تعریف سناریو

یک شبکه آبیاری تحت فشار پس از پیاده سازی در محیط WaterGEMS تغییراتی گسترده به خود خواهد دید. این تغییرات در انواع متعدد ظاهر شده و متضمن بهبود کارایی سیستم آبیاری هستند. طبیعتا شبکه طراحی شده دارای اجزا فیزیکال گسترده از قبیل مخزنن تعادلی، ایستگاه پمپاژ، انواع لوله های مانیفلد و لترال، شیرهای کنترلی و … است و مهندس طراح با تغییر و تعدیل شرایط هر جزء و آزمایش و سعی و خطا، قادر به یافتن حالات بهینه و انتخاب بهترین گزینه موجود می باشد. ممکن است طالبِ آن باشیم که حضور یک پمپ از نوعی دیگر را نیز در شبکه مورد تدقیق قرار دهیم؛ یا بررسی کنیم که در صورت استفاده از یک شیرِ فشار شکن در نقطه ای خاص از شبکه با چه تغییراتی مواجه خواهیم بود. تغییراتی از این دست بیشمار است و چنانچه یک جزء از اجزاء شبکه را بی واسطه دستخوش تغییر سازیم، شبکه فعلی را از دست داده و شرایط حال حاضر از میان خواهد رفت؛ نتیجتا امکانی جهت مقایسه و انتخاب بین این حالت و حالت یا حالات اصلاح شده باقی نخواهد ماند. جهت فائق آمدن بر این محدودیت، WaterGEMS با ارائه راهکاری کاربردی طراح را قادر خواهد ساخت تا به واسطه تعریف سناریو و آلترناتیو در شبکه آبیاری، ضمن حفظ وضعیت موجود، به فراخور موقعیت لوله گذاری و ساختار کلی شبکه، بخشی کوچک یا کلیه تجهیزات موجود در شبکه را دستخوش تغییرات جزئی یا کلی ساخته و هر یک از این تغییرات را در قالب یک سناریو تعریف نماید.

حتما بخوانید  نمایش پارامترهای کنترلی

تعریف سناریو در شبکه آبیاری تحت فشار

تعریف سناریو نقطه اوج قدرت یک مهندس طراح در ارائه راهکارهای متفاوت جهت کنترل و بهینه سازی شبکه است و در مَعیَّتِ کاربرد دقیق آن، طرحِ نهایی شده مناسب ترین طرح از میان کلیّه انتخاب های پیشِ رو خواهد بود. نرم افزار WaterGEMS یک نرم افزار سناریو محور است و در هر نوبت Run نرم افزار، در واقع این سناریوی جاری است که به اجرا در خواهد آمد. در هر پروژه WaterGEMS دست کم یک تعریف سناریو موجود است که به طور پیش فرض توسط نرم افزار ساخته می شود. این سناریو که تحت عنوان Base Scenario شناخته خواهد شد کلیه حالات پایه را شامل است و Base و پایه طراحی مهندس طرح را بر روی خود سوار دارد. پس از طراحی اولیه و تعیین Base لوله گذاری، نوبت به تعریف سناریوهای متعدد می رسد. با این وجود پرسشی قابل تأمّل موجود است و پرسش از این قرار است که آیا سناریو به تنهایی اقدام به بررسی حالات گوناگون، ناشی از تغییرات خود خواسته توسط طراح شبکه می کند؟ هرگز!

تعریف سناریو

آلترناتیو و تعریف سناریو

آنچه به یک سناریو معنا بخشیده و روح و جان سناریو است، آلترناتیوهایی هستند که در هر سناریو، کنترل تمامی حالات قابل تغییر را بر عهده دارند. آلترناتیوها در اشکال گوناگون ظاهر شده و هر دسته از آلترناتیوها، به شیوه ای منحصر به فرد جهت کنترل بخش مشخص از شبکه آبیاری کاربرد خواهد داشت. با Double Click کردن بر روی هر سناریو، مجموعه آلترناتیوهایی که زیر مجموعه آن هستند نمایش داده شده و کاربر را قادر می سازند تا هر نوع کنترل و تغییر که مد نظر دارد را انتخاب و اِعمال نماید. ممکن است این تغییرات بر روی اجزاء فیزیکال شبکه صورت گیرد؛ ممکن است هدف ایجاد سناریو تعیین شیفت های آبیاری و مشخص ساختن لوله های فعال در هر شیفت کاری باشد؛ گاه طراح گره های خاص را تنها به عنوان Junction معرفی نموده و برای گره های دیگر Demand و خروجی در نظر می گیرد؛ Loop کردن شبکه در گره های خاص و بررسی تأثیر آن بر روی سرعت جریان عبوری از لوله ها جهت انتخاب گره های مناسب نیز از دیگر کاربردهایی است که می توان به آن اشاره نمود. تمامی این حالات و ده ها نوع امکان کنترلی دیگر به واسطه حضور آلترناتیوهای موجود در سناریو امکان پذیر بوده و تجربه و آزمودگی مهندس طراح در تعریف سناریوهای کاربردی روشنگر راه وی در مسیر طراحی صحیح خواهد بود.

حتما بخوانید  راه های افزایش سرعت عملکرد نرم افزار Arc GIS

نکته حائز اهمیت دیگر حضور یک آیتم قدرتمند دیگر تحت عنوان Calculation است که این آیتم نیز همچون آلترناتیو، در دل سناریو حضور دارد. اگرچه معمولا شبکه آبیاری دارای Pattern و الگوی مصرف یکسان بوده و ضرایب Multiplier همگی همسان و برابر با یکدیگر انتخاب خواهند شد ولی طراحی یک شبکه آبیاری تحت فشار بر اساس طراحی پویا صورت می پذیرد و در رکاب پر صلابت انجام کنترلهای پس از طراحی بواسطه محاسبه بصورت EPS امکان ارائه گرافهای متعدد از کلیه اجزا فیزیکال مهیا خواهد بود. در زمان تعریف سناریو می توان نوع Calculation انتخابی را مشخص ساخته و در این بین اقدام به تعیین ساعات و زمان آبیاری و نیز ساعات استراحت پمپ نمود؛ ضمن آنکه امکان بررسی وضعیت هیدرولیکی شبکه در هر ثانیه از لحظات طراحی فراهم می گردد.

نکته ای که در تعریف سناریو و آلترناتیوهای طراحی حائز اهمیت است، نوع تعریف این پارامترهای کنترلی است؛ چرا که برای هر دو این توابع دو حالت Base و Child قابل تصور است. تفاوت شاخص میان این دو گزینه در آن است Child به عنوان زیر مجموعه برای Base قابل تعریف است و در صورت تعریف یک Child Scenario، سناریوی ایجاد شده تمامی ویژگیهای سناریوی مادر (Base) را دارا خواهد بود و فقط در نقاطی که آلترناتیو متفاوتی حضور داشته باشد، کنترل های لازمه از روی آلترناتیو تعریف شده توسط کاربر به اجرا در خواهد آمد. نکته دیگر اینکه در تخصیص آلترناتیوها به سناریوهای متعدد طراحی، باید دقت عمل داشته و هر آلترناتیو را بر اساس کارایی و ویژگی خاصی که اعمال می نماید در دل سناریویی که مخصوص این تغییر خاص در نظر گرفته شده قرار داد؛ در نتیجه در نامگذاری سناریوها و آلترناتیوها دقت عمل لازم است چرا که در صورت ازدیاد تعداد پارامترهای کنترلی، تنها در صورتیکه منظم عمل شده و نامگذاری با دقت صورت پذیرفته باشد، تخصیص آلترناتیو به سناریو بلا اشکال انجام خواهد شد.

آرش ازکیا
اگر دورتر ها را دیدم، بر دوش بزرگان ایستاده بودم!
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
استفاده از سناریوی PDD در واترجیمز - انجمن تخصصی مهندسی علوم آب
11:34 - 1397/09/11
پاسخ دهید

[…] در مقالات پیشین نیز توضیح داده شد تعریف سناریو بدین صورت است که ابتدا […]

طراحی سیستم آبیاری عقربه ای یا سنترپیوت - انجمن تخصصی مهندسی علوم آب
08:46 - 1397/03/29
پاسخ دهید

[…] بزرگ و مکانیزه می باشد. تقریبا نیمی از اراضی آبیاری با سیستم های تحت فشار در آمریکا با این روش آبیاری می شوند. تصویر شاخص بر گفته […]

راندمان آبیاری ؛ معیاری برای انتخاب فاکتورهای آبیاری - انجمن تخصصی مهندسی علوم آب
08:09 - 1397/03/18
پاسخ دهید

[…] در منبع اصلی پایین تر از سطح مزرعه بوده و یا بخواهیم از سیستم های آبیاری تحت فشار استفاده کنیم. ایستگاه های پمپاژ معمولا از یک یا چند پمپ […]

لطفا صبر کنید