چین کشوری با کمبود جدی آب است. آب­های زیرزمینی، به ویژه در شمال چین، یک منبع بسیار مهم برای تأمین آب آشامیدنی، و همچنین توسعه اقتصادی و اجتماعی و حفاظت از محیط زیست است. از این رو، مدیریت منابع آب زیرزمینی در چین حائز اهمیت می باشد. در دهه های اخیر، 20 % از کل آب مصرفی از آب­های زیرزمینی تامین می­شود. همزمان با توسعه جهانی، کشور چین از سال 1970، مشکلات متعددی را در زمینه آب­زیرزمینی تجربه کرده و به تدریج نیز بدتر شده است.

افت سالانه آب زیرزمینی از 10 میلیارد متر مکعب در سال 1980 به 22.8 میلیارد در حال حاضر رسیده و شعاع برداشت نیز از 56 هزار کیلومتر مربع به 180 هزار کیلومتر مربع رسیده است. این بیش-مصرفی سبب افت بیش از حد سطح ایستابی شده و مشکلات ژئولوژیکی خاصی از جمله فرونشست زمین و نشت آب شور را موجب شده است. برداشت بیش از حد، همچنین سبب پدید آمدن فرسایش مخروطی در بسیاری از مناطق چین شده است. در سال 2009،  240 فرسایش مخروطی آب زیرزمینی شناسایی شد که 115 مورد آن در آبهای زیرزمینی کم عمق و 125 مورد آن در آبهای زیرزمینی عمیق رخ داده بود.

همزمان با این اتفاق کیفیت آب زیرزمینی هم کاهش چشمگیری داشته است. اطلاعاتی که از وزارت منابع و زمین ها در دسترس است 63 درصد از آب­های زیرزمینی در چین کیفیتی بین کلاس 1 تا 3 و 37 درصد آن کیفیتی بین کلاس 3 و 4 دارند. آلاینده های اصلی موجود در آب های زیرزمینی شامل سختی کل، NH3-N، No2-، NO3-، آهن و منگنز هستند. نزدیک به 20 درصد از منابع آب زیرزمینی متمرکز، کیفیت آبی کمتر از کلاس 3، که درواقع  به عنوان حداقل حد استاندارد مصرف انسان و صنعت و کشاورزی است؛ دارند. حتی در برخی از شهرهای این کشور کیفیت آب از لحاظ شاخص های سرطان زا و جهش زا، مورد بررسی قرار گرفتند.

حتما بخوانید  کرک کردن نرم افزار GMS ورژن 10

برای حل این مشکل، از سال 1980، کشور چین مدیریت و کنترل منابع آب زیرزمینی خود را توسعه داد. در زمینه ادوات عرضه و تقاضای آب، سامانه های مختلفی را معرفی نمود. در سال 2005 ، حوزه­بندی آب زیرزمینی، به منطقه­بندی نمودن پهنه های آب زیرزمینی بر اساس عملکرد اصلی آن منبع به منظور هماهنگی نیازهای اجتماعی و اقتصادی به آب های زیرزمینی و تخصیص حوضه رودخانه ها و منابع آبی منطقه راه اندازی شد.

دو شیوه مدیریت دیگر به نام های مناطق ممنوع توسعه FDZ و  مناطق محدود توسعه RDZ برای کاهش و محدود نمودن برداشت بی رویه در سال 2002 به قوانین آب اضافه شد. در روش FDZ فعالیت های توسعه­ای جدید غیر مجاز و تسهیلات برداشت های غیرمجاز موجود به طور کلی حذف شد. درحالی که در روش RDZ حجم برداشت از تسهیلات موجود کاهش یافت .

ضمنا، اضافه شدن گزارش توجیهی منابع آب برای اجرای یک پروژه عملیاتی ساختمانی- که شامل برآورد منابع برداشت آب، مصرف آب، دبی بازگشتی و اثر آن بر زیست­آب، و اثرات آن بر دیگر کاربران آب می­باشد- به عنوان لازمه  و پیش نیاز برای دریافت مجوز  برداشت آب معرفی شده است.

منبع: www.globalwaterforum.org

 

مارینا عزتی امینی
و برای انسان چیزی جز آنچه برایش تلاش کرده است، نیست
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
محمد
14:13 - 1395/03/08
پاسخ دهید

بسیار عالی خانم مهندس عزتی

ان شاله شاهد مطالب بیشتذری از شما باشیم..
بالاخره همکلاسی مهندس پورطبری هستید
    مارینا عزتی امینی
    14:13 - 1395/03/08
    پاسخ دهید

    سپاس از لطف شما.

لطفا صبر کنید