود 70 درصد از تمام آب هایی که انسان ها استفاده می کنند، مربوط به بخش کشاورزی می باشد. از طرف دیگر موضوع عجیب تر این است که بسیاری از کشاورزان هزینه و تلاش زیادی را  برای زه کشی مزارع خود نیز متقبل می شوند. به این دلیل که آب زیادی نیز برای محصولات زراعی کشنده است. همه سلول های گیاهی برای فعالیت خود به اکسیژن احتیاج دارند. سلول هایی که بیرون از خاک قرار دارند اکسیژن مورد نیاز خود را از طریق فتوسنتز یا هوای اطراف خود دریافت می کنند و سلول هایی که در داخل خاک قرار دارند از اکسیژن موجود در منافذ کوچک خاک استفاده می کنند. اما اگر خاک برای مدت طولانی پر از آب باشد، ریشه ها به معنای واقعی غرق شده و کل گیاه از بین می رود، اینجاست که نقش زهکشی زمین های کشاورزی پر رنگ می شود.

حتما بخوانید  آموزش نرم افزار های SMADA ، Hydraulic Formulas ، CropWat

زهکشی زمین های کشاورزی ؛ محاسن و معایب

علاوه براین در مزارع مرطوب، تراکتورها گیر کرده و باعث فشرده شدن خاک می شوند. در نتیجه فضا و اکسیژن کمتری برای رشد ریشه ها باقی می ماند. کشاورزان برای محافظت از محصولات زراعی خود در برابر این مشکلات گودال هایی را حفر کرده و از لوله های زیرزمینی ویژه جهت زهکشی آب اضافی استفاده می کنند. در نتیجه خاک فضای و هوای کافی برای رشد و تنفس ریشه ها خواهد داشت. محصولات کشاورزی از بین نمی روند، تراکتورها گیر نمی کنند و به طور کلی بهره وری افزایش می یابد. اما زهکشی این آب ها با ورود آنها به رودخانه ها و نهرهای همراه خواهد بود که می تواند با افزایش سرعت و مقدار آب آنها منجر به ایجاد سیل شود. این سیلاب می تواند به زیرساخت ها آسیب برساند، رودخانه ها را کاملا از بین ببرد و کانال های عمیقی ایجاد کرده و آب های پایین دست را گل آلود کند. به علاوه این زه آب مزارع می تواند مواد شیمیایی از جمله کود و سموم دفع آفات را به همراه داشته و آنها را به رودخانه ها، دریاچه ها و نهایتا اقیانوس ها انتقال دهد. تا حدودی می توان این مشکلات ناشی از زه آب را با استفاده درست از کود و سموم دفع آفات برای محصولات زراعی، کاهش داد. همچنین می توانیم با عبور این زه آب از گودال پر از خرده چوب ها یا مجموعه ایی از گیاهان بومی برخی از مواد شیمیایی موجود در آن را قبل از ورود به رودخانه ها تصفیه کنیم. همچنین در برخی از مواقع مانند زمانی که محصولی کشت نمی کنیم، لوله های آب زیرزمینی را مسدود کرده تا زه آب کمتری ایجاد شود. یکی دیگر از مشکلات بزرگ زهکشی این است که امکان تبدیل تالاب ها به زمین های قابل کشت را به ما می دهد. تالاب ها بسیار با ارزش هستند چرا که علاوه بر تأمین زیستگاه برای ماهی، پرندگان و موجودات دیگر، همانند اسفنج های غول پیکر عمل کرده و باعث جلوگیری از وقوع سیل  و تمیزتر شدن آب پس از تصفیه آن می شود. در 200 سال گذشته، بیش از نیمی و شاید حتی بیش از  75 درصد تالاب های جهان از بین رفته یا به زمین های کشاورزی تبدیل شدند. بنابراین به لطف زهکشی، می توانیم مزارع جدید و حاصلخیز بیشتری برای تولید محصول زیادتر داشته باشیم. اما از طرف دیگر تالاب ها را از دست می دهیم که مشکلات جدیدی  را می تواند برای ما ایجاد کند. متأسفانه دست یابی به مزایا بدون هیچ یک از مشکلات جانبی شبیه یک رویا واهی می باشد.

شما رو بیشتر از این معطل نمیکنیم و به تماشای این کلیپ زیبا دعوت می کنیم. لازم به ذکر است که ترجمه این کلیپ به طور کامل و اختصاصی توسط تیم انجمن تخصصی مهندسی علوم آب صورت گرفته است. لطفا در بازنشر این کلیپ رعایت حقوق کپی رایت و لوگو مجموعه را در نظر داشته باشید. با تشکر از شما مخاطب فرهیخته.

فاطمه قربانی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
نجات محیط زیست | حفاظت از اکوسیستم | محافظت از محیط زیست | کاهش گازهای گلخانه ایی
09:00 - 1399/01/28
پاسخ دهید

[…] می شود. از طرف دیگر تخریب محیط زیست مانند جنگل زدایی و زهکشی غیراصولی نیز به انتشار گازهای گلخانه ای و ایجاد […]

لطفا صبر کنید