شبکه جمع آوری فاضلاب

Sewage collection network

شبکه جمع آوری فاضلاب به دو دسته شبکه های  مجزا و شبکه های ترکیبی طبقه بندی می شوند. در شبکه مجزا فاضلاب بهداشتی از طریق یک مجرا و سیلاب ناشی از انواع بارندگی (شامل باران،برف، تگرگ، یخ، برفک و …) توسط مجرایی دیگر و بدون اختلاط با یکدیگر انتقال خواهند یافت.

بدلیل مجزا شدن فاضلاب بهداشتی از سیلاب، شدت جریان عبوری نیز به دو بخش مجزا تفکیک شده و نتیجتا موجب کاهش قطر مجرای فاضلاب رو و کوچک تر بودن سایز این آبراهه نسبت به مجرای ترکیبی خواهد شد. ضمنا عدم اختلاط سیلاب و فاضلاب بهداشتی کمک خواهد نمود تا آبِ بارانِ وارد شده به مجرای فاضلاب رو بدون تصفیه و یا با درجه تصفیه بسیار کم، قابلِ دفع و انتقال به درونِ رودخانه ها باشد. در مناطق سنگلاخی و صخره ای که هزینه خاکبرداری به نسبت دیگر اراضی بیشتر است، با توجه به قطر کمتر لوله های فاضلاب رو در شبکه های مجزا، اجرای این نوع شبکه جمع آوری فاضلاب موجب صرفه جویی در هزینه های اجرایی خواهد بود. البته با عنایت به آنکه جهت استفاده از شبکه مجزا باید اقدام به کارگزاری دو نوع خط لوله جداگانه نمود، انجام برآورد اقتصادی میان هزینه اجرا با عمق خاکبرداری کمتر در اراضی سنگلاخی و نیز اجرای دو نوع فاضلاب رو جداگانه ضروری است. از سوی دیگر در صورتیکه منطقه طرح دارای اقلیم خشک بوده و بخش بزرگی از فصول سال را ماه های خشک تشکیل دهند،

اجرای شبکه ترکیبی به لحاظ فنی قابل پیاده سازی نیست چرا که در شبکه ترکیبی، دبی طراحی از مجموع دبی فاضلاب بهداشتی و نیز دبی سیلاب ناشی از بارندگی بدست می آید فلذا چنانچه تعداد ماه های خشک سال زیاد باشد، دبی طرح قابل تأمین نبوده و سرعت جریان عبوری در مجرای فاضلاب رو از حداقل مجاز کمتر خواهد شد. دیگر ایراد وارده بر شبکه های فاضلاب رو ترکیبی امکان سرریز فاضلاب بهداشتی در زمان وقوع بارندگیهای شدید است. نکته دیگری که در این میان خودنمایی می کند آن است که در صورت نیاز به پمپاژ فاضلاب، با توجه این مسئله که در سیستم مجزا بدلیل دبی کمتر (نسبت به سیستم ترکیبی) بار فاضلابی وارده به واحد تصفیه خانه کمتر است نتیجتا در چنین شرایطی نیز اجرای سیستم فاضلاب رو مجزا در اولویت قرار خواهد داشت.

در کنار مزایای بر شمرده جهت سیستم فاضلاب رو مجزا توجه به این نکته ضرورت می یابد که کوچک تر بودن قطر لوله، احتمال گرفتگی مجرای فاضلاب رو را افزایش داده و در مناطقی که پتانسیل گرفتگی فاضلاب رو بالا باشد، لازم است که پس از تأمین نظر مساعد کارفرما، قطر مجرای فاضلاب رو بجای حداقل سایز تعریف شده در استاندارد (معمولا دویست میلیمتر)، یک سایز بزرگتر (و مثلا برابر با دویست و پنجاه میلیمتر) در نظر گرفته شود.

لطفا صبر کنید