در چند سال اخیر پایگاه های داده جهانی نظیر خاک، کاربری اراضی و پایگاه های اقلیمی زیادی توسعه داده شده اند. در این گزارش به معرفی اجمالی پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی پرداخته ایم.

کاربرد پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی

تا به حال با خود فکر کرده اید اگر در منطقه ای ایستگاه باران سنجی و سینوپتیک وجود نداشته باشد، چه راهی برای شبیه سازی های هیدرولوژیکی که مبنای آن داده های اقلیمی بخصوص داده های بارش هستند، وجود دارد؟ در سال های اخیر با گسترش استفاده از کامپیوترهای سرعت بالا و دسترسی به داده های به روز و همچنین گشایش های به عمل آمده در مدل سازی عددی و روش های عددی، محققان دست به ایجاد پایگاه هایی زده اند که به صورت شبکه بندی شده در سرتاسر جهان داده های اقلیمی را برای دوره های بلند مدت در خود جای داده اند.

این پایگاه ها با نام بازتحلیل شده یا واکاوی شده که ترجمه عبارت Reanalysis می باشد برای محققان شناخته شده است. پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی مجموعه ای از داده های مشاهداتی را در خود جای داده ند که از سرتاسر زمین توسط ایستگاه های سینوپتیک و سایر ایستگاه ها به ثبت رسیده اند. البته برخی دیگر نیز با استفاده از تصاویر ماهواره ای نسبت به مدل سازی بارش اقدام کرده اند. پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی همواره در حال به روز شدن هستند و با استفاده از داده هایی که توسط ماهواره ها، رادیو سوندها و سایر ابزار اندازه گیری پارامترهای اقلیمی هستند، نسبت به رفع اشکال در مدل سازی خود اقدام می کنند. در حال حاضر بیان می شود که بیش از 11 میلیون داده ثبت شده در پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی در مقیاس های زمانی متفاوت وجود دارند و مورد بررسی قرار می گیرند. پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی در مقیاس های مکانی مختلفی نیز وجود دارند. به عنوان مثال پایگاه CRU که در انگلستان توسعه یافته است، در مقیاس های 25/0 درجه تا 5/1 درجه وجود دارد. درخصوص تاریخچه پایگاه های بازتحلیل شده می توان گفت که بار اول در سال 1979 در پروژه GARP داده های مشاهداتی جمع آوری شدند تا برروی آن ها مطالعات صورت پذیرد. در سالهای اولیه 1990 برخی از این پایگاه ها برای نقاط کمی از جهان نظیر انگلستان و آمریکا توسعه یافتند.

حتما بخوانید  آشنایی با خشکسالی هواشناسی شاخص SPI

پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی

موقعیت مکانی یاخته های پایگاه بازتحلیل شده اقلیمی اسفزاری

مهمترین محصول پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی

مهمترین محصول پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی که از ارزش بالایی هم برخوردار است، داده های بارش روزانه است. این داده ها در مقیاس روزانه از جهات مختلفی نظیر مقدار بارش و موقعیت مکانی در ارزیابی های اقلیم شناسان مورد توجه قرار گرفته اند. پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی با توجه نوع داده مشارکت داده شده در ساخت مدل با یکدیگر تفاوت دارند، به عنوان مثال برخی از پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی مقدار بارش در قطب ها را در خود جای نداده اند اما برخی دیگر حتی بارش های اقیانوسی را نیز توانسته اند با ماهواره اندازه گیری و به مدل وارد کنند. کنترل کیفیت، شیوه هاي تصحیح خطا و روش هاي درونیابی که در هرکدام از پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی براي توسعه داده هاي شبکه اي به کار گرفته می شود نیز متفاوت است. چنین تفاوت هاي مهمی که چندان هم به چشم نمی آید، ممکن است منجر به تفاوت هاي برجسته اي درکیفیت محصولات بارشی گوناگون شود.

در روزهای آینده با تعدادی از پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی نسخه وطنی آن یعنی پایگاه اسفزاری و چند پژوهش معتبر انجام شده در این زمینه آشنا خواهیم شد. شما هم اگر مطلبی در خصوص این پایگاه ها در اختیار دارید، در نظرات آن را با دیگران شریک شوید.

الهه گودرزی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
امینی
17:44 - 1400/04/31
پاسخ دهید

با سلام
ترجمه Reanalysis کلمه بازتحلیل می باشد.

سحر
23:28 - 1399/09/27
پاسخ دهید

سلام میشه ی پایگاه داده اقلیمی بغیر ازین اسامی بهم معرفی کنید خواهشا کمک کنید هیچ موضوعی غیرازینا نیست .سایت NoAA

ECMWF
سایت پرشین

سایتGpcc
سایت آفرودیت
پایگاه داده های اقلیمی دانشگاه Delaware

سایت Ecmwf
dark sky
سایت تماب
Worldclim

NcEp cfSR

سایت اسفزاری
CRl

CRu
trmm بغیرازینها

سارا
01:17 - 1399/09/27
پاسخ دهید

ببخشید میخوام فقط مطمئن شم که این پایگاه TRMMاقلیمی هست .من تاکیدم برروری اقیلیمی بودن پایگاس؟؟

سارا
00:24 - 1399/09/27
پاسخ دهید

شرمنده من میخوام مطمئن شم پس میشه از TRMMب عنوان پایگاه داده اقلیمی تحقیق کرد من تاکیدم رو اقلیمی بودنشه؟؟؟

    الهه گودرزی
    01:59 - 1399/09/27
    پاسخ دهید

    پاسخ شما داده شد. TRMM، ماهواره ای است که حس گرهای همچون رادار بارشی و..روی آن راه اندازی شده است که برای بدست آوردن برآوردی دقیقتر بارش در پهنه های استوایی و مناطق جنوب حاره ای کاربرد دارد. نام پایگاه داده ی TRMM از این ماهواره گرفته شده است.

سارا
21:41 - 1399/09/26
پاسخ دهید

ببخشید آیا این پایگاه TRMMهم جزوه پایگاه داده ی اقلیمی هست؟من راجبه این پایگاه هایی ک نام بردید کارکردم اگرامکانش هست ی تعداددیگه رامعرفی کنید

سارا
09:46 - 1399/09/26
پاسخ دهید

به غیرازین پایگاه داده ها پایگاه دیگیری نیست؟؟؟

    الهه گودرزی
    12:13 - 1399/09/26
    پاسخ دهید

    با سلام و ادب ..
    پایگاه های داده ی متعددی وجود دارند که با سرچ اینترنتی به آنها دست خواهید یافت .
    از این جمله: پایگاه اسفزاری (Asfezari )،
    پایگاه Aphrodite ( توسط موسسه تحقیقات سازمان هواشناسی کشور ژاپن) ؛
    پایگاه ECMWF (مرکز پیش بینی میان مدت جوی اروپایی)؛

      سارا
      20:53 - 1399/09/26
      پاسخ دهید

      ایا پایگاه داده TRMMهم یک پایگاه داده اقلیمی هست؟؟؟

        الهه گودرزی
        23:42 - 1399/09/26
        پاسخ دهید

        بله.. TRMM نیز پایگاه داده هست مربوط به ایالت متحده امریکا و ژاپن می باشد.

سارا
08:47 - 1399/09/26
پاسخ دهید

سلام ببخشید من نام تعدادی دیگه از پایگاه داده اقلیمی رامیخواستم

پایگاه بازتحلیل شده اقلیمی NCEP CFSR - انجمن تخصصی مهندسی علوم آب
12:38 - 1396/02/25
پاسخ دهید

[…] دو مطلب قبلی (+ و +) با پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی آشنا شدیم و با […]

نحوه باز کردن فایل های NetCDF - انجمن تخصصی مهندسی علوم آب
09:01 - 1396/02/19
پاسخ دهید

[…] طول و عرض (x,y) تشکیل شده اند. فایل های NetCDF را می توانید در سایت های مختلف مربوط به تغییراقلیم که قبلا معرفی کرده ایم پیدا کنید که شامل خروجی های مدل […]

آشنایی با پایگاه های اقلیمی CRU، NCEP CFSR و اسفزاری
09:09 - 1396/02/18
پاسخ دهید

[…] مقاله گذشته به ⁣⁣کاربرد پایگاه های بازتحلیل شده اقلیمی […]

م.ح.
13:05 - 1396/02/13
پاسخ دهید

با عرض سلادم و احترام. یکی از مشکلات در بالادست حوضه آبریز زاینده رود (بالادست سد مخزنی زاینده رود)، نداشتن ایستگاه های سینوپتیک هست. چه راهکاری برای شبیه سازی های هیدرولوژیکی منطقه با توجه به اطلاعاتی از چند ایستگاه هیدرومتری موجود در منطقه و البته ایستگاه سینوپتیک موجود در بالادست حوضه (شهرستان چلگرد) وجود دارد؟

    کاربر
    13:11 - 1396/02/13
    پاسخ دهید

    سلام
    یک راهکار استفاده از چند ایستگاه سینوپتیک در حوضه های مجاور است و با استفاده از روش های درونیابی می توان به مقادیر مورد نیاز برای منطقه رسید
    راه دیگر استفاده از نزدیک ترین ایستگاه سینوپتیک است
    راه کار دیگر که در این متن به آن اشاره شده است استفاده از این پایگاه ها می باشد که البته شما باید با مقایسات آماری با ایستگاه های مجاور از دقت کافی این پایگاه ها برای منطقه خود مطمئن شوید.

لطفا صبر کنید