در روش کشت گیاهان در گلخانه های هیدروپونیک بستر گیاه را خاک تشکیل نمی دهد، بلکه مواد غذایی و هوای لازم از طریق آبی که در یک مدار بسته و یا باز با مسیر غیر قابل نفوذ جریان دارد، تأمین می شود. ممکن است برای پایداری و استواری اندام هوایی گیاه از مواد ویژه، متشکل از مواد دانه بندی شده یا پشم سنگ و غیره استفاده شود. کلاً محیط های کشت هیدروپونیک منشاء سنگی، یا منشاء مواد مصنوعی و یا مواد آلی دارند.

در سیستم های باز، محلول غذایی پس از گردش در بستر کشت مجدداً بازیافت می شود، ولی درسیستم بسته، آب های برگشتی در مخزن جمع شده، پس از انجام تیمارهای لازم، بررسی و اصلاح کیفیت آن مجدداً در مدار وارد می شود.

در این روش بهره وری آب بسیار بالا است و استفاده از این روش در جهان و در ایران رو به افزایش است و در آینده ای نه چندان دور توسعه هر چه بیشتر آن در سطوح وسیع اجتناب ناپذیر خواهد بود. در حال حاضر رکورد دار استفاده از روش هیدروپونیک هلند است که بیش از 50 درصد تولیدات خود را با این روش انجام می دهد.

نظر به اینکه در گلخانه های هیدروپونیک هم، کشت متراکم و سایه انداز تقریباً کامل است، آب مورد نیاز بیشتر به تعرق وابستگی پیدا می کند. به همین دلیل از طریق تخمین براساس داده های اقلیمی می توان آب مورد نیاز را در فواصل کوتاه تعیین کرد. مدل هایی نیز برای برآورد تبخیر ـ تعرق به صورت تحلیلی برای گیاهان و گیاهان زینتی، رز، خیار گلخانه ای از جمله گوجه فرنگی پیشنهاد شده است.

حتما بخوانید  معرفی مدل هیدرولوژیکی WetSpa ؛ مدل انتقال آب و انرژی بین خاک، گیاه و اتمسفر

این مدل ها براساس پارامترهای اقلیمی، شار حرارتی خورشید و کمبود فشار بخار آب و پارامترهای گیاهی و فیزیولوژیکی (شاخص سطح برگ (LAI)و مقاومت روزنه ای) طراحی گردیده، و آب مورد نیاز گیاه را با دقت لازم برآورد می کند.

یک رابـطه رگـرسـیونـی بـراسـاس فـرمـول پنمـن – مـانتیـث توسـط جما و بولارد ارایه شده است. این معادله دارای دو جزء مربوط به تابش خورشیدی و کمبود فشار بخار آب است که هر دو جزء با شاخص سطح برگ ارتباط دارد. مدل ارایه شده، می تواند به صورت عملی آب مورد نیاز گلخانه را تحت کنترل قرار دهد، ولی در مورد ضرایب، باید بسته به سن و گستردگی شاخ و برگ تجدید نظر به عمل آید و واسنجی شود.

گلخانه های هیدروپونیک

بطور کلی عوامل زیر در مقدار آب مورد نیاز، در کشت های هیدروپونیک اثر گذار است:

– اندازه و ارتفاع گیاهان

– وضعیت برگها از نظر شکل، ابعاد، رنگ، زاویه، وضعیت آرایش،شاخص سطح برگ (LAI)، مقاومت روزنه ای و درجه پوشش آن ها

– دما

– نوع سیستم هیدروپونیک (مدار بسته و یا باز)

– غیر قابل نفوذ بودن گلخانه به پارامترهای جوی فضای بیرونی

علاوه بر نیاز آبی (کمیت)، کنترل و تنظیم کیفیت آب، در کشت های هیدروپونیک از اهمیت زیادی برخوردار است، به ویژه که امروزه اکثر منابع آب در معرض آلودگی قرار دارند. اگر کیفیت آب خوب نباشد باید نسبت به پاکسازی و سالم سازی آن اقدام شود.

حتما بخوانید  سیستم های آبیاری تحت فشار

آب با املاح تا 2500 پی پی ام برای کشت های هیدروپونیک قابل قبول است، و هر چه این رقم کوچکتر باشد، بهتر است. برخی آب ها دارای مقادیر متناسبی مواد شیمیایی هستند که روی رشد محصول اثر منفی می گذارد ، لذا شناخت کیفیت آب مصرفی بسیار اهمیت دارد، و لازم است کیفیت آب، تحت کنترل و آزمایش قرار گیرد. چرا که نتایج تجزیه آزمایشگاهی، جهت اطمینان از تناسب املاح آب برای همیشه کافی نیست و آب در چرخه مدار باز و یا بسته، به سرعت کیفیت خود را از دست می دهد. آب های سنگین و وجود عناصر آلاینده مانند مس، روی، سرب، جیوه و یا کلر آزاد در آب، ارزش کیفی آن را برای مصرف در سیستم هیدروپونیک پائین می آورد.

 

الهه گودرزی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
علی بوریایی
11:38 - 1400/12/16
پاسخ دهید

اینجانب علی بوریایی دارای مدرک دکتری باغبانی با سابقه 15 ساله در زمینه طراحی و نظرات بر احداث گلخانه و تولید گل رز هیدروپونیک در خدمت علاقمندان هستم .
09163627142
abouryaei@yahoo.com

علیرضا صادقی
16:36 - 1400/09/18
پاسخ دهید

با سلام و تشکر از اطلاعات مفیدتون. من مکانیک خوندم اما علاقه یادی به کشت گلخانه ای دارم. ما زمین و اب کشاورزی داریم، میخواستم بدونم برای آب با املاح بیش از 2500 ppm آیا راهی برای کاهش مقرون به صرفه آن وجود دارد. ممنون

سعید محمدزاده
10:30 - 1398/04/07
پاسخ دهید

اینجانب سعید محمدزاده کارشناسی ارشد مهندسی زراعت ،مدیر گلخانه های آستان قدس رضوی و مدیر عامل شرکت فنی و مهندسی ساتراپ گل شرق با 19 سال سابق تخصصی و حرفه ای در مدیریت تولید محصولات گلخانه ای خاکی و کشت های بدون خاک آمادگی خودم را برای کمک و راهنمایی به علاقه مندان اعلام می دارم.
همراه:09153194517 ایمیل: sm28961354@gmail.com

    عرفان نوظهور
    10:54 - 1398/04/07
    پاسخ دهید

    با سلام و ادب
    متشکر از شما

    مجید باقی
    23:30 - 1402/05/14
    پاسخ دهید

    سلام.جناب مهندس
    سوال:
    برای هر بوته خیار در کشت هیدروپونک در طول یک فصل چه مقدار اب نیاز هست؟

جوانمرد
16:18 - 1398/03/19
پاسخ دهید

با سلام
نحوه محاسبه آب مورد نياز در شرايط گلخانه خاكي و هيدروپونيك را مي فرماييد؟

فاطمه صوفی
09:26 - 1397/04/31
پاسخ دهید

سلام اقای عینی
روز شما بخیر
من میخوام یه گلخونه به روش هیدرو پونیک بزنم
ایا امکانش هستبه من اطلاعات بدید ؟
من بیرجند خراسان جنوبی زندگی میکنم اینجا افتاب زیادی خوبی داریم چاه اب هم هست رشته شیمی خوندم و اصلا اطلاعات حرفه ای و فنی در مورد کشاورز ی ندارم ولی علاقه مندم
از چند متر مربع شرع کنم؟
بستر هایه هیدرو پونیک رو از کجا تهیه کنم؟

    احسان
    15:02 - 1397/05/06
    پاسخ دهید

    سلام
    خانوم صوفی منم رشتم شیمی و دنبال کار گل خونه ام وضعیت کار با رشته ما .... اگه اطلاعاتی پیدا کردید خوشحال میشم منم در جریان بگذارید آدرس تلگرامم Chemis67@

لطفا صبر کنید