طبق معمول هر سه شنبه به سراغ یکی دیگر از نرم افزارهای سری HEC می روم. نرم افزارهایی که توسط مرکز هیدرولوژی مهندسی ارتش ایالات متحده آمریکا تولید شده اند. در یک کلام نرم افزار HEC-LifeSim نرم افزاری است که مستقیما خسارات، هدر رفت ها و تلفات انسانی را تخمین می زند. نرم افزار HEC-LifeSim یک سیستم شبیه سازی مبتنی بر تخمین تلفات انسانی که هدف اصلی آن شبیه سازی توزیع مجدد جمعیت در طی تخلیه است. پس از آن تلفات انسانی و خسارات اقتصادی ناشی از یک عامل (مثل خطر سیل) تعیین می شود. به عنوان مثال در شکل زیر می توان میزان تراکم جمعیت و میزان در خطر بودن یک منطقه را مشاهده و بر اساس آن تجزیه و تحلیل مناسب و مدیریت بحران کارآمد را صورت داد.

نرم افزار HEC-LifeSim

امکانات نرم افزار HEC-LifeSim

نرم افزار HEC-LifeSim به این منظور طراحی شده است که همه هشدارها و فرآیند تخلیه شهر ها و مناطق مسکونی را شبیه سازی کند که برای عملی شدن این امر ابتدا باید پتانسیل تلفات انسانی و خسارات مستقیم اقتصادی ناشی از سیل های فاجعه بار را تخمین بزند. قابلیت های مدل HEC-LifeSim به شرح زیر است:

  1. رابط کاربر گرافیکی
  2. Agent Based Modeling
  3. شبیه سازی تخلیه مناطق مسکونی
  4. Monte Carlo Uncertainty
  5. گرافیک ها و گزارش گیری

Graphical User Interface: به طور کلی کاربر با نرم افزار HEC-LifeSim از طریق رابط کاربر گرافیکی (GUI) ارتباط برقرار می کند. تمرکز اصلی در طراحی رابط کاربری این بود سهولت در استفاده از نرم افزار است و در عین حال سطح بالایی از کارایی برای کاربر حفظ شود. این رابط موارد زیر را فراهم می سازد:

  • مدیریت فایل
  • وارد ساختن داده ها و قابلیت ویرایش آن
  • تلفات انسانی و تجزیه و تحلیل خسارات مستقیم
  • جدول بندی و نمایش گرافیکی داده های ورودی و خروجی
  • نقشه برداری GIS و انیمیشن ساختن نتایج
  • امکان گزارش گیری
  • و یک help قوی
حتما بخوانید  دانلود نرم افزارهای کاربردی و تخصصی مهندسی آب

Agent Based Modeling: نرم افزار HEC-LifeSim از یک رویکرد مبتنی بر Agent به منظور ردیابی افراد در طول فرآیند هشدار و تخلیه مناطق مسکونی استفاده می کند. در طی فرآیند تخلیه، Agents با جاده ها، وسایل نقلیه دیگر و خطرات نازل شده تعامل می کنند. پس از هشدار و فرآیند تخلیه شبیه سازی شده است، HEC-LifeSim میزان مرگ و میر برای افرادی که در معرض خطر قرار دارند و همچنین میزان خسارات مستقیم را محاسبه می کند. همچنین نرم افزار فوق قادر خواهد بود با ردیابی افراد و حرکت آن ها، افرادی که در معرض خطر از دست دادن زندگی خود هستند، چه در جاده ها چه در ساختمان ها، را شناسایی کند. اکنون می توانیم مکان هایی که بیشترین احتمال تلفات انسانی و خسارات اقتصادی را دارند، مشخص کنیم.

Evacuation Simulation: سه حالت تخلیه در HEC-LifeSim شامل: اتومبیل، وسایل نقلیه گران قیمت (SUVs) و عابران پیاده است. برای تخلیه وسیله نقلیه، مدل گرینشیلد اصلاح شده با دو رژیم (USDOT) برای نشان دادن اثرات تراکم ترافیک و ظرفیت جاده در سرعت وسیله نقلیه استفاده می شود. هر جاده به طور پیش فرض تعداد مشخصی به باندها (لاین های جاده یا خیابان)، سرعت در باند سرعت (باند Free)، تراکم ترافیک و حداقل سرعت بر اساس کتابچه محدودیت های بزرگراه (HCM)، اختصاص می دهد.

برای تعیین مسیرهایی که افراد برای تخلیه استفاده می کنند، یک شبکه جاده ای (یا مسیر) ارائه می شود که در آن هر بخش از شبکه حاوی اطلاعاتی از قبیل  جاده، جهت، جابجایی زمین (برای پل ها) و اتصال به یکدیگر است. شبکه مسیر می تواند از یک shapfile پلی لاین (پلی گون و پلی لاین ها را اشتباه نگیرید. پلی لاین ها فقط یک چندضلعی خالی هستند در صورتی که پلی گون ها علاوه بر چندضلعی، سطح چندضلعی را نیز شامل می شوند) موجود در نرم افزار GIS ایمپورت شود و یا از یک OpenStreetMap.

نرم افزار HEC-LifeSim

Monte Carlo Uncertainty: نرم افزار HEC-LifeSim هر دو متغیر طبیعی و عدم اطمینان را از طریق تجزیه و تحلیل مونت کارلو اعمال می کند. هر تکرار در یک شبیه سازی نشان دهنده طرحی است که می تواند با توجه به عدم اطمینان داده ها در مدل باشد. نتایج آنالیزها، عواقب برآورد خطرها را مشخص می کند.

Graphics and Reporting: برای همساز کردن عدم قطعیت و محاسبات مبتنی بر Agent، می توان نتایجی مستحکم از نقشه ها، جداول، انیمیشن ها و لایه های داده GIS در دسترس، استخراج نمود. نتایج مبتنی بر تکرار قابل مشاهده به وسیله تعداد تکرارها و شبیه سازی مونت کارلو است. اطلاعات دقیق و با جزییات فراوان را می توان به منظور انیمیشن سازی فرآیند تخلیه و نمایش طرح ها و نقشه ها، جداول و لایه های مختلف GIS مورد استفاده قرار داد. 

نرم افزار HEC-LifeSim

مهتاب محمودزاده
در هر چیزی تفکری است
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
هنوز هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است

لطفا صبر کنید