دانشمندان اختلالات اساسی رخ داده در تامین آب شیرین جهان را با تغییرات اقلیمی مرتبط می دانند. با توجه به اینکه آب و هوای جهان هرروز نامنظم تر می شود، پیش بینی اینکه چه میزان آب قابل شرب در اختیار انسان خواهد بود نیز، دشوارتر می شود. گروه تحقیقاتی IScience، به منظور حل این مساله تشکیل شده است تا با رویکردی جدید، تغییرات دسترسی آب را در طی 9 ماه در تمام نقاط جهان پیش بینی نماید. IScience می تواند با استفاده از الگوهای آب و هوایی- در ترکیب با داده های بارش، رطوبت خاک و دیگر متغیرهای مرتبط- و بررسی دقیق آنها در طی 3 ماه، میزان تغییرات سطح آب شیرین را در 9 ماه بعدی پیش بینی نماید. IScience به کمک ابزار پیش بینی خود که از آن تحت عنوان “مدل شاخص امنیت آب WSIM” یاد می کنند، می توانند ناهنجاری های آبی در هرکجای جهان را نمایش دهند.

ناهنجاری های آبی در واقع تغییرات قابل توجه آب در طول گذر زمان است. از جمله این تغییرات افزایش بسیار زیاد سطح آب و یا بالعکس کمبود شدید آب و حتی تغییرات غیرعادی و ناگهانی سطح آب در یک منطقه خاص باشد. این مدل شاخص آبی قادر به شناسایی ناهنجاری های یک منطقه به وسعت  3025 کیلومتر مربع ( معادل 1168 مایل مربع) و چیزی حدود چهاربرابر وسعت شهر نیویورک است. هدف از استفاده از این ابزار پیش بینی، کمک به دولت، کشاورزان و تجارت آب غنی شده به منظور تشخیص روند جهانی دسترسی آب برای طرح ریزی بهتر و مدیریت صحیح منابع آب است.

حتما بخوانید  محاسبه جایگاه آب یک کشور - بخش کشاورزی

این گروه پیش بینی های خود را به صورت ماهانه در مجموعه ای تحت عنوان ” the Global Water Monitor & Forecast Watch List” در دسترس عموم قرار می دهند. این مجموعه شامل نقشه ها و گزارش های مربوط به کشورهای مختلف جهان است که احتمال رخداد اختلالات و ناهنجاری های آبی در آنها زیاد است. جدیدترین گزارش این گروه در سپتامبر امسال (2016) منتشر شده که در بخشی از آن نیز به تغییرات آبی کشور ایران اشاره شده است( تصویر زیر).

russia_amo_2016201_geo-1030x773

این گزارشات کمک بسیاری در پیش بینی سیل های فصلی می کند، به عنوان مثال در آخرین گزارش منتشر شده از این گروه، در شمال هند، از راجستان به سمت شرق و بنگلادش، جریان آب بسیار زیاد است، بنابراین احتمال رخداد سیل وجود دارد، تین درحالی است که در بخش هایی از جنوب هند زمین کاملا خشک است. در شمال عربستان سعودی نوسانات آب جزئی بوده و تغییرات زیادی در سطح آب نسبت به گذشته وجود ندارد، در حالی که در کشور ایران و عراق سطح آب به شدت رو به افت است. در کشور روسیه این ناهنجاری ها شدن بیشتری گرفته به صورتی که برخی نقاط سطح آب در دسترس بسیار کم و در برخی نقاط دیگر به شدت زیاد است. انتظار می رود این نوسانات آن هم برای یک منطقه خاص هر 40 سال یک بار (و حتی بیشتر) رخ دهد. این نوسانات عظیم در روسیه تبعات جهانی به دنبال دارد.

حتما بخوانید  شبکه های عصبی مصنوعی و مدل سازی هیدرولوژیکی

untitled

به عنوان مثال فصل آتش سوزی سیبری که معمولا با تابستان به اتمام می رسد در حال حاضر تا پاییز ادامه پیدا کرده است. در شرایط آب و هوایی استثنایی و خشک امسال، به همراه طوفان های خشکی که در آن تعداد زیادی رعد و برق گزارش شده اما مقدار بارش کم است، سبب ایجاد یکی از وخیم ترین فصل های آتش سوزی منطقه سیبری شد. آتش سوزی عظیمی که توسط ناسا نیز ثبت شده است، سبب از بین رفتن جنگل های مهم سیبری شد که عامل اصلی جذب کربن های موجود در جو بودند. همچنین به گفته سرجی ورخاوتز “این آتش سوزی های پاییزی و تابستانی سبب گرم شدن زمین شده و مستقیما بر تغییرات اقلیمی تاثیر دارد.”

منبع: +

مارینا عزتی امینی
و برای انسان چیزی جز آنچه برایش تلاش کرده است، نیست
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
هنوز هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است

لطفا صبر کنید