کویرهای ایران

مهندس محمود شاهبداغی ساکن ایالت نیویورک، پس از سال ها مطالعه بر روی نحوۀ آبرسانی به کویرهای ایران ، یک مستند علمی در مورد ابعاد این طرح تهیه کرده است. این مستند بر اساس عکس های سه بُعدی ماهواره ای سازمان فضانوردی آمریکا (ناسا) تهیه گردیده که ارتفاع پستی و بلندی های کشور از سطح دریا را به خوبی نشان می دهد. کویرهای ایران در گذشته های دور دریاچه بودند و طی چند هزار سال اخیر به مرور خشک شدند.

برش‌های عمودی که نشان‌دهندۀ ارتفاع چهار چالۀ فلات مرکزی ایران هستند (سه چالۀ فوق‌الذکر و چاله‌ای که شهر طبس در آن واقع شده است)، نشان می‌دهد که کوه‌های اطراف این چاله‌ها تا چه سطحی قابلیت ذخیرۀ آب را دارند. ابعاد انتقال آب نجومی است، ولی غیرقابل انجام نیست. برای انتقال آب به کویرهای ایران ، از دو یا سه مرحلۀ متفاوت و با تلفیق دو شیوۀ مرسوم استفاده شده است: قنات و تلمبه‌خانه.

برای رسیدن به این منظور، قناتی با ارتفاعی پایین‌تر از دریای عمان در دهانۀ خلیج فارس حفر می‌شود تا با شیب حدودا ۱ متر، آب را تا کوهپایه‌های تالاب جازموریان هدایت کند. سپس مخزن بزرگ انتقال آب در زیر کوه ایجاد شده و آب به طور عمودی تا ارتفاع ۵۳۰ متر برای پر کردن تالاب جازموریان تلمبه می‌شود. جازموریان ذخیره‌گاه آب برای انتقال به کویر لوت خواهد بود، که همان دو شیوۀ قنات و تلمبه مجددا به کار گرفته شده و آب تا ارتفاع ۲۸۰ متر برای پر کردن کویر لوت و سپس دشت کویر تلمبه خواهد شد. زمان انتقال آب بستگی به قدرت و تعداد تلمبه‌ها دارد. لازم به ذکر است که پروژه های این چنینی از قبل نیز وجود داشته است. پروژه هایی نظیر ایرانرود که یک پروژه عظیم و جاه طلبانه ای از این دست به شمار می رود.

مقدمه و کلیات

رویکرد اول عبارت است از: صرفه جویی از پمپاژ 4200 کیلومتر مکعب آب بین جازموریان و لوت

رویکرد دوم عبارت است از: حذف نصف آب مورد انتقال با حفر کانال 200 کیلومتری بین دو دریا

حتما بخوانید  ریسک انتقال آب از دریاچه وان ترکیه به دریاچه ارومیه

 

محسن محمدرضاپورطبری
شما باید همان تغییری باشید که می‌خواهید در دنیا شاهدش باشید. شاد باشید.
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
مصطفی ترکی نژاد
11:51 - 1402/12/26
پاسخ دهید

سلام ، اگر این طرح اجرا شود، یعنی آب شور خلیج فارس و دریای عمان به کویر لوت و نمک پمپاژ شود بطوریکه دریایی به ارتفاع 800 متر بالاتر از سطح آب های آزاد تشکیل شود.این آب های شور همراه با معادن نمک کویر عملا یک دریای نمک را تشکیل خواهد داد. پتانسیل ثقلی آب این دریا با ارتفاع 800 متری از سطح آب های آزاد، در وسعت یک ششم تا یک پنجم کل ایران، تمام منابع آب زیر زمینی اطراف را شور می کند. چنانچه از منابع آب های زیر زمینی اطراف این دریای شور برداشت شود، به تدریج آب شور جایگزین معدود منابع زیرزمینی آب شیرین خواهد شد. و اگر همچنان از این منابع شور شده استفاده شود، تمام زمین های کشاورزی هم شور و لم یزرع می شود. از سوی دیگر با گذر زمان لایه های املاح وآهک بستر کویر در عمق این دریای شور، هم به مرور در آب حل می شود و اگر منفذی به سمت دریای خزر که 28 متر پایینتر از سطح آبهای آزاد است، پیدا کند، با توجه به اختلاف ارتفاع 800 متری ، در زیر زمین رودخانه هایی از آب شور به سمت دریای خزر جاری خواهد شد، سطح آب دریای خزر بالا خواهد آمد تمام سواحل دریای خزر زیر آب شور می رود. و البته دولت ایران بایدپاسخگوی تبعات آن را در چهار کشور دیگر ساحلی خزر نیز باشد. شور شدن آب و خاک خوزستان ، و نشتی آب سد لار تهران به سمت مازندران نمونه کوچکی است که نباید در مقیاس بزرگتر تکرار شود. البته دوستان هیچ جای نگرانی نیست، چون به لحاظ مهندسی،با توجه به هزینه اجرا و مصرف انرژی، عملاً این طرح مردود است.

فرزاد عمرانی
12:48 - 1402/12/15
پاسخ دهید

شدیدا به این پروژه اعتقاد دارم و در راستای عملی شدن آن تلاش کردم

سعید حسین زاده
11:16 - 1402/12/15
پاسخ دهید

درود و کمال تشکر از اینکه اطلاع رسانی میکنین ، نکته اینکه چه مشکلاتی برای طبیعت و آب هوا اتفاق خواهد افتاد هر پروژه ای حتما مشکلاتی به همراه دارد پیشبینی علمی این مشکلات چیست.با یپاس فراوان از پاسخگویی شما

امیر
15:56 - 1402/12/04
پاسخ دهید

میتوان انتقال اب را به صورتی انجام داد که مثل سد دارای دریچه و باز و بسته شدن باشد تا اگر خواستن بتوانند جلوی انتقال اب را هر زمان که خواستن بگیرند و تا هر ارتفاع خواستن انرا تنظیم کنند

Mohsen
09:49 - 1402/11/29
پاسخ دهید

پر کردن کویر از آب حتما فاجعه به بار میاره.
هزار دلیل هست که خیلی از دوستان هم گفتن.
ضمنا اگه مفید بود عربستان هم می تونست تا حالا همین کار رو بکنه چون هم پولش رو داشت هم تحریم نبود. کلا از فازش بیاید بیرون.

مهدی
17:39 - 1402/11/22
پاسخ دهید

سلام ممنون بابت کلیپ های زیبا و نسبتا دقیقی که در مورد انتقال آب دریا به کویرهای ایران پر کردین و چرا میگم نسبتا دقیق چون به یکی از بزرگترین و خطرناکترین مشکلات این طرح اشاره نکردین جابه جایی جمعیت یا دفن شدن اشیا باستانی نمیدونم سیل و غیره در مقابل این مشکلی که میخوام ازش بگم هیچی نیست

آیا کف کویر تحمل سنگینی چنین حجم آبی را داره یا نه اگر جایی نشست کنه و آب شور جمع شده به سفره زیرزمینی آب شیرین برسه کلا باید قید زندگی در خیلی از نقاط ایران را زد

یک راهکار دیگه هم داره کلا کانال عریض ، طویل با ارتفاع نسبتا خوب بجهت کشتیرانی ایجاد کنیم که توش ماهی ریزی هم بکنیم و شمال و جنوب ایران را به وسیله این کانال بهم وصل کنیم سر راه هم آب شیرین کن هایی بذاریم هم بجهت تامین آب کشاورزی و هم تامین آب شرب که اینکار هم واقعا هزینه بر هست و برا فعلا مملکت نشد

علی
13:23 - 1402/11/21
پاسخ دهید

با سلام
آیا حتما باید آب دریا را توصیه کرد و به کویر رساند .
یعنی نمیشود با ایجاد هفتاد الا هشتاد چاه در شمال کشور و اتصال آن به یک خط رودخانه ای آب را پمپ کرد و آن را به دشت لوت رساند. آن هم در منطقه ای که با دو متر کندن زمین به آب شیرین می‌رسید.
آن هم آبی که به سفره زیر زمینی بی کرانی که به دریاچه خزر متصل است.
و احتیاج به شیرین کردن هم ندارد

نسرين محلاتي كارشناس فرهنگي اجتماعي
04:27 - 1402/11/14
پاسخ دهید

پر كردن آب بِه كوير لوت و دشت كوير مهمترين پروژه اي مي تواند براي كشور ايران باشد جاه طلبانه نيست حق ايران أست ، ما بايد اين پروژه را اجرا كنيم زيرا آب وقتي وارد كوير ايران شود در آينده با خاصيتي كه خاك كوير از نظر علمي دارد تبديل بِه نفت خواهد شد ولي اصلا نبايد بِه درياي خزر وصل شود زيرا كشور هاي بيگانه شمال ايران سوء استفاده از خاك ونفت در آينده خواهند كرد هم آب وهوا تغيير مي كند ، آثار اين انتقال بحث وتحقيق جامع دارد كه در اين نظركوتاه نمي گنجد. من بِه عنوان يك ايراني بزرگترين آرزويم انتقال آب خليج فارس به كشور أست بالخصوص كوير لوت ودشت كوير ولي نه براي حمل كالا ها وكشتي راني زيرا كشور هاي همسايه مثل گرگ كمين كردن از اين اتصال درياي خزر وخليج فارس به نفع خود بهره برند فقط بايد داخل ايران باشد وصل به درياي خزر نشود

عماد
16:38 - 1402/11/06
پاسخ دهید

باسلام ،این طرح یعنی انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان به کویر لوت،جازموربان وحتی دستهای کوچکتر مابین یزد وشمال استان کرمان چندین سال است که ذهن مرا درگیر کرده،انا دوستان عزیز معمولا حرکت ومسیر ابرهای باران زا از سمت شمال غرب وغرب بوده وبایستی سازمان ملل پا در میانی کرده ودر ابتدا کویر پهناور عراق دریاچه شود تا بدین ترتیب میزان بارندگی در ایران زیادتر شده و علاوه براین باعث خواهد شد که گسل‌ها تحریک نشده وباعث زلزله های ویران گر نشود چون عراق گسل ندارد.ولازم بذکر است که دغدغه سازمان ملل آب شدن کوههای یخ در قطب است وبدین ترتیب سطح آب دریاها دیر تر بالا آمده واز فجایع بسیاری در کل زمین جلوگیری خواهد شد ،تا بحال از این منظر به
چنین طرحی نگاه کرده اید؟

علی سالاری بیدختی
09:57 - 1402/11/04
پاسخ دهید

سلام.ممنون از توضیحات
بهتر بود با کشیدن کانال خزر رو وصل کنیم به اقیانوس (البته نمیدونم امکانش هست اختلاف ارتفاع دارند یا نه ) که هم از خشک شدن خزر جلوگیری بشه و هم در مابین راه با کشیدن کانال برای کشتیرانی به عرض مثلا سه کشتی نفتکش و در فواصل هر 100 کیلومتر ایجاد حوضچه با عمق 200 متر هم به اکوسیستم صحرا لطمه کمتری میخوره هم دریاچه خزر حفظ میشه هم خطوط کشتیرانی برقرار هست و درآمدزا هم اکوسیستم بصورت کلی تغییر نمیکنه هم باعث تغییر محسوس در آب و هوا میشه هم صحرا رو به دو بخش تقسیم میکنه و از خشکی بیش از حد جلوگیری میکنه هم سفره های زیرزمینی پر میشن و .... مشاغل مثل ماهی گیری و گردشگری و ... اتصال شمال به جنوب و هم میشه اضافه کرد همینطور باید تونل هایی برای رفت و آمد حیوانات در فواصل منظم یا شبه پل درنظر بگیرند و .... در کل فکر بدی نیست. چندتا انتثقال شهری و روستایی هم داریم و برای آثار باستانی هم میشه با انتقال یا جداکنده ها و ... این کار رو انجام داد. یکی از مشکلات افزایش شوری آب هست چون آب دریا نمک داره و کویر هم علاوه بر نمک سایر املاح رو داره باعث افزایش شوری و غلظت میشه و امکان زیست رو کمتر میکنه شبیه دریاچه ارومیه میشه البته با این تفاوت که بدلیل نداشتن رودخانه تبدیل به شبه مرداب میشه و یک آب بدون اتصال میشه و آبهای زیرزمینی رو ممکنه بدلیل شوری زیاد در آینده کلا از دست بدیم.

و درست هزینه ها افزایش پیدا میکنه اما لوله کشی و کانال و قنوات کاری از پیش نمی برن.
بهتر پروژه رو به خارجی ها مثل چینی ها و ... بدیم و بعد حفر کانال رو بر عهده اونها بزاریم و مثلا بگیم 5 ساله کل پروژه رو انجام بدن با نیروی کار داخلی و مثلا 30درصد نیروی خارجی و با تجهیزات خودشون و 10 تا 15 سال هم مالکیت با قوانین ما بدون اجاره و بدون مالیات در دست اونها باشه و سود کامل رو ببرن تا مشتاق به سرمایه گذاری بشن.
باید کانال هایی با عمقی ایجاد کنیم که قابل کشتی رانی باشن منظور کشتی های سنگین مثل کانتیرنر برها و نفت کش ها هست که خارجی ها ترغیب بشن برای سرمایه گذاری.
و اینکه راه برای عبور جریان های آبی وجود داشته باشه تا از راکد شدن آب و نیاز نبودن به پمپاژ مکرر آب جلوگیری بشه.(البته اگه کویرها بالاتر از سطح آب دریا نباشن)
باید ببینید کدوم قسمت ها با عمق حدود 100 متر دریا همخوانی دارن و کانال رو به اون قسمت ها کشوند و در اون قسمت ها بصورت دریاچه مانند ایجاد کرد. این کار علاوه بر ایجاد اشتغال کوتاه مدت میتونه باعث اشتغال دائمی بعضی از مشاغل و ایجاد شغل های جدید هم بشه و همینطور به اهدافی از جمله تغییر آب و هوایی و اقلیمی و همینطور ضررهای احتمالی کمتر به طبیعت کل کویر و ایجاد فرصت های اقتصادی جیدد و ورود تکنولوژی جدید و همینطور در ادامه میشه از منابع طبیعی و سازمان جنگل ها کمک گرفت و در مناطقی که مستعد هستند در ادامه مسیر کانال به درخت کاری یا بوته کاری ها (البته درختان بومی و مستعد همون منطقه) اقدام کرد.
همینطور با استفاده از این کانال ها میشه بصورت شعبه شعبه در داخل ایران پیش رفت و به مراکز مختلف شهری نزدیک کرد و علاوه بر حجم بالای ترانزیت میشه از آب دریا با آب شیرین کنها در همون شهرهای مسیر استفاده کرد و مشکل کم آبی رو حل کرد.
میشه با روشهایی مثل قطران تامین آب کشاورزی مناطق رو با آب دریا انجام داد و باعث کشت در برخی نقاط مستعد هم شد.
علاوه بر این اقداماتی مثل پل سازی و برای حمل و نقل ریلی و جاده ای در روی کانال ها رو هم میشه به کشورهای خارجی داد و اونها با هزینه خودشون خیلی سریع تراز ما این کار رو انجام بدن و بعد از اون مثل مثال قبلی عمل کرد که باز هم باعث اشتغال زایی و اقتصاد پویا و ... میشه.
میشه با استفاده از ایجاد دریاچه هایی در مسیر کانال ها علاوه بر ایجاد اشتغال توریستی باعث تغییر چشمگیر آب و هوایی و اکوسیستمی شد مثل پروژه ای که چینی ها با درخت کاری در نزدیکی یکی از شهرهاشون انجام دادن و کلا آب و هوا و اکوسیستمشون رو عوض کردند.
باید به فرموده پیامبرص عمل کرد و " ولو به سین" این علم رو از چینی ها کسب کنیم.
معمولا با ایجاد دریاچه ها و کانالها باعث اعتدال آب و هوایی در مناطق شده و از شدت دمای تابستان های بسیار گرم و زمستان های بسیار سرد کاسته شده و همین امر و همچنین نفوظ آب در لایه های سطحی زمین و ایجاد جرم اضافه در سمت ایران لایه ها مستحکمتر و از شدت زمین لرزه ها کاسته میشود.
(البته این تئوری خودم هست متخصصا بهتر میدونن) شبیه سدی که چینی ها درست کردن و مدار زمین رو کلا چند دهم درجه تغییر دادند.( مرکز ثقل رو جابجا کردند که باعث تغییرات اقلیمی شد کم یا زیاد)
از خشکی هوا کم میشه و همینطور به رطوبت هوا اضافه میشه. که خود همین شرایط منطقه رو تا حدود کمی در اطراف کنال ها و تا حدود زیادی در اطراف دریاچه ها زیاد تغییر میده (البته به شرطی که دریاچه ها نزدیک هم واقع بشن مثلا هر 50 کیلومتر یکی) چون جهنم رو نمیشه راحت بهشت کرد!
این نوع کانال کشی نباید از بتن و مصالح استفاده بشه و باید از خاک خود منطقه باشه تا باعث نفوذ آب به لایه های زمین بشه.
همون طور که قبلا هم عرض کردم برای عبور حیوانات و جانوران هم پل هایی شبیه به تپه با حفاظ با عرض زیاد مثلا 100 متر در تعداد زیاد باید ساخته شود تا باعث خسارت کمتر به اکوسیستم شود.
استفاده از لوله و پمپاژ ن راه حل مناسب و نه کافی برای این کار است بنظر بنده حتما باید حفاری های عظیم و بزرگ انجام بشه و خارجی ها مثل چینی ها در این کارها از سرع و چابکی زیادی برخوردارن
مثل پروژه ای که چینی ها در افغانستان برداشتن و ظرف مدت کمتر از یکسال کل پروژه رو تحویل دادند و کانال عظیمی رو با طول حدود چندصد کیلومتر برای انتقال آب به دل صحراهای افغانستان زدن.
البته با نظردادن کاردرست نمیشه
به عمل کار برآید
موفق باشید

    علی سالاری بیدختی
    09:54 - 1402/11/14
    پاسخ دهید

    نمونه شکل کانال ها و دریاچه ها
    @
    @
    @
    ■■■■■
    ■■■■■■
    ■■■■■■
    @
    @
    @
    @
    @
    ■■■
    ■■■■■
    ■■■■■■■
    @
    @
    @
    ■■■
    ■■■■■
    ■■■■■■
    @
    @
    @
    ■■■
    ■■■■■■
    ■■■■■■
    که در اینجا مثل دریاچه سدها می توان حفره هایی برای دریاچه سازی ایجاد کرد و کنال کشی مابین دریاچه ها هم راه ارتباطی شمال به جنوب است که همانطور که گفتم علاوه بر نجات خزر میتواند راه کشتی رانی و ترانزیت دریایی ایجاد کند و بدون آسیب رساندن به شهرها و روستاها و حتی آثار باستانی و همینطور معادن ، بدون ایجاد مزاحمت باعث رشد نواحی مختلف داخلی هم شده و در دریاچه برای نمونه جایگاههایی برای سید و پرورش و بندرگاه ایجاد شود علاوه بر این راه ارتباطی روسیه و کشورهای شرق اروپا به سواحل خلیج فارس باز شده و ترانزیت آفریقا هند غرب آسیا به بازارها این نواحی و بلعکس فراهم میشود. در جانمایی با توجه به ملاحضات امنیتی و طبیعی و ... میشه پیمانکار رو در محدوده های خاصی مرز بندی کرد تا در همین محدوده ها کنال ها رو ایجاد کنه و نکته دیگه اینکه در قرارداده نباید به پیمانکار اجازه خروج حتی یک گرم خاک کشور رو بدید و از این خاک برای پیشروی سواحل شمالی کشور به داخل دریا و حتی جزیره سازی در جنوب و شمال باید استفاده بشه چرا که با پیشروی به سمت دریا و جزیره سازی علاوه بر اینکه عمق نفوظ ما داخل دریا افزایش پیدا میکنه باعث تغییر مرزهای دریایی هم میشه که آثار مثبت فراملی برای کشورخواهد داشت و سهم بیشتری از آبها خواهیم داشت که خود این باعث افزایش قدرت سیاسی و نظامی در منطقه میشه و میشه برای توریست و حتی کشاورزی و جنگل کاری و اسکان از این جزایر و سواحل جدید استفاده کرد و این کار رو میشه به همون پیمانکار واگذار کرد که برنامه ریزی عملیاتی هم در اینجا راحتتر انجام میشه و ...و همینطور باعث ا یجاد مناطق مسکونی جدید میشیم که نیازی نیست مردم نواحی ساحلی مخصوصا شمال کشور که با قطع درختان و زمین خواری برای اسکان و همینطور کشاورزی و ویلا سازی و ... باعث نابودی جنگل های شمالی شدند از این کار جلوگیری میشه. برای اینکار باید استارت کار از دریای خزر بخوره و با حمل خاک از طریق همان کانال ها بوسیله کشتی های به مقاصد ساحل سازی و جزیره سازی با هزینه کمتر و سرعت بیشتری اینکار انجام خواهد شد. صحبت زیاد هست و لی عمل کم.

    علی سالاری بیدختی
    09:57 - 1402/11/23
    پاسخ دهید

    نمونه شکل کانال ها و دریاچه ها
    @
    @
    @
    ■■■■■
    ■■■■■■
    ■■■■■■
    @
    @
    @
    @
    @
    ■■■
    ■■■■■
    ■■■■■■■
    @
    @
    @
    ■■■
    ■■■■■
    ■■■■■■
    @
    @
    @
    ■■■
    ■■■■■■
    ■■■■■■
    که در اینجا مثل دریاچه سدها می توان حفره هایی برای دریاچه سازی ایجاد کرد و کنال کشی مابین دریاچه ها هم راه ارتباطی شمال به جنوب است که همانطور که گفتم علاوه بر نجات خزر میتواند راه کشتی رانی و ترانزیت دریایی ایجاد کند و بدون آسیب رساندن به شهرها و روستاها و حتی آثار باستانی و همینطور معادن ، بدون ایجاد مزاحمت باعث رشد نواحی مختلف داخلی هم شده و در دریاچه برای نمونه جایگاههایی برای سید و پرورش و بندرگاه ایجاد شود علاوه بر این راه ارتباطی کشورهای شرق اروپا به سواحل خلیج فارس باز شده و ترانزیت آفریقا هند غرب آسیا به بازارهای اروپایی و بلعکس آسانتر و سریعتر و کم هزینه تر میشود. در مورد آبهای زیر زمینی هم بدلیل اینکه در چند هزار سال قبل در ناحیه داخلی ایران دریاچه های آب شور بزرگی وجود داشته و همینطور با کانال کشی و دریاچه سازی کوچک آثار تخریبی به حداقل خواهد رسید اما شرایط بهتری در زمینه های مختلف زیستی و اقتصادی و همینطور آب وهوایی میتواند ایجاد کند

علی سالاری بیدختی
16:26 - 1402/11/03
پاسخ دهید

سلام.ممنون از توضیحات
بهتر بود با کشیدن کانال خزر رو وصل کنیم به اقیانوس که هم از خشک شدن خزر جلوگیری بشه و هم در مابین راه با کشیدن کانال برای کشتیرانی به عرض مثلا سه کشتی نفتکش و در فواصل هر 100 کیلومتر ایجاد حوضچه با عمق 200 متر هم به اکوسیستم صحرا لطمه کمتری میخوره هم دریاچه خزر حفظ میشه هم خطوط کشتیرانی برقرار هست و درآمدزا هم اکوسیستم بصورت کلی تغییر نمیکنه هم باعث تغییر محسوس در آب و هوا میشه هم صحرا رو به دو بخش تقسیم میکنه و از خشکی بیش از حد جلوگیری میکنه هم سفره های زیرزمینی پر میشن و .... مشاغل مثل ماهی گیری و گردشگری و ... اتصال شمال به جنوب و هم میشه اضافه کرد همینطور باید تونل هایی برای رفت و آمد حیوانات در فواصل منظم یا شبه پل درنظر بگیرند و .... در کل فکر بدی نیست. چندتا انتثقال شهری و روستایی هم داریم و برای آثار باستانی هم میشه با انتقال یا جداکنده ها و ... این کار رو انجام داد

محمد مومنی
07:58 - 1402/10/19
پاسخ دهید

با سلام و احترام
متشکرم از ویدیوی بسیار علمی شما با دلایل واضح و مشخص ، با عنایت به اینکه روز به روز بسیاری از مناطق ایران خشک و خشک تر شده این کار ارزش بسیار بالایی خواهد داشت و می بایست عملی شود و گرنه به جای دو شهر که ذکر فرمودین تمام ایرانیها مجبور به کوچ اجباری خواهند شد.

Mhfk
19:28 - 1402/09/13
پاسخ دهید

انتقال آب دریا عمان به دشت لوت

سیدکاطم حسینی
23:50 - 1402/09/07
پاسخ دهید

سلام
بااین پیش فرض که مسائل زیست محیطی این طرح بررسی شده است. و اگر مزایای ان بر معایبش کاملا برتری داشت فقط در خصوص انتقال اب با هزینه بسیار بسیار پائین تر و بدون نیاز به قنات قابلیت اجرا دارد.

سید محمد جلال سیادتی مقدم
14:22 - 1402/06/28
پاسخ دهید

با سلام
تغییر اقلیم کشور باعث کاهش بارندگی ها و در نتیجه خشک سالی و عوارض آن مانند گسترش پدیده گرد و غبار در سطح کشور ، محدودیت منابع ابی و .. شده است . خشک شدن دریاچه ها، تالاب ها و هامون ها باعث ا فزایش گرد و غبار هوا و حرکت شن های روان بخصوص در فصل گرم سال شده است که شاهد افزایش مراجعه شهروندان به مراکز درمانی به خاطر مشکلات تنفسی بخصوص در منطقه سیستان ، خوزستان و قسمت عمده مناطق کشور هستیم.
در پروژه انتقال آب دریا به مناطق مرکزی ایران ، می توان این طرح را به صورت پایلوت در هامون جازموریان که قسمت اول این پروژه است ، اجرا کرد و سطح اب را در این هامون به صورت تدریجی بالا برد و نتیجه این کار را بررسی کرد. اگر فواید آن بیشتر از مضرات آن بود ، سطح آب هامون جازموریان را افزایش دهیم و اگر مضرات آن بیشتر بود ، این کار را توسعه ندهیم.
به هر حال جهت جلوگیری از تبدیل شدن هامون جازموریان به یک کانون گرد و غبار لازم است که حداقل در فصل سرد سال که تبخیر آب کمتر است ، آب را به این هامون پمپاژ کنیم .

مجید
13:52 - 1402/06/27
پاسخ دهید

بنظرم طرح بسیار خوبی است
اقلیم قبلاً به این شکل بوده ، این گودی ها قبلاً پر آب بوده است
ولی نحوه پرکردن و میزان آن و اثر آن روی آب های زیر زمینی و ... می‌باید مطالعه شود.
اگر اینکار بشه تاثیر زیادی روی آب و هوا ، گردشگری ، اشتغال و ... خواهد داشت

علی خطیر
11:54 - 1402/06/19
پاسخ دهید

طرح امکان‌پذیر است . در واقع طرحهای بسیار پیچیده تر در تاریخ کشورها عملی شده .
من بسیار علاقه مند به همکاری در این طرح هستم .
سوابق بنده در لینکین وجود دارد

قادر
23:03 - 1402/06/17
پاسخ دهید

ساده انگارانه ترین طرح برای از بین بردن ایران
فارغ از از بین رفتن معادن خاصی مثل لیتیوم، مولیبدن، رنیوم گروه پلاتین و اورانیوم... که ارزوی آمریکاست سرش جنگ راه میندازه تو دنیا.برای صنعت هوایی مخابرات لیزر و باتری و...سولفات شدن معادن مس و آهن و آینده صنعت همه چی ما.
مگه بالا بردن رطوبت موجب سرسبزی میشه، تصور کودکانه. مگه استرالیا و مصر غرب و شرق افریقا سرسبزن؟هوا رو بدتر شرجی میکنه
وزن این حجم از آب صفحات زمین چه زلزله هایی وحشتناکی در طول ده ها هزار سال ایجاد میکنه. این گسل ها سر همین تبخیر اب حرکت پوسته زمین به وجود اومده. این حرکات منطقه خاورمیانه رو از بین میبره نه فقط ایران.
و سناریو بدتر ناامن کردن استان های شرقی و جنوبی از جهت امنیت لجستیک
بهترین راه انتقال صنایع به لبه دریا و مهاجرت ارام مردم به سواحل به مرور پنجاه سال.
انتقال آب درحد شرب به شهر ها و استفاده محدود برا استحصال معادن

    شهرام
    23:41 - 1402/07/29
    پاسخ دهید

    آفرین برشما

    مصطفی
    01:22 - 1402/09/15
    پاسخ دهید

    دقیقا.منم همین نظر رو دارم.
    تمام معادن سرشار ما از فلزاتی چه آینده بشر رو در دست دارن تحت تاثیر قرار میگیرن.
    فشاری که این حجم از آب در منطقه زلزله خیز ایران روی صفحات مختلف زمین ایجاد می‌کنه به شدت زلزله های شدیدی رو در پی داره.
    تغییر اقلیمی و بارشهای سیل آسایی که ایجاد می‌کنه برای ما و کل کشورهای شرقی ما مصیبت بار خواهد بود.
    دقیقا همون کاری که بن سلمان میخواد یک منطقه سبز چند میلیون هکتاری تو عربستان راه بندازه که رطوبتی که به هوا تزریق می‌کنه و بادهای سودانی که تو مسیرش قرار داره و به خاور میانه و جنوب ایران میاد کل جنوب ما رو آب می‌بره.
    نکته بعدی نابودی طبیعت چند هزارساله فلات مرکزی ایران آثار باستانی و همه تاریخ این منطقه مبیشه تمامی سفره های زیرزمینی ما نابود میشه.
    راهکار درست به نظر من پروژه ایران رود هست که البته باید تمام این رود یک لایه محافظ بین مسیر آب و زمین مثل بتن یا چیز دیگه وجود داشته باشه که از نفوذ آب جلوگیری کنه.
    ارتفاع رود باید برای کشتی رانی بین ۱۵ تا ۲۲ متر باشه تا بشه همه نوع کشتی ازش عبور کنه.
    در هر استان هم یک آب شیرین کن باید باشه که آب برای کشاورزی و مصرف اون استان رو تامین کنه.
    خروجی آب شیرین کن هم با استفاده از لوله باید به اقیانوس منتهی بشه.
    میشه در جاهای مختلف هر استان برای مصارف منطقه آب بندان ها ی متوسط ایجاد کرد.شاید هم دریاچه های کوچک البته باید به اصول زمین شناسی اون منطقه توجه کرد.
    این رود بزرگ هم مسلما تاثیرات زیست محیطی میزاره .لی خیلی کمتر از پر کردن کویر ایران از آب.
    برای کشتی رانی هم میشه در بعضی از مناطق از کانال سوئز الگو برداری کرد

محمدرضا
10:00 - 1402/05/28
پاسخ دهید

نباید دریای عمان به دریاچه کاسپین آبراهه ساخته بشه.چون آثار تخریبی زیست محیطی و سیاسی بسیاری داره که این جا مجال نیست.اما برای شرق کشور و اینکه سفره های زیر زمینی آسیب نبینه و شور نشه و درختان کویری و کویرهم بر قرار باشه میشه کانال بتنی به پهنای ۱۰۰ متر یا لوله های بزرگ و قنات به حوضچه های آب شیرین کن در کنار جازموریان و لوت آورد و پس از شیرین سازی در باتلاق جازموریان و لوت رها کرد.مثل کانال قوش تپه افغانستان میشه.برای آب شیرین کن هم از انرژی خورشیدی و بادی بهره گرفت.

ایران دوست
21:45 - 1402/05/16
پاسخ دهید

با رساندن اب دریا به دشتهای کویری بسیاری از معادن ما از بین میرود از جمله معدن اهن و مس و ذغال سنگ که این خود ضرر بسیار هنگفتی برای مردمان منطقه کویر دارد این طرح نه تنها اسبب های زیست محیطی جبران ناپذیری بر اقلیم ایران خواهد گذاشت بلکه با نشت ابهای شور تمامی سفره های زیر زمینی موجود را بلا استفاده خواهد کرد . به جای این طرح های غیر منطقی و اسیب به زیست بوم کویری ایران که خود موهبتی برای کشور با شیرین کردن اب دریا با راهای تبخیر و به دام انداختن رطوبت با صرف کمترین هزینه ایران عزیزمون نجات خواهیم داد بنده طرحی دارم برای تبخیر اب دریا در کنار سواحل و انتقال اب بدست امده از روطوبت موجود برای مصارف کشاورزی با در نظر گرفتن هزینه کم و راندمان بالا و بسیار توجیه پذیر با تشکر .

    قاسم منهی
    12:01 - 1402/06/14
    پاسخ دهید

    سلام ، یکی از کارهایی که دوست دارم در مدت حیاتم انجام بدم ، رساندن آب شیرین به مردم زابل و سیستان است. لطفا مرا هم در جریان اندیشه و عملکردتان در این خصوص قرار دهید. سپاس

    امیر
    20:06 - 1402/06/14
    پاسخ دهید

    اقای ایراندوست، کدوم سفره زیر زمینی باقی مونده ؟ اصلا شما از چاه ها خبر دارید؟ عمق چاه ها بسیار زیاد هست و همینتور به اب شور نیز رسیده عملا سفره زیر زمینی باقی نمانده!
    و این که پول صنایع اگه به جیب مردم میرفت الان در سیستان و کرمان و خراسان و یزد بیکار نباید میبود
    و این که بدون اب همین صنایع هم از کار میوفتند
    و اینکه اگه قرار باشه بخار دریا تقطیر بشه برای اب شیرین و کشاورزی میشه از بخار همین دریاچه ها استفاده کرد! با وجود گرمای زیاد کویر بخار زیادی هم ایجاد میشه!
    در هر صورت اگر این طرح اجرا بشه که احتمالا این دولت نمیتونه ، باعث زنده شدن مرکز ایران میشه با فواید بی شمار

موسی کرمی
04:17 - 1402/05/16
پاسخ دهید

خدا رحمت کند پورفسور کندوانی را پدر کویر شناسی ایران را فقط بروید سخنرانیهای ایشان را گوش کنید و استفاده کنید ..ما ایرانی ها یاد گرفتیم نعمت های خدا را نابود کنیم و به دنبال چیزهای گران و بی استفاده باشیم ...فقط به کویر و اقتصادش نگاه کنید و با اقلیم نجنگید آب آشامیدنی جمعیت را از رطوبت هوا میشه تامیین کرد ... کشاورزی را هدفمند و اقتصادی باید کرد نوع آبیاری را تغییر داد نمیشود در مناطق کم آب هندوانه کاشت ۵۰۰ لیتر براییکیلو هزینه کرد و یک کیلو را ده هزارتومان فروخت این بی عقلی و بی تدبیری است

    امیر حسین
    16:13 - 1402/06/19
    پاسخ دهید

    کار های بزرگ و دستاورد های بزرگ همیشه در دستان مردان و زنان بزرگ هست و افراد کوچک و کوته بین برای سود جویی خودشان مثل استخراج معادن برای فروش به کشور های ثروت مندهمیشه سعی در سنگ اندازی برای عدم تحقق امثال این ابر طرح های انقلابی، که اقلیم خشک و بی‌جان کشور رو احیا میکند هستند.
    برای گرسنه نماندن باید جان بزغاله زیبا را گرفت!

موسی کرمی
04:10 - 1402/05/16
پاسخ دهید

طرح اشتباهی هست ..‌ مثل سد گتوند خوزستان بحران نمک و نابودی خوزستان هیچ کاری هم نمیشود کرد حتی تخریب سد چون فاجعه نابودی زمینهای خوزستان سریعا پیش می آید

سیدعلیرضا
23:13 - 1402/05/10
پاسخ دهید

با سلام خدمت اساتید
عمق چاهای کشاورزی در دشت های کشور به بالاترین حد خود طی سالهای اخیر رسیده و از طرفی خیلی از این چاهای مذکور دچار شوری شدند و عملا دیگر برای کشاورزی قابل استفاده نیستند و به همین علت اکثر دشت های کشور ممنوعه اعلام شده ... سوال این جاست که کدام چاه قرار است شور شود که ما بخاطرش جلوی این طرح عظیم قد علم کنیم؟؟ مسئله بعد سرنوشت تمام طرحهایی است که در این کشور اجرا میشود و نتیجه معکوس میدهد و آن بدلیل نحوه مدیریت و شیوه اجرای طرح است ... بر هیچ کس پوشیده نیست که اکنون دمای هوای کره زمین به شدت بالا رفته و کشور ما نیز به طبع آن و با توجه به اقلیم کنونی شاهد گرمای بی سابقه است که ناشی از کمبود رطوبت و بارش های سالیانه است ... حال با این تفاسیر و با توجه ایجاد محیطی مملو از رطوبت در مرکز ایران با اجرای این طرح بی شک شاهد باران هایی به مراتب بیشتر و پربارتر خواهیم بود که طی چندین سال باعث تغییر اقلیم کل اقلیم کشور خواهد شد... همه این مزایا و معایب به کنار اما مهمترین مزیت این طرح ایجاد فضای سرشار از رطوبت در فلات مرکزی ایران است که شاید نه به نفع ما و به نفع آیندگان خواهد بود ... با دید بسته و کوته و شخصی هیچگاه ما موفق به اجرای این طرح های عظیم در ایران نخواهیم بود ... هنوز زود است مردم بفهمند جنگ آب یعنی چه ‌.. عربستان در حال تبدیل شدن به زمرد سبز خاورمیانه است و حال اینکه عزیزان ما به فکر باغ پسته و مار و عقرب چهار بوته ۵۰ سانتی درخت گز هستند جای بسی تأمل دارد

امیر نطری
20:44 - 1402/03/28
پاسخ دهید

من یکنظریه برای شیرین کردن اب دریا در کویر دارم

مصطفی ترکی نژاد
08:55 - 1402/02/30
پاسخ دهید

سلام ، اگر این طرح اجرا شود، آب شور خلیج فارس همراه با معادن نمک کویر عملا یک دریای نمک را تشکیل خواهد داد. پتانسیل ثقلی آب این دریا با ارتفاع 800 متری از سطح آب های آزاد، در وسعت یک ششم تا یک پنجم کل ایران، تمام منابع آب زیر زمینی اطراف را شور می کند. چناچه این آب از منابع زیر زمینی از طریق چاه های کشاورزی برداشت شود تمام زمین های کشاورزی هم شور و لم یزرع می شود. از سوی دیگر با گذر زمان لایه های املاح وآهک بستر کویر هم به مرور در آب حل می شود و اگر منفذی به سمت دریای خزر که 28 متر پایینتر از سطح آبهای آزاد است، پیدا کند،در زیر زمین رودخانه هایی از آب شور به سمت دریای خزر جاری خواهد شد، سطح آب دریای خزر بالا خواهد آمد تمام سواحل دریای خزر زیر آب شور می رود. و البته دولت ایران بایدپاسخگوی تبعات آن را در چهار کشور دیگر ساحلی خزر نیز باشد. شور شدن آب و خاک خوزستان ، و نشتی آب سد لار تهران به سمت مازندران نمونه کوچکی است که نباید در مقیاس بزرگتر تکرار شود. البته دوستان هیچ جای نگرانی نیست، چون به لحاظ مهندسی،با توجه به هزینه اجرا و مصرف انرژی، عملاً این طرح مردود است.

آشیل
13:46 - 1402/02/19
پاسخ دهید

سلام من طرحی دارم که با پمپاژ اب به دماوند و مدیریت متناسب با افت ارتفاع بدون حفر کانال و قنات اب را در مناطق ملزوم هدایت و استفاده نمود و در واقع از خاصیت جاری شدن سیالات در سرازیری استفاده نماییم لازم به ذکر است تمام هزینه ساخت مسیر خزر تا دماوند است که کوتاهترین مسیر است و چون در این طرح روش پمپاژ ابداعی نوین بدون نیاز از انرژی برق و پمپهای رایج است ما مشکلی برای دبی بالا در پمپاژ نداریم مسئولین محترم در صورت موافقت برای صحت و راستی ازمایی طرح به ایمیل La123459@gmail.com نوع همکاری با ذکر جایگاه خود را ارسال نمایند با سپاس از فرزندان برومند این سرزمین پهناور آنان که دغدغه ای جز رفاه ، آسایش و مهربانی برای مردم ندارند و به حق که :عبادت به جز خدمت خلق نیست.

MB
01:17 - 1402/02/14
پاسخ دهید

درود
با توجه به اینکه اختلاف سطح کویر نسبت دریا دارد ، و این دریا چه ها تبخیر شدید آب دارد ، دائم باید آب به داخل کویر پمپاژشود تا دریاچه ها زنده باشد ، و اگر جند ماه آب پمپاژ نشود ، دریاچه خشک و به نمکزار تبدیل میشود ، پس عملا این کار شدنی نیست ،..

جواد شیری
23:50 - 1402/02/04
پاسخ دهید

این طرح عیبهای بزرگی داده

اولا خود کویر ی جاذبه گردشگریه، و میشه ازش کسب درآمد کرد.. پس چرا باید کویر رو نابود کنیم

دوما حدودا یک پنجم خاک کشور نابود میشه، یعنی در آینده نه چندان دور با افزایش جمعیت کمبود زمین خواهیم داشت

سوما در آینده شاید منابع معدنی گرانبها در کویر یافت بشه، ک با تبدبل شدن به دریا نابود بشه

چهارماچندین شهر و روستا و آثار تاریخی نابود میشه

راه حل بهتر و معقول‌تر:

تبدیل دو سوم کویر های موجود در ایران به زمین حاصلخیز مثل کاری که چینی ها کردن

منبع آب هم بینهایت موجوده،، با احداث آب شیرین کن در دریای عمان و ایجاد شبکه لوله سراسری در کل کشور

یعنی همونطوری که آب و برق و گاز به کل شهرها و روستاها لوله کشی شده، آب کشاورزی هم باید طراسری بهم متصل بشه

مثلا آب سدها، رودخانه ها، آب شیرین کن ها، تصفیه فاضلاب و ... همه به این شبکه سراسری آب منتقل بشه، و هر کشاورزی هرچقدر آب خواست با پرداخت هزینه آب در هرجای ایران دریافت کنه

این راه نجات ایران از خشکسالیه

اولویت اول هم باید سرمایه گذاری عظیم در احداث آب شبرین کن ها بیشمار در سواحل جنوبی باید باشه

دومین اولویت احداث شبکه آبرسانی کشاورزی واحد، منسجم، هوشمند، و مویرگی به کل کشور

    مازیار
    15:25 - 1402/05/24
    پاسخ دهید

    دوست عزیز فکر شما متوجه قضیه نشدی!!! میدونی چه حجم عشیمی برق نیازه تا بخاد اون میزان آب دریا رو شیرین و به سراسر ایران پمپاژ کرد؟؟ میدونی تولید اونهمه برق خودش چه میزان نفت و گاز مصرف میکنه؟؟
    در دنیا اگرم آی درسا رو شیرین میکنن واسه کشاورزی استفاده نداره و فقط برای شرب هستش

احمد
01:14 - 1401/11/03
پاسخ دهید

این طرحهای خشتکی رو فقط میشه در کشور ما دید !! یعنی اینقدر کم عقلید ؟ که این وسعت از دریاچه می‌تونه روزانه چندین میلیون تن آب تبخیر کنه، و به ازای هر یک میلیون تن آب سیصد هزار تن نمک بجا میزاره ،و طی چند سال نمکزاری به ضخامت چند صد متر خواهیم داشت 😅 خیلی کم دانشید 🤦🏼‍♂️

    فاضل
    23:37 - 1401/11/10
    پاسخ دهید

    این ترح ها قبلاً در چند نقطه اجرا شده در آمریکا در تونس

احمدعلی محرابی
23:17 - 1401/10/21
پاسخ دهید

با توجه به کمبود اب نسبت به هزینهء بالای احتمالی ، این طرح میتواند مثبت ارزیابی شود .
در مرحلهء دوم تغییر زیست بوم بنظر مثبت ارزیابی میشود و با توجه به ارتفاع کوههای محیطی منطقهء آبی در میزان بارش تاثیر بسزایی خواهد داشت
منافع موجودات زیستی دریایی و ازدیاد خط ساحلی اطراف دریاچه‌های حاصله بلحاظ گردشگری و چشم انداز و حاصلخیزی زمینهای اطراف همچنین اعتدال دمای کلی منطقه و پوشش گیاهی پیرامون منطقه از نکات مثبت این طرح ارزیابی میشود

نکاتی از قبیل زلزله و مناطق تاریخی مدفون شدهء گذشته کوچ دو شهر کویر نشین و ابادی های مسکونی از نکات چالشی این طرح میباشند

البته با توجه به اتفاقات مثبت مذکور این طرح کفهء مثبت آن بمراتب وزین‌تر از چالشهای آن میباشد و امید دارم که در جهت اجرای آن نگاه عملیات دقیق‌تر صورت پذیرد
با علم باینکه راجع جوانب و پارامترهای بسیاری هنوز باید تحقیق شود

با تشکر از توضیحات واسعه .

رضا نیکو
15:24 - 1401/10/16
پاسخ دهید

باسلام و خدا قوت تنها و بهترین راه نجات و زنده کردن ایران وباستان همین طرح هست واین حقیر طرف دار کامل و جان فدای طرح هستم خدا لطف کند و مسولین وزارت نیرور وکل کشور به این مرحله برسند با اجراع طرح ایران قویترین وزیباترین وجزابترین کشور توریسم وکشاورزی وصنعت وابزی پروری و مرتع داری و۰۰۰۰۰صدها گونه اشتعال در غرب اسیا خواهدشد خدا به شما وهمکاران عمر وپیروزی در این طرح عنایت بفرماید ۲۰ سال هست در این ضمینه تحقیق و برسی میکونم سپاس هزاارن سپاس نیکو

    موسی کرمی
    03:25 - 1402/05/16
    پاسخ دهید

    طرح اشتباهی هست ..‌ مثل سد گتوند خوزستان بحران نمک و نابودی خوزستان هیچ کاری هم نمیشود کرد حتی تخریب سد چون فاجعه نابودی زمینهای خوزستان سریعا پیش می آید

حسین
11:55 - 1401/10/03
پاسخ دهید

سلام .من اطلاعات زیادی ندارم اما نمیشه مثل روسیه یه کانال زد بعضی جاها اختلاف ارتفاع اب کانالها به بیست متر هم میرسه . یه کانال رفت و برگشتی از عمان به جازموریان بکشیم بعدش کلیات عوارض و منافع رو در نظر بگیریم . یه کانال رفت و برگشتم به کویر لوت بزنیم ارتفاع اب هم کم باشه لازم نیس حتما پر پر بشه و همین کانالها با خودشون گونه جانوری مختلفم وارد این دریاچه ها میکنه دیگه .تمام دیگه به کویر نمک اب نفرستیم

مهندس محمد تقی قربانی
21:13 - 1401/10/02
پاسخ دهید

با سلام همکار عزیز این که شما میگوید کاملند درست ولی در قسمتهایی از این دریاچه ها که شما صبحت کردید ما زمین های شور داریم که در آنجا بهترین باغ های پسته دارد پس قسمت سوم دریاچه تا حدود نشدنی است چون تنها جای جهان هست که این محصول با کیفت را دارد

سعید
07:51 - 1401/09/03
پاسخ دهید

سلام؛آب بطورمستقیم ازدریای عمان وازحوالی بندرسیریک انتقال پیداکندوبه دشتهاسرازیرشود.اکوسیستم منطقه تغییرخواهدکردودرهمجواری کشورهندوهمانندآب وهوای کشورهندوپاکستان شود.

جواد
17:44 - 1401/08/18
پاسخ دهید

این طرح با استفاده از پمپاژ به نظرم خیلی تخیلی هست مگر اینکه با بمب های ترمونوکیلیر کوچیک در حد ۱۵۰ ام تی شبیه پروژه هایی دریاچه مصنوعی شوروی کاناله های عضیم تو زمین خلق بشه که اقیانوس رو به مرکز وسط کنه وگرنه در نهایت ی دریاچه ارومیه بزرگ وسط ایران درست میشه . ولی در نهایت الان تکنولوژی پیشرفت کرده تو کویر همیشه افتاب هست و میشه برق تولید کرد و از طرف دیگه با رطوبت در حد ۱۵ درصد هم میشه آب ایجاد کرد این روش پایداری تر هست تا پروژه های عجیب غریب .

علی
20:02 - 1401/05/14
پاسخ دهید

انگلیسیها هیچوقت نمیزارن دریاچه لوت دوباره احیا بشه

سید علیرضا علائی فرد
17:33 - 1401/05/12
پاسخ دهید

ثبت اختراع با عنوان انتقال آب دریا به کویر بدون مصرف برق و هم آن با تولید برق را به پیوست مدارک تحویل همکاران دکتر علی آبادی در مپنا گردید . تماس 09122845786

م محمدی
14:47 - 1401/03/14
پاسخ دهید

مهمترین سوالی که علی رغم این همه مطالعه از اطلاعاتتون جواب نگرفتم و بسیار هم موضوع مهم و پایه ی چالش هست اینه که:
بنده هنوز متوجه نشدم گودترین جای این کویرها۱۸۶متر ارتفاعش پایین تر از اقیانوسها هست یا بالاتره؟!؟!؟!؟!؟؟؟؟؟؟
و پاسخ این سوال خیلی تعیین کننده هست
چرا که بالاتر بودن ارتفاع از سطح دریا یعنی نیاز به یک پمپاژ دائمی ؛یعنی تبخیر؛یعنی غلیظ شدن دریاچه ها؛یعنی یک اکوسیستم بسته و محکوم به مرگ و نتایج وخیمی که برای آیندگان میماند
درحالی که اگر این کویرها دارای ارتفاع منفی نسبت به سطح اقیانوسها باشند ما میتونیم با توجه به قانون ظروف به هم پیوسته به هر حال و با صرف هزینه ی قابل بازگشت یک اکوسیستم باز و متصل به اقیانوسها را طراحی کنیم که فکر میکنم نیازی نباشه بنده از منافعش تعریف کنم و هر عقل سلیمی متوجه خواهد شد که منافع آن بسیار بالاتر از موارد منفی قابل ذکر است

حسن
17:34 - 1401/03/03
پاسخ دهید

در صورت تحقق این امر یعنی آبگیری سطح وسیعی از مناطق خشک کویری ، تاثیرات اقلیمی ناشی از کاهش دامنه نوسانات دمایی روز و شب که منجر به کاهش جریانات جوی (بادها) میشود ، ضمن ایجاد یک منطقه کم فشار ، تله ای برای هدایت بیشتر توده های باران زا و حجم بیشتر بارشها را سبب میشود. که این امر میتواند بر شوری آب دریاچه تاثیر تلطیفی داشته باشد و بر حاصلخیزی کرانه های آن بیانجامد . اما باید به نکته ای که یکی از دوستان به آن اشاره کرده اند توجه جدی شود و آن مسئله نشت و فرار آب دریاجه است که میتواند تاثیرات مخربی داشته باشد.

مرتضی
20:24 - 1401/02/26
پاسخ دهید

شرایطی اب هوایی فعلی ایران چاره جز اجرای این طرح باقی نداشته امروزه با تکنولوژی پیشرفته ای که حتی کشور چین میتواند به ایران بدهد طرح قابل اجراست در غیر اینصورت تا ده سال اینده سی میلیون جمعیت ایران مهاجرت خواهند کرد و ایران قابل سکونت نیست پس هرچه زودتر باید اجرا بشه من مطمئن هستم طرح موفقی خواهد بود

احسان
16:14 - 1401/02/21
پاسخ دهید

سلام، من سالهاست در مورد دریای لوت و آثار بجا مونده ازش تحقیق کردم، در گذشته های دور اینجا دریاچه بود، با غلظت بسیار کم نمک.
زلزله های مهیبی که رخ داد باعث شد که در کف دریا شکاف ایجاد شه و آب دریای لوت به دریای عمان (بیشتر) و سفرهای زیرزمینی فلات ایران (کمتر) تخلیه بشه، و بعد زور دمای هوا به چشمه های این دریاچه چربید و بالاخره به امروز رسید.

توجه کنید که اینجا دریا بود و از بین رفت، اما در حالت معکوس یعنی ابگیری از دریای عمان باعث مشکلات عدیده ای میشه که دیگران بیان کردند.

اما ما از دو طریق میتونیم دریای لوت رو احیا کنیم.

راه اول و ریسکی: ایجاد یک دریای واقعی و دوطرفه!
ما میتونیم یک محیط زیست مصنوعی و ترکیبی بسازیم، به این شکل که وسط ایران رو تبدیل به یک دریای پیوسته به دریای عمان کنیم.
البته معایب زیادی داره و مضایای کمی!

راه دوم: احیای چشمه های خشک شده این دریاچه است. (اما همچنان مشکل شکافهای کف کویرهارو داریم که باعث میشه آب به دریای عمان برگرده!

یک روش دیگه ای هم وجود داره که صدها سال طول میکشه و اونم درختکاری و تعویض خاک سطحی مناطق کویری است.

محسن
22:16 - 1401/02/14
پاسخ دهید

به نظرم این طرح با تغییراتی قابل انجام است و مثبت . ابتدا باید جاوزیان پر شود. اثرات آن دیده شود حسن ها و معایب بررسی شود سپس اقدامات بعدی انجام شود.
از نظر تکنیکی حفاری کانال هایی به قطر یک تر توسط دستگاهای حفاری به سادگی امکان پذیر است و طی کمتر از یک ماه 50 کیلومتر حفاری می شود . برای اتصال کویر لوت به کویر نمک نیز نیاز نیست کانال حفاری شود با ایجاد تونل می توان این کار را انجام داد. دستگاه حفاری تونل به قطر یک کتر بسیار ارزان و در ایران نیز ساخته شده است . پمپاژ اب به راحتی انجام می گیرد و هیچ مشکلی برای این موضوع وجود ندارد . با یک موتور 100 کیلو وات می توان 80 لیتر در ثانیه آب را پمپ کرد . فقط زمان پر شدن طولانی تر می شود . خوب بشود چه اشکالی دارد.
توجه کنید مین خودش فیلتر آب هست و شوری را می گیرد. حتی می توان آب را در جاموزیان کمی شیرین کرد و سپس انتقال داد . به اعقتاد من نیازی به ارتفاع 850 با حتی 700 متری نیست . آب تا ارتفاع 500 متری بیاید اثرات خود را خواهد گذاشت

علی
21:16 - 1401/01/21
پاسخ دهید

-با تکنولوژی امروزی حفر تونل داخل زمین کار دشواری نیت. نمونه اش مترو می باشد.
- با تکنولوژی امروزی پمپاژ آب تا ارتفاع 500 متر کار سختی نیست. همین الان با تجهیزات معمولی از عمق 250 متری آب را بالا می کشند.
- با تکنولوژی امروزی تامین انرژی پمپاژاز خورشید و باد و ..... کار سختی نیست.
- درست است که گندم بریان 70 درجه دما دارد ولی اگر آنجا آب باشد دما 70 نیست. یکی از دلایل نازا بودن ابرها در مناطق مرکزی ایران برخورد اشعه ماوراء بنفش به خشکی است که اگر آب باشد این اتفاق خنثی می شود.تحلیل علمی روی این مورد وجود دارد.
-کل هزینه طرح حدود 100 میلیارد دلار ات که برای کشور ایران مبلغ بالایی نیست.
- به دلیل وزش بادهای خاص در منطقه کویری ایران و وجود کوههای اطراف این ه حوضچه و کوههای زاگر س و اختلاف دمای بین باد وزیده شده و دمای آب احتمال وقوع بارش بسیار بالا است.روی این مورد هم تحلیل علمی وجود دارد.
- با وجود ریزگردها و اتفاقاتی که برای دجله و فرات و جازموریان افتاده انتظار بهبود اوضاع جوی با شرایط فعلی را به هیچ وجه نمی توان داشت. احتمالا با این وضعیت چاره ای جز این کار برای کشور ایران نخواهد بود.
-اگر این کار با موفقیت انجام شود چهره ایران را می تواند عوض کند.
- بدترین حالت این است که این کار موجب بارندگی نشود و باعث تاثیرات مخرب روی سایر آبهای زیر زمینی و یا حتی امکان نشت به دریای خزر هم بشود. خوب میتوان پروژه را گام به گام اجرا کرد. به عنوان مثال کار را از جازموریان شروع کرد. به جای بالابردن ارتفاع آب در کویر لوت و کویر نمک تا ارتفاع 500 متر ، آن را در ابتدا و برای چند سال تا 100 متر بالا برد و به مرور مطالعات را کامل کرد و در صورتی که در هر مرحله نتایج مثبت باشد ارتفاع را زیاد کرد.
- با توجه به روند گرم شدن کره زمین و این که دیگر کشورها اجازه نمی دهند آب از کشورشان به خارج از مرزها بود یعنی ورودیهای آب از دجله و فرات و هیرمند و.... قطع خواهد شد. با توجه به افزایش شهرنشینی و افزایش مصرف و گرم شدن کره زمین بارندگی هر سال کمتر خواهد شد احتمالا کل فلات مرکزی ایران یا باید تخلیه شود و یا دست به طرحهای اینچنینی هرچند با ریسک بالا برای بقاء بیندیشد. در آینده ای نه چندان دور طرحهای اینچنینی برای بقاء لازم خواهند بود نه برای بهبود.چون ورود آبها فرامرزی قطع خواهد شد.

جمشید
18:38 - 1401/01/20
پاسخ دهید

بادرودخدمت همه عزیزان
بنده این موردکه عرض میکنم که فقط تحقیق کافی وبامقداری شجاعت میتونیم به طرحهای بزرگ که دردنیاجاودانه شدن ماهم انجام بدیم وآیندگانمونوبه تحسین ازخودمون وادار بکنیم مامیتونیم انجام بدیم فقط باکمی تحقیق وشجاعت

محمود عنایتی
16:06 - 1400/09/20
پاسخ دهید

حدود 150 میلیارد کیلومتر مکعب آب میخواهد که سد کرخه 5 کیلومتر مکعب هستش با روزی 4 میلیون متر مکعب میشه 35 میلیون شبانه روز یعنی صد هزار سال.....

    محمود
    10:32 - 1400/09/21
    پاسخ دهید

    اصلاح می کنم 150 هزار کیلومتر مکعب که همان نتیجه می شود!

محسن
21:50 - 1400/09/17
پاسخ دهید

اول لازم یه فیلتر آب شیرین (احتمالا گرافنی)کن اختراع کنن که حجم وسیع آب رو به شیرین کنه دوم دریاچه شو جوری طراحی کنن که آب جریان داشته باشه یعنی آب در رفت و آمد باشه تا آب تبدیل به مرداب نشه

نمازى
01:26 - 1400/09/16
پاسخ دهید

اين همه پول توى اين مملكت از بينميره يكم هم براى اينكار هزينه بشه. مهاجرت در كنار درياچه ها متوقف ميشه و كشاورزى رونق ميگيره به خاطر پر شدن چاهها و قنات. ماهيگيرى دوباره شكل ميگيره. درسته باعث باران نميشه اين درياچه ها ولى كمبود اب زيرزمينى هم نخواهيم داشت. باران اين درياچه ها در ارتفاعات هيرمند خواهد امد و اب هيرمند هم مازاد سد سرريز ميكند به سيستان و بلوچستان. خود اين درياچه ها ابريز خواهند داشت. خواهش ميكنم كشورمون رو از شر بى ابى نجات بدين

مصطفی ترکی نژاد
14:48 - 1400/09/14
پاسخ دهید

سلام ، اگر این طرح اجرا شود، آب شور خلیج فارس همراه با معادن نمک کویر عملا یک دریای نمک را تشکیل خواهد داد. پتانسیل ثقلی آب این دریا با ارتفاع 800 متری از سطح آب های آزاد، در وسعت یک ششم تا یک پنجم کل ایران، تمام منابع آب زیر زمینی اطراف را شور می کند. چناچه این آب از منابع زیر زمینی از طریق چاه های کشاورزی برداشت شود تمام زمین های کشاورزی هم شور و لم یزرع می شود. از سوی دیگر با گذر زمان لایه های املاح وآهک بستر کویر هم به مرور در آب حل می شود و اگر منفذی به سمت دریای خزر که 28 متر پایینتر از سطح آبهای آزاد است، پیدا کند،در زیر زمین رودخانه هایی از آب شور به سمت دریای خزر جاری خواهد شد، سطح آب دریای خزر بالا خواهد آمد تمام سواحل دریای خزر زیر آب شور می رود. و البته دولت ایران بایدپاسخگوی تبعات آن را در چهار کشور دیگر ساحلی خزر نیز باشد. شور شدن آب و خاک خوزستان ، و نشتی آب سد لار تهران به سمت مازندران نمونه کوچکی است که نباید در مقیاس بزرگتر تکرار شود. البته دوستان هیچ جای نگرانی نیست، چون به لحاظ مهندسی هزینه اجرا و مصرف انرژی عملاً این طرح مردود است

    محمد
    17:50 - 1400/12/07
    پاسخ دهید

    آیا حرفای شما مبنای علمی داره یا از سر مدرک دیپلمتون این حرف‌ها رو میزنید؟
    این چاله‌ها باقی مانده دریایی تتیس هستن و در اصل دریای خشک شده هستن و نفوذ آب این‌ دریاها باعث شوری خاک ایران نمیشه آب خلیج فارس هم شوره آیا باعث شوری جلگه خوزستان شده؟ اصلا میدونید این طرح اگر اجرایی بشه تاثیر بر جهان باعث کاهش دمای زمین هست ؟

      مصطفی ترکی نژاد
      12:40 - 1401/01/27
      پاسخ دهید

      جلگه خوزستان مرتفع تر از سطح آب آزاد خلیج فار س است. لذا آب خلیج وارد آن نمی شود. اما متوسط ارتفاع کویرهای داخلی ایران 200 متر است . اگر آب شور دریا تا ارتفاع 800 متری به داخل کویر پمپ شود نه تنها بخشی از زمینهای شیرین را هم دفن می شود بلکه مناطقی هم که ارتفاع کمتر از 800 متر دارند و مستقیما به این دریای ساختگی متصل نیستند در اثر پتانسیل ثقلی آب با ارتفاع 800 متر، دیر یا زود شور خواهند شد.

میرمحمدصادقی محمد
11:34 - 1400/09/14
پاسخ دهید

سلام، ۱- فوائد و حاصل این کار عظیم چیست؟
۲- هزینه و زمان لازم چه مقدار است؟
آثار زیست محیطی آن که مطالعه اصلی و اساسی است چیست؟
تاثیر آن روی آبهای زیر زمینی و شور شدن آنها و نابودی قنوات موجودچیست؟
با توجه به وجود کوه های نمک در کویر و حل شدن آنها آثار آن در شورتر شدن خاک کویر چیست؟ حتما مطلعید همین الان سرچشمه رودخانه شور که به دریاچه قم میریزد، کوه های نمکی کویر است.
آیا بجای این طرح بهتر نیست آب دریا را پس از شیرین کردن به هامون و چاه نیمه ها منتقل کنیم؟
در طرح بیشتر به مسائل فنی پرداخته شده است اما مهم پاسخ سوالات فوق و بسیاری دیگر از سوالات متخصصین امر است.
با پوزش بسیاری از این ایده ها قبلا ارائه شده است. مثل ایده ایجاد کانال و شکاف بر فراز البرز
برای عبور ابر از شمال به مرکز ایران و...
با احترام محمد میرمحمدصادقی
۱۴۰۰/۹/۱۴

م.ح.اخوان
13:45 - 1400/09/13
پاسخ دهید

تشکرازجناب شاهبداغی که علیرغم دوری زایران درفکر ایرانند.اینجانب کارشناس پایه ارشدسازمان نظام مهندسی معدن ( اکتشاف) ساکن طبس. بلحاظ مواجه بودن و درک عمق خطر خشکزایی بدلیل موقعیت سکنی وشغلی وتجربه کاری مطالبی خدمت تان عرض میکنم.
عزیران سعی نماییم باهر اندیشه وتفکرنو هرگز جبهه گیری ننماییم چون تفکرات اینکه روزی انسان دراسمان باشد-به کره ماه برود -درمریخ اسکان گزیندو.....همه ش درزمان اولیه برخی مضحک و واهی وحتی عده ای ابلهانه و...تصور میکردن.اماعملی شد ومیشود.
لذابایداجازه داد هرکس هراندیشه وتفکر نو درذهن دارد ابراز ولو درعصرحاضر غیرممکن بنماید
-باید بپذیریم که خشکسالی ها ادامه دار خواهدبود .چون برابر. تاریخ زمین شناسی کره خاکی عصریخبندان به پایان ودوره ذوب یخ های قطبی اغاز گردیده ست.
باتوجه به موقعیت فلات ایران خشکزایی قسمت اعظم فلات را دربرخواهدگرفت
بنظر من بهترین راه وپایدارترین شیوه نجات پهنه ازتاثیرات خشکزایی وحفظ اسکان ان انتقال اب از دریای عمان ست
اجرای ان باید کاملا همراه بامطالعات علمی -کارشناسی ومدقن وبا استفاده اراهل فن وباتجربه گام بگام صورت پذیرد.وبنظر من تاخیر دراین کاربسیارحیاتی جایز نمیباشد
اینکارسبب رونق اقتصادی اشتغالزای ثبات امنیت کشورخواهدشد
هرچندزمانبری چنین طرحی زیادست .باید اندیشمندان وکارشناسان خبره جهت تامین نیاز صنایع وکشاورزی وامور اب بری. درکوتاه مدت هم ایده ای ارایه نمایند
اما برای پیشنهاد ارایه شده لازمست مواردی لحاظ شود:
-اجرا. تغییرات کلیمانتولوژی سبب خواهدشد
-تغیرات اب وهوایی با شدت فرسایشی همراه خواهدگردید
-تبخیراب بدلیل ارتباط یکطرفه با دریا موجب شوری بیشتر وبصورت تصاعدی درزمان های بهره برداری خواهدگردید
-بدلیل وجودپهنه های تکتونیکی فراوان درفلات نفوذ اب با این ارتفاع سبب تزیق بافشار به درون شکستگی ها وگسلهای اطراف وکل خواهدشد
-این نفوذ شورشدن ابهای تحت الارضی رابهمراه خواهدداشت
-تزریق اب لغزندگی طبقات -راندگی -زلزله راتشدیدوبطورکلی حرکات تکتونیکی را احتمالا سبب خواهدگردید
-ورود اب به اعماق افزایش اب درمعادن زیر زمینی را مد نظر باید داشت.
-....
لذا شایسته ست عزیزان با اندیشیدن وکنکاشی عالمانه درجهت بهبود ورفع مشکلات طرح نظرات ایده ها راطرح تا ایده پرداز محترم این نظریه را درجهت تکمیل واجرایی نمودن یاری داده شود
موفقیت همگان را خواستارم

مرتضی خسرویراد
22:45 - 1400/09/12
پاسخ دهید

عرض سلام
با تشکر از هموطن گرامی جناب آقای مهندس محمود شاهبداغی برای این ایده ومحاسبات انجام شده.
این طرح قبلا دردوره قبل ازانقلاب هم مطرح شد ورد شده است که به صورت مختصر ومفید به نقد وبررسی آن می پردازیم:
1- مزیت مهم فرضی این طرح بالا بردن رطوبت اطراف این دریای فرضی وتغییر آب وهوای مناطق مرکزی ایران می باشد.
نقد:
1- بر فرض اجرایی شدن آن وفرض مرطوب شدن آب وهوای مناطق ساحلی تا نزدیکترین کوهستانها به آن ،آیا تاثیر مثبتی مانند ایجاد بارندگی خواهد داشت یا نه؟ چون ایجاد بارندگی فقط به رطوبت هوانیست. کشورهای حاشیه خلیج فارس همه مرطوب هستند وبه اقیانوس هند خیلی نزدیک ولی کو بارندگی وسرسبزی؟؟!!
درصورت عدم ایجاد بارندگی این طرح مزیت باارزش دیگری ندارد.
2- ایجاد تونلهای زیر زمینی درعمق 500 متری درحال حاضر غیر ممکن است. چاه با عمق 500 متر به بالا مربوط به چاه های نفت می باشد که در طولهای محدود وبا شعاع خیلی کوچک قابل حفراست وتوان اب دهی 4 میلیون مترمکعب درروز ! را ندارد.
3- برفرض امکان انتقال آب وپمپاژ آن چه از روی زمین وچه از زیر زمین با تبخیر بسیار وسیع اب دراین دریاهای مصنوعی، حجم عظیمی ازنمک ایجاد وشوری بسیار بالایی ایجاد میشود که منجربه یک فاجعه عظیم زیست محیطی خواهد شد!
آب خلیج فاس علی رغم اتصال به دریاها واقیانوس آزاد و ورود جریان عظیم آب شیرین اروند رود که حاصل ترکیب چند رود پرآب دجله وفراط وکارون وکرخه وغیره است درحال افزایش شوری است وهشدار کارشناسان محیط زیست را موجب شده است. حال چه رسد به انتقال این آب شور به مناطق کویری.
به عبارت دیگر دریایی مانند خلیج فارس و دریای خزر که آب های شیرین وارد آن می گردد روز به روز شور تر می گردد. حال اگر آب شور به جای آب شیرین وارد دریایی گردد شوری آن به کجا خواهدرسید؟! وبعد از مدتی پروژه متوقف وآنوقت به جای ریگهای کویر نمک خواهیم داشت که محیط زیست را نابود خواهد کرد.
درنظر داشته باشید که آب زیر زمینی مناطق وسیعی از کشور از اطراف تهران ، قم تا مشهد و شرق وجنوب کشور هم اکنون نیز شور است!.
به عقیده بنده مشکل کم آبی کشور وپروژه تعدیل آب وهوای کشور صرفا ازطریق روشهای نوین آبیاری کشاورزی مانند آبیاری قطره ای و کشت گلخانه ای میسر است. دراینصورت با همین مقدار آب های جاری وتوسعه سدها وکشت گلخانه ای وآبیاری قطره ای ومدیریتهای لازم بخش کشاورزی ایرانی سراسر سبز خواهیم داشت. همانطور که ایران باستان همینگونه بوده است.

هدایت اله قورچیان استاد دانشگاه تهران
14:04 - 1400/09/12
پاسخ دهید

با سلام
۱. از دست اندرکاران این طرح قدردانی می کنم.
۲. کار بسیار مهم و لازمی برای کشور است.
۳. این طرح یک کار بلند مدت است و نیازمند اصلاح و بهینه سازي مداوم است.
۴. اگر این طرح اجرا شود نه تنها بحران آب در ایران حل می شود بلکه در منطقه تاثیر بسیار مثبت خواهد داشت.
۵. همانطور که مجریان طرح با شبیه سازی توانسته اند ابعاد این سه دریاچه و نحوه اتصال آنها را یک مرحله بهینه سازی کنند، با تکمیل این شبیه سازی از نقطه نظر زمین شناسی، زلزله، افزایش منابع آب زیرزمینی، افزایش رطوبت در اطراف نزدیک و دور دریاچه ها، قدرت افزایش بارانزایی، تاثیر در خنک شدن و اعتدال آب و هوا در مناطق مرکزی ایران، نحوه اصلاح فروچاله های ایجاد شده در کشور، و دیگر مسائل مبتلابه فلات مرکزی ایران ، می توانند راه حل های اساسی پیدا کنند.
۶. این طرح امکان ساخت شهر ها و روستاهای جدید در اطراف دریاچه های جدید را فراهم می سازد و می توان از طریق شیرین کردن آب با تکنولوژی های روز امکان دسترسی ساکنان به آب شیرین را فراهم نمود.
۷. انرژی مورد نیاز انتقال آب و شیرین کردن آن می تواند از طریق انرژی های نو مثل باد و خورشید تامین شود.
۸. این طرح می بایست به صورت کاملا اقتصادی طراحی و به صورت تدریجی اجرا شود به گونه ای که هزینه مرحله بعد با اجرای مرحله پیشین تامین شود. از جمله انجام کارهای اقتصادی می توان به توسعه گردشگری متناسب با هر مرحله طرح اشاره کرد.
۹. این طرح می بایست به صورت پایلوت و کاملا مرحله ای اجرا و اشکالات آن در حین اجرا بر طرف شود.
۱۰. این طرح می تواند موجب اشتغالزایی بزرگی شود و تحول عظیمی در اقتصاد و ارتقای فناوری کشور ایجاد کند.
۱۱. از متخصصان و دلسوزان کشور برای تکمیل و فراهم نمودن زمینه اجرای این طرح استمداد می طلبم.

سیدمجید ضوئی
12:16 - 1400/09/12
پاسخ دهید

پروژه بسیارشگفت انگیزی است وهمانطور که فرمودید بطور حتم عوارض جانبی هم خواهد داشت ولی فکر کنم محاسن بیشماری خواهد داشت.

دکتر حمید مباشری
11:41 - 1400/09/12
پاسخ دهید

با سلام و احترام و تشکر فراوان از اندیشه و اهتمام شمادر تعالی کشور عزیزمان، بعنوان بیوفیزیست، که در زمینه های مختلف بر اساس امور طبیعی و با بهره گیری از نیروهای طبیعت بدون صرف هزینه فعالیت می کنم، اعم از بهره مندی ز میدان مغناطیسی ثابت، انرزی های درونی بدن در مقاله با بیماریها، مقابله با ملخ مهاجم با بهره مندی از میدانها و بدور از سم، مقابله با ریزگردها با بهره مندی از رطوبت کویر در فصل مرطوب و یو وی
خورشید در فصل گرم، شیرین سازی آب با بهره مندی از گرما ی خورشید و غیره، تصور می کنم طبیعی ترین راه و بهره مندیاز نیرو های طبیعی بهترین گزینه خواهد بود و پمپ و غیره در دراز مدت کارآمد نخواهند بود اما همانطور که فرمودید قبل از اقدامی، هزاران بار بایستی موضوع را بررسی کرد که خدای نکرده گوتوند دیگری را رقم نزنیم. با کمال اشتیاق آماده همکاری با شما هستم. موید و موفق باشید.

قنبرعلی خردمندی
14:41 - 1400/09/08
پاسخ دهید

بافرض عملیاتی شدن 1-ایا این حجم ازبرداشت اب ازنظرقوانین بین المللی مجازاست؟ 2-ایا کشورهای همسایه (کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس ودریای عمان) این اجازه رامیدهند؟ 3-درصورت انجام این کارایا کشورهای جنوبی خلیج فارس که اتفاقا با ارتفاءکمتروهزینه خیلی کمتری این کاررامی توانندانجام دهندانوقت منجربه پایین ترامدن اب سطح دریا نخواهدشد؟ که کل برنامه های ایران هواشودوفقط هزینه برای ایران باقی بماند؟

ناشناس
23:13 - 1400/09/05
پاسخ دهید

این طرح هیچوقت در ایران عزیز اجرا نمیشه،چون با اجرای این طرح ایران به سرعت مرطوب و خنک میشه چون آب چه با نمک باشه چه بدون نمک باشه،رطوبت و بارندگی همراه خودش میاره،وجود کوه باعث ماندگار شدن رطوبت میشه،این آبادی ایران باعث رشد سریع جمعیت و ایجاد اشتغال و همه نوع بحران در ایران از بین میره و جمعیت ایران بالا میره و دشمنان قسم خورده ایران یعنی انگلستان و روسیه مخالف اجرای همچین طرحهای در کشور هستن،چون رسانه دست دشمنه با جنجال سازی مردم کم اطلاعو و ساده رو تحریک میکنن

علی
09:01 - 1400/09/05
پاسخ دهید

با عرض سلام به همه دوست داران وطن
هر طرحی در رابطه با تغییر اقلیم یک سرزمین هر چند کوچک همواره مشکلات و اثرات مخربی در پی دارد . ما ایرانیان در طول تاریخ مشابه این کار رو انجام دادیم مثل کانالی که داریوش کشید . از نظر مهندسی قطعا راهکار وجود داره تا در زمان بسیار کوتاه دریاهای فلات ایران احیا بشن . ضمنا با توجه به فرهنگ مصرف گرایی مردم ایران امکان اصلاح الگوی مصرف و مدیریت منابع آب در کوتاه مدت و بدون فرهنگ سازی و با موجودیت این حکومت ضعیف وجود ندارد . نمونه اتوبان تهران شمال و صدها طرح نافرجام دیگه . توجه کنید اگه تا چند سال دیگه شهرهایی مثل اصفهان و یزد و .. دیگه قابل سکونت نباشن منبع آب زیرزمینی وجود نداره تا عزیزان فکر شور شدن اون باشند . با توجه به قوانین فیزیک و ارتفاع منفی چاله ها و آهکی بودن کوه های اطراف امکان نشت به دریای خزر و لایه های زیرین تقریبا منتفی هست . این یک طرح ملی و جسورانه هست که همه ما فرزندان ایران چه موافق و چه مخالف باید اون رو جدی بگیریم و برای اولین بار پس از زمان باستان به دنیا نشون بدیم میتونیم بر سر منافع جمعی توافق کنیم . درود میفرستم بر امثال دکتر شاهبداغی که روی طرحی اینچنین عظیم کار کردن و مثل سایر عزیزان مسئول و غیر مسئول بیکار ننشستن و فقط انتقاد نکردن .
پاینده باد ایران عزیزمان

مجید
18:46 - 1400/08/21
پاسخ دهید

اظهار نظر شفاهی و گفتن اینکه این طرح فاجعه است و یا خیلی عالی است،
گره گشا نیست .
اگر از اثرات منفی بگذریم ، با توجه به اینکه تا چند صد سال پیش دریاچه های مذکور آب دار بودند و بخارات حاصل از تبخیر این دریاچه ها قسمت خشک فلات ایران (شامل شرق زاگرس و جنوب البرز ) را سیراب می‌کردند.
در تاریخ هست شهر های سبزوار و نیشابور بسیار سرسبز و جنگل زار بودند.
طرح مذکور ، مثل هر طرح عمرانی می‌باید مطالعات فاز اول و مطالعه زیست محیطی ، روی آن انجام شود .
مسلما در صورت مطالعه و اثبات فایده دار بودن در دراز مدت قسمت های خشک فلات ایران از خشکسالی نجات می یابند .

سهیلی اصفهانی
03:10 - 1400/05/05
پاسخ دهید

این طرح فاجعه است. اگر چنین طرحی اجرا شود، این مملکت دیگر نیازی به فاجعه ندارد، همین ختم کلام است. بروید و تجربۀ مشابهی را در دوران اتحاد شوروی بخوانید که گسیل آب کاسپین (خزر) به گودالی در شرق این دریا چه فاجعۀ زیست محیطی ایجاد کرد که صرف میلیاردها دلار هزینه نتوانست از آثار آن جلوگیری کند.

    مهدی
    02:31 - 1400/07/16
    پاسخ دهید

    مطالعات نشون داد قبلا این مکانها دریای بنام تیس بوده و در تخت جمشید الوارهای استفاده شده که از جنگلهای نزدیک اونجا بدست اومده ولی با زلزله های به وجود امده مسیر ورود و گردش اب از ابهای ازاد قطع شده و مابقی آب تبخیر شده در شهرهای کویری مثلا جوشقان کاشان هر کجا رو بکنید با فسیل موجودات دریایی روبرو میشید پس اگر این طرح احرا بشه برگشت به حالت قبله البته با توجه به گرم شدن زمین و بالا آمدن آب های آزاد و به زیر آب رفتن مالدیو و کشورهای حاشیه خلیج فارس این اتفاق لازمه که بی افته و هزینش همین کشورها بدن تا زیراب نرن در ضمن وقتی این حجم از اب باشه با این پیشرفت عجیب در صعت آب شرین کنها آبادانی به ایران بر می گرده

مصطفی ترکی نژاد
09:26 - 1400/04/28
پاسخ دهید

سلام ، اگر این طرح اجرا شود، آب شور خلیج فارس همراه با معادن نمک کویر عملا یک دریای نمک را تشکیل خواهد داد. پتانسیل ثقلی آب این دریا با ارتفاع 800 متری از سطح آب های آزاد، در وسعت یک ششم تا یک پنجم کل ایران، تمام منابع آب زیر زمینی اطراف را شور می کند. چناچه این آب این منابع زیر زمینی از طریق چاه های کشاورزی برداشت شود تمام زمین های کشاورزی هم شور و لم یزرع می شود. از سوی دیگر با گذر زمان لایه های املاح وآهک بستر کویر هم به مرور در آب حل می شود و اگر منفذی به سمت دریای خزر که 28 متر پایینتر از سطح آبهای آزاد است، پیدا کند،در زیر زمین رودخانه هایی از آب شور به سمت دریای خزر جاری خواهد شد، سطح آب دریای خزر بالا خواهد آمد تمام سواحل دریای خزر زیر آب شور می رود. و البته دولت ایران بایدپاسخگوی تبعات آن را در چهار کشور دیگر ساحلی خزر نیز باشد. شور شدن آب و خاک خوزستان ، و نشتی آب سد لار تهران به سمت مازندران نمونه کوچکی است که نباید در مقیاس بزرگتر تکرار شود. البته دوستان هیچ جای نگرانی نیست، چون به لحاظ مهندسی هزینه اجرا و مصرف انرژی عملاً این طرح مردود است

    سهیلی اصفهانی
    03:12 - 1400/05/05
    پاسخ دهید

    آفرین! گفتنی‌ها را جناب‌عالی گفتید!

علی
14:26 - 1400/04/27
پاسخ دهید

ینی فکر میکنید مسیولین بودجه این پروژه رو میتونن تو این تحریم ها و اقتصاد ضعیف مهیا کنن؟؟
دوم اینکه مدیریت صحیح تصمیم گیری و کارشناسی کردن این پروژه از دولتمردان نالایق که نتونستن پروژه های کوچیکتر ازین رو مدیریت کنن بر میاد؟

sasan
00:29 - 1400/01/17
پاسخ دهید

اگه زلزله هنگام بهره برداری، کانالهای زیر زمینی رو خراب کنه اونوقت باید دوباره از نو کانال بکنیم؟

بیژن
11:01 - 1400/01/03
پاسخ دهید

سلام ، 72 درصد سطح کره زمین را آب فرا گرفته پس با پر شدن کویرهای ایران با آب دریا های آزاد آبی در دنیا کم نمی شود بلکه بر اثر تبخیر و بارشهای بعدی چه در ایران و چه در کشور های همسایه وضعیت آب و هوایی ثغییر شگرفی خواهد داشت . و چقدر ایجاد شغل برای همه بوجود می اورد . نه مسئله مثبت اندیشیست نه افکار رویایی اگر منتظر باشیم ببینیم طبیعت چه بر سر دنیا خواهد آورد که نه انرژی پاک داشتیم نه این همه پیشرفت جهانی و ایران اگر این کار را بکند نامش در این خصوص در دنیا همچون همیشه یادگار خواهد ماند . ضمننا انرژی های مورد نیاز را می توان از انرژی جذر و مد دریای عمان و خلیج فارس که به صورت طبیعی در هر روز نزدیک به 4 متر بالا و پایین می رود و انرژی بادهای 120 روزه سیستان و انرژی خورشیدی در کل ایران که حدودا بالای 200 روز آفتاب داریم استفاده نماییم .

گودرز
23:52 - 1399/12/22
پاسخ دهید

آب دریاچه های ایجاد شده در اثر تابش آفتاب در حجم وسیع تبخیر میشه و باید دوباره با آب شور دریا جایگزین بشه. با این حساب بعد از مدتی کوهستانی از نمک در کویر مرکزی که الان دریا شده جمع میشه. تا راهی برای این نمکها پیدا نشه این طرح در حد شوخیه

پیروز گیلانی
23:58 - 1399/10/04
پاسخ دهید

اینکار تاثیر مثبتی روی محیط زیست خواهد داشت و کسانی که باهاش مخالفند مثل کسانی هستند که مردم رو تشویق به گیاهخواری میکنن و دلشون برای حیوانات می سوزه، فارغ از هزینه های گزاف و مداومی که برای ایجاد و پمپاژ دایمی آب مورد نیاز هست، میشه هزینه هاش رو جبران کرد با توریسم با شهرک سازی ها اطراف این دریاچه ها، با شیرین کردن آب این دریاچه ها برای مصارف کشاورزی و گلخانه سازی و ...شاید با آبزی پروری...هزینه های زیادی داره و ممکنه طول بکشه و میشه از طریق شرکت های تعاونی و مشارکت سرمایه ای تامین اعتبار بشه...هرچند این پروژه خیلی بزرگه و باید عزم بزرگ سیاسی براش وجود داشته باشه ولی قطعا شدنیه این کار ممکنه برای ما خیلی بزرگ باشه ولی کشورهای دیگه خیلی کارهای بزرگتر از این کردن

ابراهیم
17:37 - 1399/08/18
پاسخ دهید

البته شاید این طرح خیلی نقاط مبهم وناشناخته ای داشته باشه ولی میشه با کمک گرفتن از ابزار و انسانهایی که علم این کارو دارن بهترین راه حل رو پیدا کرد ،سطحی ترین تفکر اینه که اب های زیر زمینی شور میشن یا باعث نشست زمینهای اطراف واز بین رفتن منابع ومعادن زیر زمینی میشه این پروژه ،ولی ایا منافعی که میتونه داشته باشه به معایبش نمی ارزه ایا اون بارونی که بر اثر تبخیر اب شور میباره کم ارزش داره ایا از نمکی که بر اثر تبخیر اب میمونه نمیشه استفاده کرد شما وقتی عکسای تو گوگل رو میبینی کشور ما تقریبا چهار پنجمش داره از خشکی از بین میره تقریبا تمام شهرهای مرکزی دارن از بی ابی نابود میشن صنایع از بین میرن وقتی انسانی وجود نداشته باشه اب زیرزمینی به چه کار میاد وقتی کشاورزی نباشه کی میخواد از اون زمینها استفاده بکنه ایا بهتر نیست قبل از اینکه این کشور مثل بیابان بشه یه کاری انجام داد ایا وقتی شنهای روان از سمت همین کویرها داره شهرامونو از بین میبره نباید جلوش رو گرفت تقریبا الان چند دهه هست که تمام شهرهای مرکزی ما بعلت الودگی هوا یا پدیده گرد وغبار در چند مرحله دچار مشکل میشن نباید بافت نباتی این مناطق رو دوباره احیا کنیم اجداد ما متخصص این کار بودن نمونه اون کانال سوئز یا همین قتات هایی که تو دنیا به نام ما ثبت شده در اخر با عرض پوزش باید بگم شاید این کار یه پروژه بزرگ وجهانی باشه ولی ما میتونیم با مشورت وعلم وابزار حال حاضر این کارو انجام بدیم وباعث ابادانی ایران بزرگ بشیم مشکل اینده ما صد درصد مسئله اب وبیابانی شدن کشورمون هست اگر بتونیم نجاتش بدیم کار خیلی بزرگی رو انجام دادیم.

جواد
16:20 - 1399/07/27
پاسخ دهید

در جنگ جهانی اول و دوم هم ایران به عنوان پل مورد سو استفاده قرار گرفته که باید این مورد و خطرات استعماری و خطرات نظامی و خطرات زیست محیطی و نفوذ آب به آب های زیر زمینی ، سفره های آب زیرزمینی و رودخانه های زیرزمینی و نفوذ آب شور به سایر مناطق بسیار خطر آفرین هست کاملا مورد بررسی قرار گیرد. و در حالیکه برخی از کشورها با توسعه ساحل و پیشروی به سمت دریا در حال کشور گشایی هستند نادرست هست که نیمی از کشور را به زیر آب شور بفرستیم و از طرفی کشور را به دو نیمه شرقی و غربی بین این دریاچه ها تقسیم کنیم.
البته چندسالی هست که این ایده مطرح شده و به سوالات متعددی که خودشون فرمودند پاسخی داده نشده.
اما سنگ بزرگ علامت نزدن هست.
پس بهتر هست به جای طرح یک ایده عظیم جاه طلبانه و غیر عملی به جای پمپاژ این مقدار عظیم و نجومی آب البته اگر هدف فقط تغییر اقلیم باشد و نه چیز دیگر فقط باید آب با لوله به مناطقی منقل بشود که خاک شور و لم یزرع و غیرقابل نفوذ دارد و از طرفی درختان حرا که تصفیه کننده طبیعی آب هستند در آن مناطق کاشته شود.

    محمد مردی
    00:26 - 1399/08/19
    پاسخ دهید

    بنده اگر مسئول مملکت بودم با بستن راه اختلاس و پولهای بیت المال که هدر میره هزینه این کار رو تامین کرده و حتما این کار رو انجام میدادم.

جواد
16:10 - 1399/07/27
پاسخ دهید

در جنگ جهانی اول و دوم هم ایران به عنوان پل مورد سو استفاده قرار گرفته که باید این مورد و خطرات نظامی و خطرات زیست محیطی و نفوذ آب به آب های زیر زمینی ، سفره های آب زیرزمینی و رودخانه های زییرزمینی و نفوذ آب شور به سایر مناطق بسیار خطر آفرین هست. و در حالیکه برخی از کشورها با توسعه ساحل و پیشروی به سمت دریا در حال کشور گشایی هستند نادرست هست که نیمی از کشور را به زیر آب شور بفرستیم و از طرفی کشور را به دو نیمه شرقی و غربی بین این دریاچه ها تقسیم کنیم.
سنگ بزرگ علامت نزدن هست.
اما به جای پمپاژ این مقدار عظیم آب اگر هدف تغییر فقط اقلیم باشد و نه چیز دیگر فقط باید با لوله آب به مناطقی منقل بشود که خاک شور و لم یزرع و غیرقابل نفوذ دارد و از طرفی درختان حرا که تصفیه کننده طبیعی آب هستند در آن مناطق کاشته شود.

زیتون
16:26 - 1399/05/12
پاسخ دهید

تونل های عظیم زیر زمینی(پایین تر از سطح دریاهای آزاد) امکان ایجاد جزایر سبز گسترده را در کویر های ایران میده ....لذا استاد شدن در تونل سازی شرط اول(مثل قنات که اجداد ایرانی ها توش استاد بودن).....در مورد هزینه شیرین کردن آب هم میشه از غشاهای گرافن و نصب تاسیسات اسمز معکوس در عمق هزار متری زمین در کنار ساحل عمان و استفاده از وزن آب برای تولید فشار لازم برای شیرین سازی آب استفاده کرد (هزینه انرژی صفر).....این طرح چون عملی است بهتر است ابتدا برای مردم سیستان اجرا بشه و همانطور که خودش را ثابت میکنه و ضعف هاش را برطرف میکنه بداخل فلات ایران گسترش پیدا کنه(تعاونی های مردمی حفر قنات های کوچک از این منبع عظیم آب)......

محمد کوه کن
23:34 - 1399/04/27
پاسخ دهید

سلام .
شما به دریاچه کویر لوت و نمک بر اساس یافته های فسیلی بجا مانده از هزاران سال قبل در زمان هخامنشیان و کوروش کبیر نگاه کنید آن زمان هشدار خشک شدن این دریاچه های بزرگ داده بودند شما به آثار بجا مانده از شهرهای کلان مثل تخت جمشید و سایر مناطق نگاه کنید وجود این شهرها و پایتخت ها در آن دوران که تکنولوژی سیستم انتقال آب و منابع تامین آب در وضعیت فعلی نبوده فکر می کنید با شرایط گرم و خشک امروز این شهرها وجود داشته نه ایران از نظر اقلیم شناسی بهترین آب و هوای داشته پس داستان رطوبت غیر قابل تحمل و شور شدن آب منابع زیر زمینی و همه و همه بدون مطالعه و نظرات غیر کارشناسی از طرفی ورود آب دریا تحت کنترل با عوامل سیستمی با قابلیت کم و زیاد یا قطع کامل پس اگر می خواهیم ایران از حالت بیابانی و صحرای بی اب وعلف نجات بدهیم و برگردیم به ۳۰۰۰ سال قبل باید همانند دریاچه ارومیه کویر نمک و کویر لوت پر آب کنیم این ها طبق آثار بجا مانده دریاچه های شور بوده نه شیرین آنهایی که بفکر احیای دریاچه ارومیه هستند دریاچه های مهمتر از آن همین دریاچه خسک شده کویر نمک و کویر لوت در هزاران سال قبل پادشاهان ایران مثل امروز ما که نگران خشک شدن دریاچه ارومیه هستیم نگران خشک شدن دریاچه کویر نمک و کویر لوت بودند . پس صلیقه ای نظر غیر کارشناسانه و بدون مطالعه و کاوش روی فسیل های موجود ندهیم چرا با وجود تکنولوژی و امکانات روز نمی خواهیم روی بستر و دامنه کویر از جنبه فسیل شناسی و ژئو فیزیک و زیست شناسی بومی وقت بزاریم چرا باید نگاه مان به ژاپن و چین باشد

بهزاد
18:46 - 1399/04/18
پاسخ دهید

اگر ابتدا آب دریای عمان رو با استفاده از چندین نیروگاه اتمی در حاشیه کوههای مکران شیرین کرد و بعد به کویر ارسال بشه چطور؟
و اینکه اگر دریاچه ها ایجاد بشن، چرخه آب یعنی تبخیر و بارش مجدد روی دامنه های شرقی زاگرس و جنوبی البرز و جاری شدن به سمت دریاچه های ایجاد شده اتفاق نمیوفته؟

    محسن مظلوم - کارشناس مهندسی نفت
    09:17 - 1399/05/08
    پاسخ دهید

    مگه یه لیتر دو لیتره یه تحقیقی واسه آب شیرین کن ها بکنید متوجه میشید که هزیته برداره

    سهیلی اصفهانی
    03:20 - 1400/05/05
    پاسخ دهید

    اصلا این چه ضرورتی دارد؟ طبیعت حکم داده که این نقطه چنین شود و حکم ما هم این است که با این وضع همزیستی داشته باشیم. وجود دریاچه‌ای در منطقۀ تبوک عربستان که روی آن آثار پای کلگدن و زرافه و انسان نوین دیده می‌شود، نشان می‌دهد که این موج بیابانی از 60 هزار سال پیش به تدریج منطقه را درنوردیده است تا این که به گواهی سان هدین و الفونسو گابریل در 15 هزار سال قبل حکم نهایی را دربارۀ دریاچه های ایران صادر کرد. حالا هم استفاده از آب دریا مفید است، به شرط آن که بتوانیم آن را در داخل لوله و در گودال‌های کاملا آب بندی شده به کمک انرژی خورشیدی به آب قابل استفاده در سه سطح آشامیدن، کشاورزی و صنعت به درجات مختلف تصفیه کنیم. زندگی در کویر به مراتب بهتر از مناطق مرطوب برای انسان مفید است. تجربه این را ثابت کرده است که کشت کویری میوه‌ها و گیاهان بسیار بهتری را ارائه می‌دهد. باید با کویر همزیستی کرد، نه این که به مقابله با آن پرداخت. مثلا گیاهان دارویی در کویر خیلی بهتر عمل می‌آیند و میوه‌های بیابانی از نظر مزه اصلا قابل مقایسه با میوه‌های مناطق مرطوب که مزۀ آب می‌دهند، نیستند. پس کویر مواهب بسیار دارد که به ما عرضه کند.

مهدی زارع
12:55 - 1399/02/03
پاسخ دهید

سلام، شما آب را میخواهید انتقال بدید به گرمترین نقطه زمین با دمای 70 درجه سانتیگراد، با مشکل شرجی شدن هوا وتاثیر آن بر طبیعت چگونه میخواهید برخورد کنید؟ در این آب و هوایی که بوجود می آید طرح گردشگری و توریسمش بماند آیا دیگر میتوان زندگی کرد؟

امیر (لطفا مطلب رو کامل بخونید)
00:29 - 1399/01/08
پاسخ دهید

سلام .لطفا این مطلب طولانی رو هم بخونید....من هم چندین سال روی یک طرحی بسیار کوچیک تر فکر کرده ام اتفاقا من در شهر قم زندگی می کنم.ودر بیشتر ارتفاعات قم میشه،رد فسیل پیدا کرد.من توی چند نقطه از دل بیابونهای قم ،مثل همون دریاچه نمک،دریاچه حوض سلطان،و تالاب بهشت معصومه این طرح تو ذهنم بود.این رو در نظر بگیریم که شاید روی گردشگری تاثیر خوبی داشته باشه،اما جیز هایی مثل زلزله های بزرگ رو درنظر بگیرید.فاجعه ای مثل سونامی های عجیب که ما از اون خبر نداریم .حتی علمی در مورد اون نداریم.مثل همین ویروس کرونا.دومین مطلب شما اگه در مناطق بیابانی وجاهایی که خاکش شبیه قم هستش مثل همون بیابون لوت وکویر ایران با یک بارندگی شدید وتجمع آب در اون نقطه فرونشست های وحشتناکی اتفاق می افته نمونه هایی که خودم دیدم وخاک منطقه همون خاک کویری هست. منطقه اطراف امام زاده سکینه خاتون (س) هستش که بعد از بارش و جمع شدن آب ،فرونشست زیادی داره،یک ایراد دیگه رو در نظر بگیریم اینکه با وجود اینکه وسعت این طرح زیاده اما در عمل این طرح یک استخر بسیار بزرگه .شما اگه تو مناطق کویری که باتلاق هستش در فصل بهار وتابستون به اون نقاط برید شاهد یک رطوبتبسیار زیاد والبته غیر قابل تحمل مواجه میشید(لطفا با دریای خزر مقایسه نکنید چون واقعا عرض جغرافیایی ایندو نقطه ومحیط عرض جغرافیایی ساحل ایران وعرض جغرافیایی ساحل روسیه به شدت شاهد تغییر مناطق جغرافیایی هستیم) شما در نظر داشته باشید در فصل زمستون نصف بیشتر دریاچه که در دشت کویره یخ زده(سرمای مناطق کویری واقعا عجیبه)حالا دریاچه دوم که در دشت لوت هستش ونزدیک گرم ترین نقطه دنیا یعنی گندم بریانک ما آب داریم ودریاچه هنوز یخ نزده با کوچک ترین اتفاقات طبیعی مثل زلزله ،باد شدید چه اتفاقی ممکنه بیفته،سومین چیز ما در اوایل سال نود وهشت شاهدسیل در چندین شهر بودیم روی صحبت ما چون مناطق بیابونی هست .یک ایراد طرح ورود سیلاب ها به این دریاچه ها بود.تجربه تلخ آق قلا و خوزستان رو فراموش نکنیم که چه فاجعایی پیش اومد.حالا ما این طرح رو داشته باشیم و یه سیلاب اومد وسطح آب دریاچه بالا رفت وبعضی از نقاط ویا (شهر ها زیر آب بره )،پس بازم خطرآفرینه!!!!چهارمین نظر ما می تونیم دریاچه های در مقیاس کوچک تر درست کنیم و از نظر اقتصادی و جنبه جذب توریست استفاده کنیم،والبته آب هایی که در اعماق بسیار عمیق تر از سفره های زیر زمینی رو در نظر بگیریم(لطفا افرادی که از این موضوع اطلاعاتی ندارند از روی تحقیقات ومستندات علمی ایی که وجود داره یه مطالعه ای داشته باشند تا موضوع رو بهتر درک کنن) واز هین آب های زیر زمینی برای کشاورزی و اشتغال استفاده کنیم(مثل منبع عظیم وتقریبا تمام نشدنی در اعماق بستر زمین در سیستان وبلوچستان که اتفاقا آب بسیار جوان وبدون ضرر(ثابت شده از نظر تحقیقات علمی)استفاده کنیم ودوباره این قطب عظیم کشاورزی رو احیا کنیم واز همین آب ها برای آبرسانی به مناطق دیگه وآبادانی ایران استفاده کنیم.(لطفا در مورد این مطلب سیستان هم تحقیق کنید.)پس لطفا ما به دنبال دریاچه ساز های کوچک وساخت جزایر کویری باشیم. در ضمن میشه از همین کویر ثروت های عجیب وناشناخته کویر استفاده کنیم. مثل نفت ،اکوسیستم طبیعی منطقه و هزاران مورد دیگه که من اطلاعاتی ندارم. وعزیزان دیگه اون رو بهتر از بنده می دونن.

    آرش ازکیا
    07:36 - 1399/01/08
    پاسخ دهید

    با سلام و ادب
    متشکر از شما که وقت گذاشتید و تمام نظرات ارزشمند خودتون را مکتوب فرمودید. مطمئن باشید نظر شما رو کامل از ابتدا تا پایان خوندم

    شاد و سلامت باشید؛ انشاء الله

      ژرف اندیش
      15:03 - 1399/09/28
      پاسخ دهید

      سلام من جوابی ندارم؟

ایران
19:28 - 1398/09/11
پاسخ دهید

با اینکه تخصصی در این موضوع ندارم .
ولی معایب این پروژه بیشتر از خوبی هاشه
پس بهتره این پروژه انجام نگیره

صادق
04:45 - 1398/07/07
پاسخ دهید

سلام کاش عملی میشد

رسول
09:18 - 1398/06/31
پاسخ دهید

فارغ از تمامی مسائل تکنیکی و تخصصی، موضوع مهم تر شور بودن آب خلیج فارس (36 در هزار) و دریای عمان است. توجه داشته باشید منابع تامین آب تمامی چاله های داخلی ایران رودخانه های آب شیرین بوده است. منابع نمکی چاله های ایران مرکزی به سازندهای زمین شناسی با ترکیبات شور همراه با تبخیر شدید مخصوصا بعد از خشک شدن دریاچه های کواترنری که خود بسترساز مدنیت در ایران بوده اند، مربوط می گردد. لذا انتقال آب شور خلیج فارس و دریا عمان باعث شور شدن آب های سطحی و زیرزمینی و با تداوم تبخیر، ترسیب فزایندۀ نمک در سطح زمین و شور شدن خاک ها خواهد شد.

حبیبی
12:29 - 1398/06/30
پاسخ دهید

تبخیر مشکل اصلی پروژه خواهد بود

حامد تقی زاده
12:04 - 1398/06/29
پاسخ دهید

با سلام. با تمام احترام، تحقیق که ایشون انجام دادند فارغ از اینکه کجا تحصیل کردند یا چه سطح علمی دارند، یک کار بسیار ساده سطحی و ابتدایی از بررسی شرایط توپوگرافیکی منطقه هست در نرم افزار Global Mapper. کاری که هر کسی کمترین آشنایی با نرم افزار داشته باشه میتونه انجام بده. این طرح، مسایل بسیار مهم دیگری دارد که نیاز به بررسی های بسیار تخصصی داره. به نظر شخص بنده این حجم از دستکاری در طبیعیت میتونه فاجعه آفرین باشه. مشکل اصلی این است که پیش بینی رفتارهای طبیعت، لایه های خاک موجود، اثر آن در سفره های زیرزمینی، گسل ها و ... امکان پذیر نیست. این طرح مانند این است که یک نفر بگوید من طرحی دارم و ما میتوانیم ساکن مریخ شویم. اما نه بررسی خاصی داشته باشد و یا نه طرح خاصی. مگر مثل ایلان ماسک، سالها هزینه و وقت بگذارد برای بررسی و امکان پذیری آن.

الف
17:42 - 1398/03/25
پاسخ دهید

درجاییکه دانشمندان ناسا بر روی عملی نمودن پروژه وبرنامه های جاه طلبانه مهاجرت انسان به کره مریخ و انجام مجتمع سازی برای زندگی انسانها درآنجا و منجمله دستیابی به " آب " در میلیونها کیلومتر دورتر از کره زمین برنامه ریزی میکنندو با وجود مشکلات عدیده و حتی غیر قابل پیش بینی شبانه روز در تلاش و پیشبرد اهداف آن میباشند ، آیا پروژه پر کردن دریاچه های کویر ایران به دست دانشمندان ایرانی و احتمالاً با مساعدت سرمایه گذاران و دانشمندان مشتاق خارجی با وجود مشکلات مطرح در این زمینه محتمل تر و قابل دسترسی تر و عملی تر به نظر نمیرسد. آیا مشکلات "پروژه مجتمع سازی و دستیابی به آب در کره مریخ"بیشتر است یا "پرکردن دریاچه های کویر ایران" ؟! بدیهتا ساختن و پیاده سازی و راه اندازی هر پروژه ای زحمت و مشکلات اجرایی خود را دارد که میتوان با همت دانشمندان ، مدیران و مردان بزرگ بر آنها غلبه نمود. چرا به حرفها گوش نکنیم و زحمات دیگران را اجر ننهیم و باور نکنیم ؟ طبیعتا طرح و تبادل دیدگاهها و طرح معایب و برآورد مشکلات با نظر مساعد و انگیزه سازنده به پیشبرد طرحها و نیل به اهداف بزرگ کمک مهمی است ، لیکن با منفی بافی و ابراز یاس و ناامیدی ازعهده هیچ کاری نمیتوان برآمد. کشور ما ایران برای نیل به آبادی ، بزرگی و سربلندی بیشتر نیازمندهمگامی واهتمام و تلاش و جدیت بیشتری است ! نابرده رنج ،گنج میسر نمیشود !!

    ژرف اندیش
    19:41 - 1399/08/24
    پاسخ دهید

    من تخصصی ندارم اما چند تا سوال ذهنم را درگیر کرده.ابتدا اینکه آیا میشود با تونلهای بزرگ که از روی ارتفاعات جازموریان رد شود بر اثر سنگینی اب و کشش و ایجاد خلا آب خود به خود مکیده و دشت جاز موریان را بی وجود پمپ پر کرد؟
    و آیا میتوان با ایجاد ابر کارخانه های تولید نمک که مورد مصرف صنایع پتروشیمی است شوری حاصل از تبخیر را کنترل کرد؟
    آیا میشود کانال برگشت آب هم احداث کرد تا آب در گردش باشد و جلوی شوری بیش از اندازه آن را گرفت؟
    و در نهایت آیا میتوان از کشور های همسایه با توجه به تاثیر مثبت زیادی که در بارشهایشان خواهد داشت مشارکت طلبید و حتی از راه فروش زمینهای حاصلخیز اطراف طرح هزینه آن را تامیین نمود؟

مصطفی ترکی نژاد
09:17 - 1398/02/07
پاسخ دهید

سلام ، آب شور خلیج فارس همراه با معادن نمک کویر با ارتفاع 800 متری از سطح آب های آزاد،به وسعت یک ششم تا یک پنجم ایران تمام منابع آب زیر زمینی را شور می کند . چناچه این آین آب ا چاه های کشاورزی برداشت شود تمام زمین های کشاورزی هم شور می شود. لایه های املاح وآهک بستر کویر هم به مرور در آب حل می شود و اگر منفذی به سمت دریای خزر که 28 متر پایینتر از سطح آبهای آزاد است، پیدا کند، تمام سواحل دریای خزر زیر آب می رود و وآب دریا هم شور می شود. شور شدن آب و خاک خوزستان ، و نشتی آب سد لار تهران به سمت مازندران نمونه کوچکی است که نباید در مقیاس بزرگتر تکرار شود

    رضا
    01:57 - 1398/06/26
    پاسخ دهید

    جناب ترکی نژاد ، شوری اب و زمین های خوزستان ، خود بی تدبیری و عدم استفاده از نیروی کارامد و متخصص بوده و جریانهای جاه طلبانه دیگر ، لطفا زمانی که آمار میدید سعی بر این کنید که نا کارامدی و بی لیاقتی مدیران اجرایی را در نظر بگیرید ، دید خود را عوض کنید

      مصطفی ترکی نژاد
      10:17 - 1398/08/04
      پاسخ دهید

      سلام دوست غزیز، کویر نمک و لوت با خوزستان قابل مقایسه نیست، آب و خاک در خوزستان عموماً شیرین است.و مناطق شور آن نقاط خاص و محدود می باشد که البته با مدیرت صحیح (در طراحی و اجرا) میتوان از تاثیر سو آنها بر پروژه های عمرانی پیشگیری کرد.اما کویر های ایران تماماً شور است نمی توان آنرا تا ارتفاع 800 متری آب کرد و انتظار داشت با مدیریت صحیح (طراحی، اجرا یا بهره برداری)می توان از انحلال نمک در آب پیشگیری کرد.

مهدی
15:40 - 1398/01/12
پاسخ دهید

من یک سوال دارم .ما در دریای خزر و دیگر دریا ها نقطه هایی رو داریم که رودخانه های ما به دریا می ریزند .و آب رودخانه هم آب باران است و شیرین است .آیا نمیشه قبل از اینکه آب به دریا بریزد و شور شود . آب را از محل ورود به دریا منتقل کرد ؟

سعید محسنی
19:35 - 1397/11/08
پاسخ دهید

امثال بادهای 120- 130روزه سیستان که معروفه تبدیل به بادهای باران آور(موسمی) و غیرموسمی می شود می شودو اینکه قبلااین محیط خودش دریا بود و در کتب قدیمی نقل است که جنگلهای پردرخت بوده که تامشهد ادامه داشت ضمنااوردن اب ایجاد حیات است عوارض محیطی آن 100٪به مثبت است کجایند طرفداران محیط زیست که هیچ محیطی را تبدیل به محیط زیست نکرده اند اگر خشک بوده احیاء نکرده اندهمانطور خشک بماند ضمن اینکه دشمنان با عواملی نفوذی وموذی کشور هم با ترساندن و با بهانه های مختلف شما را از افزایش آب و رطوبت وباران و ابادسازی محروم کرده اند یعنی بعد اینهمه سال فناوریهارا درجهت سرسبزی کشورتان عرضه نداشتید بکار بگیرید بصورت غیر قانونی خیلی از زمین های شمال از سرسبزی که درآورده اند با رشوه وپول و....

    ایرانی
    10:16 - 1398/07/06
    پاسخ دهید

    چه تحلیل جالبی پس یاید تا حالا خیلی از نواحی کویری چین وآمریکا و... دریا شده باشد.

علی
11:48 - 1397/08/08
پاسخ دهید

درود بر عزیزان
سالهاست که در مورد آب و هوای ایران مطالعه دارم در تابستان یک پرفشار جنب حاره بر ایران مستقر می شود و مانع از صعود هوا می شود اما گاهی در اواخر تیر و هفته های ابتدایی مرداد این پرفشار تضعیف شده و موجب نفوذ هوای مرطوب به ارتفاعات و تشکیل بارش می گردد به نظر بنده با اجرای این طرح حجم رطوبت وارده به ارتفاعات افزااش خواهد یافت و میزان بارش بیشتر خواهد شد جنگلهای زاگرس و البرز جنوبی احیا خواهند شد حتی اگر این امر محقق نشود دریاچه های تشکیل شده پتانسیل بسیار عالی برای جذب گردشگران و تکثیر و تولید انواع آبزیان را خواهد داشت صنعت حمل نقل دریایی احیا شده و حجم عظیمی از اشتغال را در پی خواهد داشت امیدوارم دولتمردان بخشی از سرمایه های حاصل از فروش نفت را در این طرح عظیم و تحول ساز هزینه نمایند .

    عرفان نوظهور
    11:52 - 1397/08/08
    پاسخ دهید

    متشکر از نظر شما

    محمد کوه کن
    23:33 - 1399/04/27
    پاسخ دهید

    سلام .
    شما به دریاچه کویر لوت و نمک بر اساس یافته های فسیلی بجا مانده از هزاران سال قبل در زمان هخامنشیان و کوروش کبیر نگاه کنید آن زمان هشدار خشک شدن این دریاچه های بزرگ داده بودند شما به آثار بجا مانده از شهرهای کلان مثل تخت جمشید و سایر مناطق نگاه کنید وجود این شهرها و پایتخت ها در آن دوران که تکنولوژی سیستم انتقال آب و منابع تامین آب در وضعیت فعلی نبوده فکر می کنید با شرایط گرم و خشک امروز این شهرها وجود داشته نه ایران از نظر اقلیم شناسی بهترین آب و هوای داشته پس داستان رطوبت غیر قابل تحمل و شور شدن آب منابع زیر زمینی و همه و همه بدون مطالعه و نظرات غیر کارشناسی از طرفی ورود آب دریا تحت کنترل با عوامل سیستمی با قابلیت کم و زیاد یا قطع کامل پس اگر می خواهیم ایران از حالت بیابانی و صحرای بی اب وعلف نجات بدهیم و برگردیم به ۳۰۰۰ سال قبل باید همانند دریاچه ارومیه کویر نمک و کویر لوت پر آب کنیم این ها طبق آثار بجا مانده دریاچه های شور بوده نه شیرین آنهایی که بفکر احیای دریاچه ارومیه هستند دریاچه های مهمتر از آن همین دریاچه خسک شده کویر نمک و کویر لوت در هزاران سال قبل پادشاهان ایران مثل امروز ما که نگران خشک شدن دریاچه ارومیه هستیم نگران خشک شدن دریاچه کویر نمک و کویر لوت بودند . پس صلیقه ای نظر غیر کارشناسانه و بدون مطالعه و کاوش روی فسیل های موجود ندهیم چرا با وجود تکنولوژی و امکانات روز نمی خواهیم روی بستر و دامنه کویر از جنبه فسیل شناسی و ژئو فیزیک و زیست شناسی بومی وقت بزاریم چرا باید نگاه مان به ژاپن و چین باشد

    پیروز گیلانی
    23:51 - 1399/10/04
    پاسخ دهید

    دوست عزیز جهت بادها و سامانه ها از غرب به شرقه نه بر عکسش، این دریاچه ها اگه ایجاد بشن روی مناطق شرقی از لحاظ آب و هوا و رطوبت تاثیر خواهند داشت نه مناطق زاگرس و ...

saeed
11:11 - 1397/07/22
پاسخ دهید

آخه میخواد آب بیاره که چی بشه ؟؟
به نظر این حقیر ابلهانه ترین فکره این همه انرژی صرف میشه که آخرش به چی برسن؟
آب و هوا رو جنگل ها و گیاهان عوض میکنن نه دریای شور ای ابله
به این ابله بگید شما اگه میتونی بیا نزار جنگل های شمال از بین بره پر کردن آب لوت پیش کش
بگو ای ابله الان این کویر لوت دست ترکیه ای ها بود ازش میلیارد ها پول گردش گری به دست می آوردن
بگو ای ابله تو بیکار هستی و از شکم سیری هست که نشستی اینارو سرهم میکنی و وقت پر بشه وگرنه آدمی که کار علمی واقعی داشته باشه وقتش اونقدر پر میشه که به این .... نمیرسه

    amir
    12:40 - 1397/07/26
    پاسخ دهید

    لطفا مثل آدمای همه چیز فهم که بقیه رو نفهم فرض می کنند صحبت نکنیم. اگر این طرح اجرایی بشه طبیعت ایران برمیگرده سر جای اول خودش. قرار نیست چیزی رو عوض کنیم یا خرابکاری کنیم. زمانهایی که این کویرها دریاچه بودند طبیعت ایران خیلی سرسبزتر از الان بوده. از دریاچه هم میشه برای گردشگری استفاده کرد.

    دانیال فرخنده
    11:08 - 1397/10/18
    پاسخ دهید

    توی جهان دریاچه ای از دریاچه ارومیه که شور تر نیست ولی با اب های زیر زمینی که مدیون دریاچه هستن ارومیه پر از باغ های کشاورزی و تفریحیه . منابع آب زیر زمینی ایران طی چند دهه اخیر تقریبا خالی شده و این باعث شده تا شاهد خشک شدن زمین های کشاورزی اون منطقه و فرو رفتن به یکباره زمین تا چند ده متر باشیم که اگه اینکار انجام بشه دوباره منابع آب زیرزمینی که همشون قابل استفاده برای کشاورزی و ... هستن پر میشه
    و مورد های مثبت دیگش تغییر آب و هوای ایران از خشک به مرطوب میشه ، چون ایران روی خط استوا هست ، تابش آفتاب باعث میشه زودتر ابر ها تشکیل بشن و اگر مدیریت درستی داشته باشن میتونن بخش عمده ای از ایران که از بیابان تشنه ی آب تشکیل شده رو با درخت های سازگار با محیط و اکو سیستم جدید جایگزین کنن و ایران جدیدی متولد بشه.
    حتی میتونن اون قسمت رو به دریاچه زنده تبدیل کنن و تلاش کنن اونجا با ماهی هایی که توی دریای شور میتونن زندگی کنن پرورش بدن و شرایط زنده بودن و افزایش جمعیتشون رو فراهم کنن و در اینصورت میتونیم چند سال بعدش شاهد ایجاد تعداد عظیمی شغل باشیم که حتی باعث میشه با کمبود نیروی کار مواجه بشیم.
    ولی سوال اینجاست که بعضی از قسمت هایی که میره زیر اب منابع معدنی قابل توجهی رو داره و چه اتفاقی برای اونها میفته و بعضی مناطق دیگه که زمین های کشاورزی مرغوبی دارن میره زیر آب که باید بررسی بشه که زمین های اطرافش قابلیت جایگزین شدن رو دارن یا نه.
    مورد بعدی حمل و نقل دریاییه که باید بلافاصله بعد از تشکیل شدن بخشی از دریاچه زیرساخت هاش رو مستقر کنن برای خدماتی مثل حمل و نقل دریایی باری و مسافربری و مراکز تفریحی و ...
    اگر بتونن راه حل مناسبی برای این سه تا سوال پیدا کنن اتفاقا نقطه ی عطفی توی تاریخ ایران خواهد بود و میتونیم آینده خوبی برای ایران متصور باشیم
    اما نکته ی بد ماجرا اینه که این کار تا کاملا به ثمر بشینه حداقل 30 سال فعالیت گسترده رو میطلبه که هیچ دولتی کاری نمیکنه که در دولت بعد از خودش ثمر بده و این مشکل عمده ماست

      عرفان نوظهور
      11:10 - 1397/10/18
      پاسخ دهید

      ممنون از نظر گرانقدر شما

    رضا
    02:20 - 1398/06/26
    پاسخ دهید

    با عرض معذرت از همگی ، با هر کس باید مثل خودش رفتار کرد ، اولا که ابله جنابعالی هستید ، چون ایشان کار تحقیقاتی در ناسا انجام میدهند ، جایی که جنابعالی تو خواب هم نمیتونی تصور کنی ، چون مستلزم داشتن علمی بسیار بالاتر از حد و ظرفیت ذهنی شماست . و در واقع در صفحه دید شما این اعداد و ارقام و محاصبات نمیگنجه ، من روی حرفم با ادمین گرامی هم هست ، عزیز دل ، چرا همچین کامنت هایی رو تایید میکنید و به نمایش میگذارید ، لطفا دقت بیشتری در این امر شود ، دوست عزیز شما تحقیقات علمی رو با تحقیقات قضایی به کل اشتباه گرفتی ، و به گمانم که این فقط و فقط تاثیر مصرف جنس نامرقوب میتواند باشد . با عرض معذرت از همه دوستان

    مجید
    15:17 - 1399/04/31
    پاسخ دهید

    متاسفم برای این دوستمون که که اینطور بی ادبانه جواب میدند.
    من موافق این موضوع که جاهای دیگه ای هم برای هزینه کردن منابع مالی وجود داره، ولی اجرای این طرح که باعث بوجود آمدن شهرهای جدید و انتقال و پراکندگی جمعیت در سراسر ایرانخواهد شد بزرگترین دستاورد این طرح خواد بود

مهدی
21:58 - 1397/06/11
پاسخ دهید

با سلام
این طرح با مشکلات زیادی مواجه هستش
1 پمپاژ کردن این همه آب خیلی خیلی سخت هستش و ب قول مسوولین طرحی است ژول ورنی
2 شهر قم و شهداد و چند شهر و روستای دیگه میره زیر آب
3 این آب وزن لایه هارو بیشتر میکنه و زلزله
4 آب ب درون گسل ها نفوذ میکنه و لغزش و زلزله
5آب ب درون سفره های آب زیر زمینی نفوذ میکنه و ما کلا آب شیرینمونو از دست میدیم
6 تبخیر اب باعث شورترشدن دریاچه ها میشه و نمک اضافی میتونه دردسر ساز بشه
بازم هست ولی همینا کافیه
من این مشکلات رو حل کردم
فقط نمیتونم با مسوولین این طرح ارتباط برقرار کنم
لطفا اگر میتونید کمکم کنید تا با مهندسین این طرح همفکری کنم و طرح رو کامل کنیم
ممنونم

ایرانی
11:15 - 1397/06/03
پاسخ دهید

داداش دریای عمان اولا خشک نمیشه چون به اقیانوس های جهان متصل هست دوما دریای خلیج فارس هم دریاچه نمیشه چون به دریای عمان متصل هست دریای عمان هم به اب های آزاداقیانوس ها

یزدان
13:05 - 1397/04/19
پاسخ دهید

یهو دیدی با این کار دریا عمان خشک شد و خلیج فارس تبدیل به دریا چه شد !

پ
22:09 - 1396/04/18
پاسخ دهید

یه سوالی... زیر این دشت های خشک و بی آب و علف معمولا سفره های آب شیرینی ممکنه وجود داشته باشند که از کوه های مجاور تغذیه میشن، که در صورتی که این سفره ها آزاد باشن، پر کردن دشت ها با آب دریا به معنی دستی شور کردن همین منابع آب نیست؟

    رضا
    18:51 - 1397/02/09
    پاسخ دهید

    عوضش اینکار باعث میشه اقلیم ایران عوض بشه.میدونید چقدر روی بارشها تاثیر میذاره؟؟

    علی
    15:29 - 1397/02/12
    پاسخ دهید

    در هزاران سال قبل دقیقا در کویر مرکزی ایران (دریا) وجود داشته که طی سالهای متمالی خشک شده است، اگر انتقال آب عملیاتی شود، چیزی غیرعادی به طبیعت تحمیل نمیشود، بلکه طبیعت مرکزی ایران به حالت اول خودش برمیگردد

    علی
    19:43 - 1397/08/12
    پاسخ دهید

    خود کویر زمانی دریاچه بوده که بر اثر صعود زمین یا پدیده ژئوسنکلینال خشک شده پس کویر سرشار از نمکه اگه این مورد که می فرمایید درست باشه باید بعد از هر بارندگی در کویر یا حاشیه اون آبهای شیرین مجاور شور بشه که تا حال اینگونه گزارشهایی منتشر نشده

      محمد کوه کن
      08:15 - 1399/04/28
      پاسخ دهید

      بهترین نتیجه گیری برای اینکه تصمیم فنی مهندسی عاقلانه و اثر بخش در خصوص احیای دریاچه خشکیده کویر نمک و کویر لوت گرفته شود همین است که به آثار باستانی و قدمت شهرهای تاریخی حوالی آن با دقت بیشتر کاوش گردد که این شهرها چرا در این مکان ایجاد شده و چرا به عنوان پایتخت امپراطوری ایران این مکان ها بوده که مسئله آب و غذا و پوشش جنگلی و گیاهی و زراعی و آب وخواب مناسب آن زمان به دلیل پر بودن دریاچه کویر نمک و کویر لوت بودن اما اینکه این دریاچه ها شور بوده یا شیرین لایه های بستر آن با وسعت این لایه ها خیلی راحت پیشینه آن را و حجم مقدار ارتفاع آب مشخص می کند قدر مسلم اینکه این دریاچه ها مثل دریاچه ارومیه امروز درآن زمان برای حکمت ها نگرانی خشکیدن آن بوده اما چون امکانات امروزی نبوده کاری نمی توانستند بکنند . پس بجای عوام فریبی بهتر با نگاه به سواحل دریای عمان و خلیج فارس و دریای خزر آیا شوری آن تاثیر بر شوری آب زیر زمین نقاط همجوار دارد می بینیم که نخیر حتی ما در فاصله چند متری دریا چاه آب شیرین داریم و ....

        بهروز از ایران
        03:28 - 1399/11/12
        پاسخ دهید

        زودتر شروع بشه بهتره

          میری
          11:45 - 1402/09/02
          پاسخ دهید

          بجای پر کردن آب دشت کویر را باپنلهای خورشیدی بپوشانید واز انرژی آن اب دریا را شیرین کنید

لطفا صبر کنید