سختی آب

آب سخت آبی است که حاوي نمکهاي معدنی از قبیل ترکیبات کربنات هاي هیدروژنی، کلسیم، منیزیم و غیره است. علاوه بر کلسیم و منیزیم عناصر دیگري مانند آهن، منگنز و برخی دیگر از فلزات نیز می توانند باعث سختی آب شوند. اما به دلیل اینکه در مقایسه با کلسیم و منیزیم داراي مقادیر کمتري هستند قابل اغماض هستند. میزان شدت سختی آب به عواملی چون بستر جریان آب در سطح و زیر زمین بستگی دارد به طوری که آبهای نواحی آهکی سختی زیادتری تا آبهای نواحی گرانیتی یا شنی دارند. علاوه بر این سختی آب در طول زمان نیز تغییر پذیر است معمولاً سختی آب در فصل باران، کم و در فصل خشکی، زیاد می‌شود.به طور کلی می توان سختی آب را به دو دسته ی سختی موقت و سختی دائمی تقسیم بندی کرد. در سختی موقت، در اثر حرارت دادن به آب املاح بي كربنات كلسيم و منيزيم از حالت محلول خارج شده و به صورت غير محلول در می آید ولی در سختی دائمی با حرارت دادن به آب املاح موجود در آب از حالت محلول خارج نمی شود. با توجه به اینکه مصرف آب سخت مشکلات زیادي براي صنعت و زندگی ایجاد میکند، در نظر گرفتن روشهایی برای کاهش سختی آن ضرورت پیدا میکند. براي نمونه در صنعت موجب آسیب زدگی و خوردگی خطوط لوله و ایجاد لایه آهکی روی جداره دیگ هاي بخار و تاسیسات وابسته می شود. همچنین در مصرف شرب احتمال تشکیل مجدد سنگ در افراد مبتلا به سنگ کلیه را افزایش می دهد.

حتما بخوانید  چگونگی آزمایشات کیفی آب
سختی آب
نمونه ای از آسیب دیدگی اتصالات لوله از طریق سختی آب

محدوده دسته بندی آب بر حسب سختی (ppm):

سختی آب

اگر میزان املاح محلول در آب از ppm 150 بیشتر شود آن آب جزو دسته آب سخت قرار می گیرد به طوری که اگر میزان املاح محلول در آب بین 0 تا 75 باشد آب سبک، 150 تا 75  آب نسبتا سخت، 300 تا 150 آب سخت و اگر املاح آب بیشتر از 300 باشد آب جز دسته ی خیلی سخت قرار می گیرد.

 روشهای کاهش سختی آب

یکی از راههای کاهش سختی آب فرآیند جذب سطحی است که موجب جدا شدن یک جزء از محلول و تجمع آن بر روي سطح یک جاذب است. به عبارتی، جذب اتمها یا مولکولهاي موجود در یک مایع یا گاز در تماس با یک سطح جامد است. این جذب به وسیله نیروهاي چسبندگی و همدوسی روي میدهد.  از این روش میتوان براي جداسازي عناصر نامطلوب و یا برخی از ناخالصی ها از محلول مورد نظر استفاده نمود. بنابراین، مهمترین کاربرد این فرآیند در تصفیه آب و فاضلاب هاي شهري و صنعتی است. زیرا بخش عمدهاي ازاین گونه فاضلاب ها را مواد آلوده کننده تشکیل میدهند که به راحتی با استفاده از فرآیند جذب سطحی قابل جداسازي است. جاذب ها به دلیل متفاوت بودن نوع، مقدار، سطح ویژه و موقعیت گروههاي عاملی موجود در ساختار، داراي قابلیتهاي متفاوتی در جذب سطحی میباشند. از روشهاي کاهش سختی آب میتوان سبک کردن با آب آهک و کربنات سدیم، الکترودیالیز، تقطیر، انجماد، اسمز معکوس و تبادل یون را نام برد. استفاده از آب آهک روش عمومی براي کاهش سختی آب به طور موقت  است. آب آهک (کلسیم هیدروکسید) با کلسیم بیکربنات و منیزیم بیکربنات واکنش میدهد و رسوب کلسیم کربنات و منیزیم هیدروکسید تولید میکند. در سالهاي اخیر مطالعات و پژوهشهاي متعددي در استفاده از تکنیک جذب با استفاده از مواد جاذب ارزان قیمت ارائه شده است. این جاذب ها به فراوانی یافت می شوند و هزینه آماده سازي آنها پایین است و همچنین بیشتر پایه سلولزي دارند که عمدتاً از مواد زائد حاصل از فعالیتهاي صنعتی و کشاورزي تهیه میشوند. از جمله این جاذب ها می توان به استفاده از پسماندهاي کارخانه چاي، پوشال نیشکر، خاکستر پوسته بادام، خاکستر پوسته شلتوك و جلبک دریایی شاره کرد.

فاطمه قربانی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
علی
11:57 - 1402/12/23
پاسخ دهید

سلام
نظر شما در مورد دستگاه های مغناطیس و التراسونیک چیه؟ آیا ادعای رفع سختی و رسوبات قبلی در مورد این دستگاه ها واقعی هست و اگر ممکنه در مورد نحوه ی عمل این دستگاه ها به توضیح مختصر بدید
سپاس فراوان

حبیب اله طلابی
08:35 - 1402/06/18
پاسخ دهید

بنده آب چاه کشاورزی را دادم آزمایش و یون بیکربنات آن 4.7 هست . با توجه به اینکه نه توان ابشاری کردن آب را دارم و نه ایجاد استخر آیا راهی جز مصرف اسید برای حذف یا کاهش بیکربنات آب وجود دارد؟
از زمان حذف ابشاری کردن آب چاه و استخر ، اصلا بذری جوانه نمیزنه و درخت پسته چند ساله داره خشک میشه.
راهنمایی میخوام.
ممنون.

M.R
18:27 - 1400/05/16
پاسخ دهید

سلام چگونه باید نمک های موجود در آب سخت را جدا کرد؟

    الهه گودرزی
    00:59 - 1400/05/17
    پاسخ دهید

    با سلام و ادب ..
    روش های مختلفی بکارگرفته میشود. یکی از روش های نوین، استفاده از شوک الکتریکی است. در این روش، جریان آب شور درون لوله‌های شیشه‌ای متخلخل عبور می‌کند، سپس با استفاده از یک جریان ضعیف الکتریسیته یون‌های نمک در یک طرف لوله جمع شده و دو جریان آب مملو از نمک و بدون نمک به وجود می‌آید. با افزایش شدت جریان برق در لوله‌های متخلخل شیشه‌ای جریان آب مملو از نمک و آب شیرین کاملا از هم جدا شده و در انتهای مسیر با یک جداساز فیزیکی آب شور از شیرین جدا می‌شود.

علی
21:58 - 1399/06/23
پاسخ دهید

سلام من دانشجوی کارشناسی مهندسی پزشکی هستم استادم برای تحقیق «سختی آ ب و روشهای سختی سنجی» خواسته که من تهیه کردم در خصوص اثر حرارت و نحوه کالیبراسیون اگر ممکنه راهنمایی کنید تا تحقیقم را تکمیل کنم

جلیل
08:10 - 1397/02/10
پاسخ دهید

با سلام،
ضمن تشکر از مقاله خوبتون سوالی داشتم، اگر فرض بر این باشد نمونه آبی دارای سختی ناچیزی باشد، جهت افزایش میزان سختی (کلسیم و منیزیم) چه راهکارهایی وجود دارد.

    اکبر انزانی
    11:01 - 1397/02/10
    پاسخ دهید

    با سلام و ادب
    با توجه به مطالب بیان شده سختی آب با اندازه‌گیری‌های صنعتی و آزمایشگاهی تعیین می‌شود و یون‌های Ca+2 و Mg+2 را که بر حسب میلی‌گرم بر لیتر mg/L یا در یک میلیون ppm بیان می‌شود را شامل می‌شود. از آنجا که مبحث سختی آب یکی از عوامل نامطلوب برای مصرف شرب می باشد معمولا اقداماتی در جهت کاهش سختی آن صورت میگیرد. ولی در بعضی موارد طبق فرمایش شما که ممکن هست سختی آب ناچیز باشد یا بعبارتی دارای یونهای کمی از منیزیم و کلسیم باشد از فیلترهایی که حاوی سنگریزهایی از این مواد و املاح نظیر آن باشد استفاده میشود.

      مهدی
      13:14 - 1399/02/07
      پاسخ دهید

      سلام جلبگهای دریایی چطور در کاهش سختی آب نقش دارند؟در صورت امکان نوع جلبگ رو معرفی کنید و در چه آب هایی رشد میکنن؟

        آرش ازکیا
        19:14 - 1399/02/07
        پاسخ دهید

        چنانچه سختی آب زیاد باشد، افزايش سختي آب تا مقدار 400 میلی گرم بر لیتر کربنات کلسیم و بیشتر مي تواند نقش مهمي در كاهش تراكم سيانوباكتريها از قبيل Microcystis ،Aphanocapsa و Anabena داشته باشد و زنجیره تولید جلبک های تک سلولی را کاملا متوقف کند. از سوی دیگر یکی از عوامل افزایش سختی آب، افزایش میزان تبخیر است. با توجه به آنکه جلبک های سبز آبی در صورت وجود شرایط مساعد جهت رشد و تکثیر قادر هستند به سرعت رشد کرده و سطح آب را کاملا مفروش سازند فلذا این امر مانع از نفوذ نور به درون آب و نیز موجب کاهش میزان تبخیر سطحی شده و یکی از عوامل افزایش سختی آب را حذف می کند.
        توجه به این کنش و واکنس در طبیعت بسیار جالب و شگفت انگیز است به این صورت که با توجه به عدم قابلیت بقا برای جلبک در سختی بالای آب، این موجود رفتاری بروز می دهد که عملا منجر به کاهش میزان سختی شده و بقای عمر خود را در این راستا تضمین می کند.

ماهیت حمل رسوب؛ بار معلق و بستر - انجمن تخصصی مهندسی علوم آب
07:15 - 1397/01/30
پاسخ دهید

[…] است که برای حل آن ها باید هر جه سریع تر چاره اندیشی شود. رسوبات و معضلاتی که به وجود می آوردند همیشه پای ثابت اخبار هیدرولوژی، همایش ها و بررسی های […]

کورش
22:53 - 1396/12/22
پاسخ دهید

سلام. حد خطر آفرین سختی آب برای مصارف شرب چقدره؟ ممنون

    عرفان نوظهور
    23:24 - 1396/12/22
    پاسخ دهید

    طبق استاندارد شماره 1053 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران ویرایش 5 مورخه 11/12/1388 میزان حداکثر مطلوب سختی در آب 200 میلی گرم در لیتر بر حسب کربنات کلسیم و حداکثر مجاز آن 500 میلی گرم در لیتر بر حسب کربنات کلسیم است.

لطفا صبر کنید