تقریبا 3 میلیون مرگ در هر سال بر اثر قرارگیری در معرض هوای آلوده رخ می­ دهد. البته آلودگی هوا در فضاهای بسته نیز به همان نسبت می تواند خطرناک باشد. در سال 2012، حدود 5/6 میلیون مرگ ( 11.6% کل مرگ و میرهای جهانی) ناشی از آلودگی هوا در فضاهای بسته و فضای باز به ثبت رسیده است. نقشه حرارتی WHO بالاترین (رنگ قرمز) و پایین­ ترین (رنگ سبز) سطح آلودگی هوا در جهان را نمایش می­ دهد.

1111

به گفته دکتر فلاویا باستریو، نایب رئیس سازمان WHO،مدل کیفی جدید WHO نقاط خطرناک هر کشور را از لحاظ آلودگی هوا مشخص کرده و پایه ­های پیشروی برای مبارزه با این پدیده را نیز تامین می ­کند.” همچنین این مدل، دقیق ­ترین اطلاعات مربوط به مرگ و میرهای ناشی از آلودگی­ های هوا در فضای باز (یا محصور) را به تفکیک هر کشور گزارش می­ کند. این مدل که از طرف سازمان WHO و با همکاری با دانشگاه Bath انگلستان منتشر شده، بر اساس اطلاعات دریافتی از ماهواره­ ها، مدل­ های حمل و نقل هوایی و اطلاعات پایگاه­ های زمینی برای بیش از 3000 منطقه شهری و غیرشهری تعریف شده است

عوارض آلودگی هوا بر سلامتی انسان

90% از مرگ و میرهای ناشی از آلودگی هوا، در کشورهایی رخ داده است که سطح درآمدی پایین تا متوسط دارند. از هر 3 مرگ، دو مورد آن در نواحی جنوب شرقی آسیا و غرب اقیانوس آرام اتفاق افتاده است. 94% از این مرگ و میرها در افرادی رخ داده که سابقه ابتلا به بیماری­های غیر مسری، از جمله بیماری­ های قلبی و عروقی، سکته مغزی، بیماری­ های مزمن ریوی و سرطان ریه، داشته اند. آلودگی هوا همچنین، سبب افزایش خطرات ابتلا به بیماری های حاد تنفسی نیز شده است. این آلودگی­ ها به گفته دکتر باستریو، سلامت قشر آسیب­ پذیر جامعه-زنان، کودکان و افراد مسن- را بیشتر تهدید می­ کند.

منابع عمده آلوده کننده هوا، ناکارآمد بودن سیستم حمل و نقل، سوخت­ه ای خانگی، سوزاندن زباله، نیروگاه­ های برق با سوخت زغال سنگ و سایر فعالیت صنعتی است. البته انسان تنها عامل ایجاد کننده آلودگی هوا نیست. کیفیت هوا به ویژه در مناطق نزدیک به کویر، می­تواند به شدت تحت تاثیر گرد و غبار ناشی از حرکت این ذرات از سوی بیابان­ ها نیز باشد. این مدل برای به حداکثر رسانی قابلیت اطمینان، به دقت با داده­ های دریافتی از ایستگاه­ های زمینی و ماهواره­ ای کالیبره شده است. تحلیل آلودگی هوا در سطوح ملی با این مدل، در شبکه­ هایی به ابعاد و وضوح 10 کیلومتر مربع ارائه می­ شود. به گفته ماریا نیرا، مدیر گروه بهداشت عمومی، محیط زیست و سلامت اجتماعی WHO، این مدل، گامی بزرگ در جهت برآوردهای دقیق­ تر از 6 میلیون مرگ و میری است که ناشی از آلودگی هوا بوده که این رقم چیزی حدود یک مرگ از هر 9 مرگ و میر رخ داده در سطح جهان است.

نقشه­ های تعاملی (interactive maps) اطلاعاتی در رابطه با تراکم جمعیت در معرض ذرات معلق 5/2 میکرونی در اختیار ما قرار می­دهد. این نقشه همچنین اطلاعات ایستگاه­ های مشاهداتی برای مقادیر 5/2 میکرون و 10 میکرونی را به تفکیک 3000 شهر نیز نمایش می­ دهد. به گفته دکتر نیرا، “اقدامات سریع برای مقابله با آلودگی هوا، نمی ­تواند کافی و کارساز باشد، راه حل اصلی، ایجاد سیستم حمل و نقل پایدار در شهرها، مدیریت مواد زائد جامد، سوخت های پاک خانگی، و همچنین استفاده از انرژی­ های تجدید پذیر و کاهش گازهای صنعتی است.

راهنمای کیفیت هوای  WHO

مدل کیفی WHO تایید می­ کند که 92 درصد از جمعیت جهان در مکان­ هایی مستقر شده­ اند که میزان سطح ذرات معلق 5/2 میکرونی از حداکثر متوسط سالانه کیفیت هوا، بیشتر است. سطح متوسط سالانه این ذرات بر اساس راهنمای کیفیت WHO حدود 10 میکروگرم بر مترمکعب تعیین شده است. ذرات معلق 5/2 میکرونی شامل آلاینده­ هایی مثل سولفات، نیترات و کربن سیاه بوده که به عمق شش­ ها نفوذ کرده و سیستم­ های قلبی و عروقی بدن را تحت تاثیر قرار می­ دهد و این بزرگترین خطر برای سلامت انسان­هاست.

منبع: +

 

مارینا عزتی امینی
و برای انسان چیزی جز آنچه برایش تلاش کرده است، نیست
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
هنوز هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است

لطفا صبر کنید