همواره پس از وارد ساختن اجزاء شبکه و انجام تغییرات پایه مانند کنترل طول خطوط لوله، تعریف اقطار دلخواه جهت لوله ها، کارگزاری ایستگاه پمپاژ، مخازن تعادلی، شیرهای فشار شکن و … شبکهء طرح در سناریوهای متفاوت بررسی شده و در پرتو مقابله انواع سناریوهای قابل تعریف، امکان انتخاب بهترین گزینه موجود فراهم خواهد بود. یکی از قابلیتهای مدیریتی که در اختیار مهندس طراح قرار دارد، ارائه کنترل هایی است که با استفاده از آنها قابلیت بررسی بسیاری از حالات خاص فراهم شده و طراح قادر خواهد بود تا با فرض ایجاد حالات خاص در شبکه به علاج واقعه پیش از وقوع پرداخته، بواسطه تعریف آلترناتیوهای خاص، با کنترل اجزای شبکه توزیع آب ، هر آنچه در دایره تصور می گنجد را در یک شبکه آبرسان از قبیل شهری، روستایی یا آبیاری ـ زهکشی اِعمال نماید.

تابع Control که اولین گزینهء موجود در میان گزینه های واقع در ابزار منوی Components می باشد قابلیت اِعمال کنترل های لازم را در اختیار مهندس طراح قرار خواهد داد. در این حالت فرم اصلی تابع کنترل کننده فراخوانی شده و از کاربر درخواست می کند تا جزء کنترلی و پارامتر کنترل شونده را تعیین نماید. تابع Control در واقع معادل همان ساختار شرطی در الگوریتمهای مربوط به Programming است که بیان می نماید اگر با موقعیت الف مواجه بودیم، آنگاه گزینه ب را به عنوان راهکار غالب در نظر بگیر و در غیر اینصورت  یعنی چنانچه با موقعیت الف مواجه نبودیم، راهکاری تحت عنوان ج را به عنوان علاج چاره در نظر قرار بده. قابلیت کنترل اجزاء محدودیت تعداد ندارد و کاربر قادر خواهد بود به هر میزان دلخواه کنترلهای دلخواه بر روی طرح خود اِعمال نماید. تنها نکته حائز اهمیت آنکه در صورت حضور دو گزینه متناقض، نرم افزار به طور پیش فرض کنترلی را اجرایی خواهد ساخت که از اولویت و Priority بالاتر برخوردار باشد.

حتما بخوانید  جزوه مهندسی آب و فاضلاب دانشگاه امیرکبیر

تصور کنید شبکه شما دارای لوله ای باشد که حساسیت در مورد آن لوله خاص بالاتر از سایر خطوط دیگر است و تحت هیچ شرایط دبی عبوری از این لوله نباید از حد معینی فراتر رود. در این صورت می توان ارتباطی خاص بین لولهء مذکور و ایستگاه پمپاژ در نظر گرفت و پیش شرطی مبنی بر کاهش دور و تعداد گردش Shaft پمپ تا حدی معین در صورت تجاوز دبی لوله از میزان مجاز تعریف نمود و عملکرد پمپ را محدود به دبی عبوری از لولهء مورد نظر کرد. به عنوان نمونه ای دیگر می توان رابطه ای میان افزایش میزان فشار در یک گره معین و  نحوه کارکرد یک خط لوله در شبکه برقرار نمود. با در نظر گرفتن کنترل های دلخواه بر روی اجزاء شبکه طرح، سیستمِ طراحی شده در صورت مواجه با هر یک از حالات بحرانی گوناگون، بدون اشکال بکار خود ادامه خواهد داد چراکه راهکاری متناسب با شرایط ایجاد شده را در دستور کار قرار داده و قادر است تا با مدیریت بحران، شرایط جاری را متناسب با وضعیت بحرانی پیش آمده کنترل کند.

به عنوان یک نمونه کاربردی تصور نمایید شبکه شما دارای یک مخزن تعادلی است و این مخزن توسط یک پمپ فشار قوی شارژ می شود. با عنایت به آنکه در شرایط مفروض هموراه پمپ قوی تر از میزان لازم جهت شارژ مخزن تعادلی در نظر گرفته می شود، پس از مدتی کوتاه، مخزن تعادلی سر ریز خواهد کرد چراکه قادر به نگداشت حجم آب ورودی نیست. در چنین شرایطی تابع Control یکی از مؤثّرترین ابزارهای موجود جهت ممانعت از سرریز آب مخزن تعادلی است. در این حالت در تابع کنترل کننده دست کم دو شرط لحاظ خواهد شد:

حتما بخوانید  کارگاه آموزش نرم افزار WaterGems

الف ـ در صورتیکه Level آب در مخزن تعادلی از حد معینی تجاوز کرد، آنگاه پمپ را خاموش کن!

ب ـ در صورتیکه Level آب در مخزن تعادلی به حد معینی کم شد، آنگاه مجددا پمپ را وارد مدارد کن!

علاوه بر آنچه گفته شد کاربر قادر خواهد بود مجموعه ای از کنترل های همسو را بصورت یک مجموعه تعریف نموده و با ایجاد یک Control Set، آلترناتیو سناریوهای دلخواه خود را مورد تدقیق قرار دهد. تابع Control یک ابزار کارآمد در دست طراح شبکه است که وی را قادر به تحلیل هر موقعیت ویژه جهت طراحی اصولی و کاربردی شبکهء طرح خواهد ساخت.

آرش ازکیا
اگر دورتر ها را دیدم، بر دوش بزرگان ایستاده بودم!
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
تعیین قطر مناسب جهت لوله های شبکه های آبرسانی - انجمن تخصصی مهندسی علوم آب
09:20 - 1398/05/31
پاسخ دهید

[…] سیستم های آبرسانی و شبکه های توزیع آب، لازم است تا طراحی به گونه ای صورت پذیرد که جریان آب به […]

دانشجوی منابع آب
12:17 - 1396/10/26
پاسخ دهید

با سلام ی توضیحاتی راجع به برنامه ریزی خطی با روش ماتریس میشه بدبد؟مثلا ,چیه؟CN=π.N

    عرفان نوظهور
    12:20 - 1396/10/26
    پاسخ دهید

    با سلام. توضحیات این روش مفصل است که در کامنت ها امکان پاسخگویی نیست.

فاطمه قربانی
19:37 - 1396/10/23
پاسخ دهید

خیلی دنبال این موضوع می گشتم. ممنون که کمکم کردید.

    محسن محمدرضاپورطبری
    19:38 - 1396/10/23
    پاسخ دهید

    خواهش میکنم. موفق و شاد باشید

لطفا صبر کنید