زهکشی اراضی که در لغت به معنی خارج کردن آب اضافی از زمین می باشد یکی از کارهایی است که از 200 سال قبل مرسوم بوده است. البته خارج شدن آب از زمین به طور طبیعی نیز صورت می گیرد، لذا زهکشی فقط این فرایند طبیعی را سرعت می بخشد. هر چند برخی از زارعین احتمالا از زمان های بسیار قدیم به فوائد زهکشی آگاه بودند و کاوش های باستان شناسی نیز آثاری از این عملیات را نشان می دهد، اما این فن به عنوان یک کار معمول در عملیات کشاورزی مرسوم نبوده است. در واقع زهکشی تا نیمه دوم قرن هیجدهم میلادی بسیار محدود و ناشناخته بود و تنها از آن زمان به بعد بود که همگام با توسعه کشاورزی توجه به عملیات زهکشی نیز جلب گردید.
اکثر زمین های کشاورزی در دوره محدودی از سال ممکن است دارای آب اضافی باشند که اگر این دوره کوتاه بوده و یا در زمانی رخ دهد که گیاه در مرحله بحرانی نباشد زیان چندانی به زراعت وارد نخواهد شد. به خصوص اینکه زمین ها غالبا خود دارای زهکش طبیعی بوده و آب اضافی را به تدریج خارج می کنند. اما اگر دوره مانداب طولانی بوده و مصادف با مرحله بحرانی گیاه گردد، خارج ساختن آب اضافی به صورت مصنوعی که همان زهکشی باشد امری مفید و حتی ضروری می باشد. زهکشی اراضی علی الاصول برای دو هدف اساسی ممکن است به کار گرفته شود که عبارتند از:
- احیا آن دسته از اراضی ماندابی که تا به حال غیر قابل استفاده بوده اند و مهیا کردن آنها برای زراعت. این نوع زهکشی را زهکشی به منظور توسعه افقی گویند.
- بهبود وضع زهکشی در اراضی کشاورزی موجود که در واقع زهکشی به منظور توسعه عمودی می باشد.
نیاز به زهکشی یک مسئله پویا و دینامیک است زیرا با گسترش کشاورزی خواه ناخواه برخی اراضی نیاز به زهکشی پیدا خواهند کرد. آمار موجود نشان می دهد که در مقیاس جهانی حدود دو-سوم اراضی دیم دارای زهکش طبیعی بوده و احتیاج به پیاده کردن طرح های زهکشی در آنها نیست ولی یک سوم این اراضی به طور مفرط نیاز به زهکشی دارند. به عبارت دیگر 400 میلیون هکتار از اراضی دیم جهان نیاز به زهکشی دارند در حالی که هم اینک فقط 150- 100 میلیون هکتار آنها زهکشی می شوند. در اراضی آبی نسبت به زمین هایی که نیاز به زهکشی دارند در مقایسه با اراضی دیم به مراتب بیشتر است. زیرا فقط 50- 25 میلیون هکتار یعنی 10 تا 20 درصد کل اراضی آبی زهکشی می شوند که این مقدار بسیار کمتر از حد نیاز است.
امروزه زهکشی نقش بسیار گسترده تری پیدا کرده است، به طوریکه هدف آن فقط خارج ساختن آب اضافی از زمین نیست بلکه مسائلی مانند احیاء یا شیرین کردن اراضی، مدیریت آب، مسائل مربوط به حفاظت محیط زیست و یا کیفیت آب نیز از جمله وظایفی است که در اجرای طرح های زهکشی مدنظر قرار می گیرند. علاوه بر این امروزه زهکشی فقط برای این انجام نمی شود که محصول افزایش یابد بلکه پایین آوردن هزینه تولید، فراهم آوردن شرایط برای تولید محصولات متنوع، بهبود وضعیت اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی زارعین و یا امثال آن نیز میتواند از اهداف زهکش باشد.
اهداف زهکشی
· کنترل و جلوگیری از ماندابی شدن
· کنترل و جلوگیری از شور شدن اراضی
· کنترل فرسایش
· کنترل سیل
· حفاظت محیط زیست
· سلامت عمومی و بهداشت
· حفاظت از ابنیه ها و تأسیسات عمومی
· توسعه روستایی و امنیت غذایی
سیستم های زهکشی
یک سیستم زهکشی کشاورزی از سه جزء اساسی تشکیل شده است که عبارتند از: سیستم مزرعه (field system)، سیستم اصلی (main system) و سیستم خروجی (output).
سیستم مزرعه: این سیستم شامل شبکه ای از زهکشها و تمهیداتی است که در سطح مزرعه احداث شده تا آب اضافی جمع آوری و به سیستم اصلی هدایت گردد. سیستم مزرعه بستگی به خصوصیات زهکشی خاک داشته و اصولا شامل دو نوع است. سیستم زهکش های زیرسطحی و سیستم زهکشهای سطحی.
سیستم زهکشهای زیرسطحی: این سیستم در خاکهایی استفاده میشود که آب اضافی بتواند در زمین نفوذ کرده و به سطح ایستابی برسد. با احداث زهکش های زیرسطحی آب زیرزمینی به طرف این زهکشها حرکت کرده و در جهت شیب از زمین خارج میشود.
سیستم زهکشهای سطحی: این سیستم در مواردی احداث میشود که نفوذپذیری خاک کم و آب نتواند به سرعت در آن نفوذ کند. در این شرایط آب روی سطح خاک یا بالای لایه غیر قابل نفوذ تجمع پیدا کرده و سپس به صورت سطحی یا زیربستری به طرف زهکشهای کم عمق سطحی حرکت و از آنجا از طریق سیستم اصلی به خارج از زمین هدایت میشود.
سیستم اصلی: این سیستم آب را از سیستمهای مزرعه دریافت کرده و به طرف خروجیها هدایت میکند. سیستم اصلی مرکب از نهرها و کانالهایی از ردههای مختلف است (درجه 1، درجه 2 و درجه 3) کانالهای درجه 3 که به نام نهرهای جمع کننده نیز نامیده میشوند معمولا در حاشیه یا در امتداد مرزهای زمین کشیده میشود و جریان آب زهکشها به طرف آن میباشند. کانالهای درجه 3 به کانالهای درجه 2 پیوسته و سپس به کانالهای اصلی وصل میشوند.
خروجی: نقطه نهایی یا ترمینال یک سیستم زهکشی را خروجی گویند که زه آبها را وارد رودخانه، دریاچهها، دریا و یا کویر میکند.سطح آب در نقطه خروجی را رقوم مبنای زهکشی نامند. اختلاف ارتفاع این نقطه نسبت به رقوم هر نقطه از زمین بار هیدرولیکی لازم برای جریان آب در زهکشها را تشکیل میدهد. این اختلاف مشخص میکند که سطح ایستابی را تا چه اندازه میتوان با زهکشی پایین آورد. همچنین تعیین میکند که آیا زهکشی میتواند با نیروی ثقل انجام شود و یا آنکه باید از پمپ استفاده شود.
به طور کلی خاک و شرایط اقلیمی به همراه سیستم زراعی عوامل اصلی در ارزیابی نیازهای یک زمین به احداث سیستم زهکشی میباشند. در بسیاری از خاکها و به خصوص اراضی رسی امکان اینکه بتوان تمام آب اضافی را با زهکشی کنترل و از زمین خارج کرد وجود ندارد. در چنین شرایطی باید ترکیبی از زهکشی و تمهیدات زراعی مانند تغییر نوع زراعت و انتخاب الگوی مناسب کشت بکار گرفته شود.
به طور خلاصه آنچه در مورد طرحهای زهکشی باید در نظر گرفته شود آن است که در ابتدا لازم است ظرفیت سازی شده و شرایط اجرای این گونه طرحها را فراهم ساخت و سپس اقدام به سرمایه گذاری اولیه نموده و به تدریج آن را توسعه داد. انجام طرحهای زهکشی بدون توجه به توسعه سایر روشهای زراعی مقرون به صرفه نخواهد بود. به عبارت دیگر طرخ زهکشی هنگامی سودآور خواهد بود که سایر اقدامات برای یک زراعت مکانیزه و مدرن نیز انجام شده باشد.