در ارزیابی های تغییراقلیم شناسایی اثرات آن و تاثیر آن برروی امنیت غذایی همواره مورد پرسش بوده است. امنیت غذایی و تغییر اقلیم یکی از چالش های پژوهشگران  تغییر اقلیم بوده است. در این متن به بررسی امنیت غذایی و تغییر اقلیم در کارهای سازمان ملل و برخی دیگر از مطالعات پرداخته شده است.

اگرچه در تهيه چهارمين گزارش ارزیابي سالانه هيئت بين دولتي تحليل زیادي درباره اثرات بالقوه تغيير اقليم در مقياس منطقه اي صورت پذیرفت، ولي انتشار این گزارش موجي از انجام مطالعات ارزیابي اثرات تغيير اقليم را در پي داشت. توافق عمومي مهم این است كه آفریقا و آسياي جنوبي بيشتر در معرض تغيير و آسيب پذیري ناشي از اثرات تغيير اقليم بخصوص در ارتباط با امنیت غذایی و تغییر اقلیم هستند، زیرا جمعيت كم بضاعت بسيار و دسترسي كمتر به منابع پایه همچون آب و زمين حاصلخيز دارند. در ادامه، براي تکميل این تحليل ها برخي نتایج از سایر منابع ارائه مي شود:

1- تا سال 2020، بين 75 تا 250 ميليون نفر در آفریقا با تهدید افزایش تنش آبي روبرو خواهند شد و در برخي كشورها احتمال كاهش عملکرد محصولات دیم تا 50 درصد وجود دارد.

2- در دهه 2050، دسترسي به آب شيرین در مركز، جنوب، شرق و جنوب غربي آسيا به ویژه در حوضه هاي آبریز بزرگ كاهش خواهد یافت. دلتاهاي بسيار بزرگ پرجمعيت جنوب، شرق و جنوب شرقي آسيا در معرض خطر افزایش سيل از دریا و رودخانه ها خواهند بود.

حتما بخوانید  92 درصد از جمعیت جهان در معرض آلودگی هوا

3- در امریکاي لاتين، بهره وري برخي محصولات مهم و دام ها كاهش داشته كه اثراتي منفي بر امنيت غذایي خواهد داشت.

در سال 2005 ، دو و نيم ميليارد جمعيت ساكن در كشورهاي در حال توسعه براي امرار معاش خود وابسته به كشاورزي بودند، در حالي كه 25 درصد مردم فقير جهان در روستاها زندگي مي كردند. پيش بيني ها از امنيت غذایي و امرار معاش با توجه به فرض هاي مختلف مدل سازي متفاوت است. فيشر سرانه غذاي در دسترس را براي سناریوهاي “بدون تغيير اقليم” (روند كنوني توسعه) و “با تغيير اقليم” با فرض كاهش و عدم كاهش انتشار دي اكسيد كربن تا سال 2080 به صورت جدول زیر برآورد كردند. با فرض هاي مبتني بر افزایش توليد و زمين هاي مستعد براي كشاورزي، پيش بيني مي شود كه شمار گرسنگان جهان در وضعيت بدون تغيير اقليم كاهش خواهد یافت، هرچند تعداد آفریقایي هاي در معرض خطر گرسنگي دو برابر خواهند شد. در وضعيت تغيير اقليم نيز تعداد گرسنگان جهان كمتر از سال 2000 ولي در آفریقا همچنان بيشتر از دو برابر خواهد بود.

در تحليل هاي اخير مؤسسه بين المللي تحقيقات سياست گذاري غذا از امنيت غذایي جهان در آینده، شرایطي سخت تر تصویر شده و كاهش شدید امنيت غذایي در آسياي جنوبي و آفریقا پيش بيني شده است. این كاهش ناشي از افت توليد محصولات كشاورزي دیم و تحت آبياري مي باشد. مشابه بررسي فيشر، این مؤسسه نيز پيش بيني مي كند كه قيمت محصولات غذایي افزایش مي یابد و ميانگين سرانه كيلوكالري دریافتي در سال 2050 كمتر از سال 2000 خواهد بود. ولي برخلاف مطالعات پيشين كه اثرات تغيير اقليم بر امنيت غذایي جهان را اندک پيش بيني كرده، مؤسسه بين المللي تحقيقات سياست گذاري غذا برآورد نموده است كه شمار كودكان دچار سوء تغذیه نسبت به شرایط بدون تغيير اقليم 20 درصد افزایش خواهد یافت. این مطالعه سرمایه گذاري هاي كلان براي بهبود بهره وري كشاورزي را پيشنهاد داده كه 40 درصد آن در آفریقا مورد نياز است. در این مطالعه با پيش بيني افزایش 25 درصدي زمين هاي آبي، افزایش بازده آبياري در آسيا توصيه مي شود و در مورد سرمایه گذاري در مناطقي كه منابع آب در حال كاهش است، هشدار مي دهد.

حتما بخوانید  تغییر اقلیم به زبان ساده - درس چهارم - سناریوهای اقلیمی و غیر اقلیمی

پژوهشي خوش بینانه تر در 12 منطقه آفریقایي با استفاده از یك مجموعه شامل 20 مدل اقليم عمومي انجام گرفت. در این پژوهش مناطق نيازمند به سازگاري با تغيير اقليم شناسایي و برخي توصيه ها كشت گندم، ذرت، نيشکر و چغندر قند در جنوب آفریقا، سيب زميني و بادام زميني در آفریقاي غربي و گندم در منطقه ساحل اولویت بندی شد.

الهه گودرزی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
هنوز هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است

لطفا صبر کنید