یکی از مهمترین محدودیت ها و مشکلات سنجش از دور در بخش پردازش تصاویر ماهواره ای، مبحث قدرت تفکیک یا توان تفکیک تصاویر ماهواره ای (Resolution) است. توان تفکیک یا رزولوشن Resolution  در تصاویر ماهواره ای به 4 دسته زیر تقسیم می شوند. با ما تا آخر جهت دانستن چهار خصوصیت مهم سنجنده ها همراه باشید.

قدرت تفکیک مکانی (Spatial Resolution)

هر سنجنده ای که وظیفه تصویر برداری از سطح زمین را بر عهده دارد، دارای ویژگی های خاص و متناسب به خود می باشد. یکی از این ویژگی ها کیفیت تصاویری است که برداشت می کند. پیکسل در سنجنده­ های مختلف اندازه ­های مختلف دارد که به عنوان توان تفکیک مکانی یا Pixel Size سنجنده مطرح می­ شود.

قابلیت و توانایی هر سنجنده در شناسایی جزئیات پدیده های مکانی موجود در سطح زمین بعنوان توان یا قدرت تفکیک مکانی تعریف می شود. هر چقدر سایز پیکسل کوچکتر باشد، تعداد شبکه (ترکم پیکسل ها) بیشتر شده و تشخیص عوارض بهتر می ­شود و قاعدتاً حجم داده افزایش پیدا می­ کند.

چهار خصوصیت مهم سنجنده هابه عنوان مثال: اندازه پیکسل های هر تصویر لندست ۱۵*۱۵ متر است. یعنی هر پیکسل داره 15 متر از سطح زمین رو پوشش می دهد. انواع سنجنده­ ها از نظر قدرت مکانی عبارت است از: 1.1 کیلومتر، 1 کیلومتر، 1500 متر، 250 متر، 100 متر، 80 متر، 60 متر، 30 متر، 23 متر، 15 متر، 10 متر، 5.5 متر، 4 متر، 3 متر، 1.5 متر، 80 سانتیمتر، 60 سانتیمتر، 40 سانتیمتر، 10 سانتیمتر، 2 سانتیمتر.

حتما بخوانید  دانلود اطلاعات پایگاه بازتحلیل شده اقلیمی NCEP CFSR

قدرت تفکیک طیفی (Spectral Resolution)

قابلیت و توانایی هر سنجنده در شناسایی طیف های مختلف امواج الکترومغناطیس بعنوان توان یا قدرت تفکیک طیفی تعریف می شود.

در این رابطه باید به دو موضوع توجه شود:

  • تعداد باندهای هر تصویر ماهواره ای
  • پهنای هر باند تصویر ماهواره ای

هر چه تعداد باندهای یک تصویر ماهواره ای بیشتر باشد، نتیجه این می شود که پهنای هر باند در طیف الکترومغنایس کاهش می یابد (توان طیفی افزایش می یابد) که به این سنجنده ها، سنجنده های Hyper Spectral گویند.

و هر چه تعداد باندهای یک تصویر ماهواره ای کمتر باشد، نتیجه این می شود که پهنای هر باند در طیف الکترومغنایس افزایش می یابد که به این سنجنده ها، سنجنده های Multi Spectral گویند.

مثلاً تصاویر ماهواره هایپریون Hyperion دارای ۲۲۰ باند است، (یعنی تعداد باندهای بسیار زیاد) اما پهنای هر باند بسیار کم است، حدود ۱۰ نانومتر برای هر باند. که از محدوده ۰٫۴ میکرومتر تا حدود ۲٫۵ میکرومتر متغیر است. توان تفکیک مکانی این تصاویر هم ۳۰ متر است. یا مثلاً برعکس تصاویر ماهواره لندست ۸ در ۱۱ باند ثبت می شود که در طول موج های ۰٫۴ تا حدود ۱٫۴ است.

چهار خصوصیت مهم سنجنده ها

قدرت تفکیک رادیومتریک (Radiometric Resolution)

تعداد بیت هایی که سنجنده برای دریافت انرژی اختصاص می دهد بعنوان توان یا قدرت تفکیک رادیومتریک تعریف می شود. یعنی تا چه حد یک تصویر می تواند انرژی های الکترومغناطیس را شناسایی کند. هر چقدر یک تصویر از توان تفکیک رادیومتریک بالاتری برخوردار باشد، از توان شناسایی انرژی های بالاتر و بیشتری را برخودار است. مثلاً اگر توان تفکیک رادیومتریک یک تصویر ماهواره ای ۸ بیت بیان شده باشد، بدین معنی است که می تواند انرژی الکترومغناطیس را در یک بازه ۰-۲۵۵ توزیع کند.  مثل لندست MSS

حتما بخوانید  کارگاه آموزش نرم افزار WaterGems

اما اگر یک تصویر ۱۶ بیت باشد، می تواند انرژی رسیده به سنجنده را در یک بازه بین ۰-۶۵۵۳۵ تقسیم بندی کند. مثل لندست ۸، در واقع این سنجنده نسبت به سنجنده قبلی می تواند انرژی های بیشتری (یعنی انرژی های کوچکتری) را با جزئیات بیشتری شناسایی کند.

چهار خصوصیت مهم سنجنده ها

هر چقدر توان یا قدرت تفکیک رادیومتریک بیشتر باشد، کیفیت تصویر افزایش پیدا می کند که این افزایش کیفیت با چشم قابل شناسایی نمی باشد بلکه این تغییرات در مقادیر Value ها قابل شناسایی می باشد.

قدرت تفکیک زمانی (Temporal Resolution)

ماهواره ­ها با فواصل زمانی متفاوت از یک نقطه عکس­ برداری می ­کنند. انواع فواصل زمانی عبارت است از: 21 روزه، 16 روزه، 9 روزه، 6 روزه، 3 روزه، 1.5 روزه، روزانه، ساعتی (4 بار در روز)، هر 15 دقیقه و هر 5 دقیقه. منظور از قدرت تفکیک زمانی در تصاویر ماهواره ای، دوره بازگشت برای ثبت تصویر جدید ماهواره ای از یک منطقه مشخص است. این مسئله ناشی از تفاوت مدارهای عبور کننده ماهواره هاست.

ماهواره با قدرت تفکیک زمانی 21 روزه به معنی این است که 21 روز طول می­ کشد تا کل کره زمین را طی کند و دوباره به نقطه اولیه باز گردد و اقدام به عکس­برداری کند. به عبارت دیگر هر 21 روز عکس نقطه مورد نظر را به ایستگاه­های زمینی مخابره می­کند.

حتما بخوانید  آشنایی با نرم افزار HEC-ResPRM

با توجه به رخدادی که مورد مطالعه قرار می­گیرد، قدرت تفکیک زمانی مورد نظر متفاوت است. مثـلاً برای آتش­سوزی عکس ساعتی کاربرد دارد یا برای رشد گیاه عکس ماهانه مورد نیاز است. در این زمینه می توان ماهواره ها را از نظر مداراتشان به دو دسته تقسیم بندی نمود:

  • زمین آهنگ (Geostationary Satellite): همراه با چرخش زمین، به دور زمین گردش می کند. در ارتفاع 36000 کیلومتری قراردارد. در هواشناسی، مخابراتی و تلویزیونی کاربرد دارد.
  • چهار خصوصیت مهم سنجنده ها
  • خورشید آهنگ (مشاهداتی یاEarth Observation Satellite ): از قطب شمال به جنوب در حال گردش است. در ارتفاع 500 تا 1000 کیلومتری قراردارد. سازمان نقشه­برداری کشور بیشتر در این ناحیه تصویربرداری انجام می­دهد.

چهار خصوصیت مهم سنجنده هادوره استادی ENVI

محسن محمدرضاپورطبری
شما باید همان تغییری باشید که می‌خواهید در دنیا شاهدش باشید. شاد باشید.
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
حکیمی
01:04 - 1401/05/03
پاسخ دهید

تشکر از معلومات تان خیلی مفید بود برایم

    الهه گودرزی
    15:57 - 1401/05/03
    پاسخ دهید

    سپاس از توجه شما

سارا
22:48 - 1400/07/23
پاسخ دهید

سلام چطور می تونیم بدون اینکه تعداد بیت ها رو اضافه کرد ،رزوشن رادیومتریک را افزایش داد؟

مبین
15:22 - 1400/02/16
پاسخ دهید

سلام. توان تفکیک رادیومتری لندست 8 چه مقداری هست؟؟

    محسن محمدرضاپورطبری
    17:10 - 1400/02/16
    پاسخ دهید

    با سلام و ادب
    مقدار 16 می باشد

کاربر
01:20 - 1399/01/26
پاسخ دهید

سلام وقت بخیر
استاد فیلتر کردن تصویر روی کدوم یک از بارزسازی های طیفی ، مکانی ، رادیومتریکی اثر میذاره؟ روی آشکارسازی هم می تونه تاثیرگذار باشه؟

    محسن محمدرضاپورطبری
    01:59 - 1399/01/26
    پاسخ دهید

    با سلام و ادب
    جهت بارزسازی مکانی

لطفا صبر کنید